U 106. godini

Preminula najstarija Opatijka Nevenka Belašić

Srđan Brajčić

Nevenka Belašić, Foto: M. ANIČIĆ

Nevenka Belašić, Foto: M. ANIČIĆ



VOLOSKO Nevenka Belašić, Opatijka koja je u travnju ove godine proslavila svoj 105. rođendan, preminula je 5. prosinca, u 7.30 ujutro. Zaposlenici Doma za starije i nemoćne u Voloskom, u kojem je Nevenka Belašić provela svoje zadnje godine života, s velikom tugom su se suočili sa smrću svoje štićenice. Jučer su samo kratko kazali da se život u Nevenki Belašić jednostavno rečeno – ugasio.


Posljednje vrijeme provodila je u krevetu i svima je bilo jasno da život u njoj polako staje. Umrla je, dakle, što se kaže, od – starosti.


Svi zaposlenici Doma u Voloskom s njom su tijekom godina stvorili posebne, familijarne odnose, što se moglo najbolje vidjeti tijekom proslave 105. rođendana Nevenke Belašić. Tada, u travnju, slavljenica je bila odličnog zdravlja. Ni pred smrt nije bolovala. Sestre koje su pazile na Opatijku štoviše naglašavali su da je odličnog zdravlja. Nevenka Belašić tijekom svog zadnjeg rođendana s neskrivenim zadovoljstvom ispijala je šampanjac i vodila ugodne razgovore s uzvanicima.




Tada je posebno naglasila da je gotovo cijeli svoj život provela u Opatiji. Na tu činjenicu posebno je bila ponosna. Nevenka Belašić rođena je daleke 1912. u Opatiji, proživjela je dakle dva velika svjetska rata.


– Nikad iz Opatije nisam bježala. Ovdje sam rođena, ovdje sam se udala i dvije kćeri rodila. Ja sam stara Opatijka, pohvalila se u travnju za rođendana Nevenka Belašić. Na svečanosti se okupilo dvadesetak prijatelja i prijateljica iz Doma. Vršnjaka, jasno, tada nije bilo, uglavnom su to bili neki mladi ljudi, u ranim devedesetima, koji se sada s tugom opraštaju od Nevenke Belašić.


– Budite samo pošteni i živite pametno, pa ćete doživjeti duboku starost – jedna je od najpoučnijih misli slavljenice koja se u njezinom slučaju pokazala uspješnom formulom.


Jer, za doživjeti stotu treba puno mudrosti, a Nevenka Belašić proslavila je i 105. rođendan. Život ipak nije dopustio da se u travnju ponovi još jedna rođendanska svečanost. – Uvijek slušajte starije, lakše ćete tako kroz život. Nemojte se praviti gospodinom, jer ćete odmah propasti, kao i svi drugi, dodala je tada slavljenica.

– U mom životu bilo je dobrih i slabih godina. Puno se radilo po hotelima, vrlo živopisno se prisjećala ova Opatijka koja se na rođendanskoj proslavi posebno zahvalila Domu u Voloskom.


Nevenka Belašić radni vijek provela je radeći kao sobarica u opatijskim hotelima. Ima dvije kćeri. Jedna živi u Italiji, druga u Njemačkoj. Suprug Ivan Belašić umro je još 1993. godine. U braku su bili od 1947.


– Ljudi su dobri. Baš me briga. Imam puno prijatelja, ali najviše volim biti sama. Uživam u svojoj sobi, u postelji, gledajući kroz prozor i čekam hoće li me netko zvati. Imam mobitel, kćer me na njega uvijek zove. Ali nekako malo zovu, boje se izgleda visokih računa, neka su od zadnjih promišljanja Nevenke Belašić.