Ornitološka edukacija

Promatranje ptica – nova atrakcija u Parku prirode Učka

Aleksandra Kućel Ilić

Edukacije će se provoditi tri godine i to u različita godišnja doba

Edukacije će se provoditi tri godine i to u različita godišnja doba

Edukacije ćemo provoditi tri godine i to u različita godišnja doba, a kako bismo pokrili sve sezone i razne tipove staništa, poručio je Krešimir Mikulić



UČKA Zbog svoje očuvanosti, geografskog položaja te raznolikosti staništa, područje Parka prirode Učka obiluje ptičjim vrstama, zbog čega je i uključeno u ekološku mrežu Natura 2000 kao područje očuvanja značajno za ptice.


Samim time, područje Parka predstavlja i vrlo atraktivnu destinaciju za posjetitelje zainteresirane za istraživanje i upoznavanje ornitofaune. Iz tog je razloga u sklopu projekta »Učka 360°« pokrenuta edukacija djelatnika Javne ustanove PP Učka, kako bi se adekvatno osposobili za provođenje tura promatranja ptica, što će biti dijelom nove turističke ponude Parka.


Prvu od dvanaest planiranih dvodnevnih edukacija proveli su stručnjaci iz udruge BIOM, a u njoj je sudjelovalo šest djelatnika Parka- priopćeno je jučer iz PP Učka. Ornitološka edukacija samo je jedna od aktivnosti koje se provode u sklopu gotovo 50 milijuna kuna vrijednog projekta »Učka 360°«. Partneri u provedbi Projekta su JU PP Učka, udruga BIOM i Općina Kršan, a sufinanciraju ga Europska unija s 32.760.684,77 kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 3.449.711,97 kuna, dok  su ostatak sredstava prihvatljivih troškova osigurali Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i partneri.




–  Edukacije ćemo provoditi tri godine i to u različita godišnja doba, a kako bismo pokrili sve sezone i razne tipove staništa, poručio je Krešimir Mikulić, projektni asistent iz Udruge BIOM.


Kako se navodi u priopćenju, na području PP Učka već više od deset godina održava se dvomjesečni ornitološki kamp.– Provedbom ornitoloških edukacija stvorit će se preduvjeti za novu turističku ponudu u Parku prirode Učka, naglasila je Jadranka Radić, voditeljica stručne službe PP Učka.