Primjer

PRVI SPREMNIK POD KLJUČEM Uz video-nadzor do čišćeg Lovrana

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Marin Aničić

Foto Marin Aničić

Zovite Komunalac, svoje upravitelje i predstavnike zgrada, tražite spremnike i samo tako ćemo stvoriti potpune uvjete da plaćamo odvoz smeća onoliko koliko ga deponiramo



LOVRAN – U Omladinskoj ulici zgrada broj 11 je prva i za sada jedina postavila spremnik samo za stanare te zgrade, koji je pod ključem ili šifrom, što bi trebalo biti primjer ostalima u cijelom Lovranu – javila je Đurđica Tancabel, lovranska vijećnica, predsjednica MO Lovran-Bahova i povjerenica zgrade u Omladinskoj 11.


Po njezinom mišljenju, u ovom trenutku problem odvajanja komunalnog otpada više nije toliko u Komunalcu, već postoji problem u samim mještanima.


– Mnogi nikako da shvate da komunalni otpad treba razdvajati i propisno odlagati. Bacaju otpad pokraj spremnika, a mnogi i ne razdvajaju korisni otpad. Sagradili smo reciklažno dvorište, no krupni otpad ostavlja se pokraj kanti. Velik problem je i u pojedinim gospodarstvenim i ugostiteljskim objektima koji nisu potpisali ugovor s Komunalcem. Svoj otpad deponiraju gdje god stignu, pa čak i u spremnike višestambenih zgrada.





Kartonske kutije tih objekata se ne sortiraju, nego vire iz spremnika u centru Lovrana. Ružna slika za jedno turističko mjesto. S parkirališta kod Stolara iz spremnika se širi smrad otpadaka ribe i hrane koju ondje odlažu restorani. Stoga apeliram, ako volimo ovaj Lovran i želimo da nam bude ugodno živjeti u njemu, pridržavajmo se uputa o odvajanju otpada, a oni koji nisu nabavili kante, neka kontaktiraju Komunalac.


Već je krajnje vrijeme da nam se naplaćuje onoliko koliko deponiramo, jer ovaj prelazni obračun je prevelik. Zato zovite Komunalac, svoje upravitelje i predstavnike zgrada, tražite spremnike, i samo tako ćemo stvoriti potpune uvjete da plaćamo koliko deponiramo. Problem je u Lovranu i deponiranje otpada od strane žitelja izvan Općine Lovran.


Kamere su zabilježile one u prekršaju. Isti problem se događao i u Omladinskoj ulici, gdje su se zaustavljala nepoznata vozila i iz njih iznosio komunalni otpad u i okolo starih spremnika. Naš spremnik je pod videonadzorom iz zgrade i jedino odlaganje pokraj spremnika je srijedom navečer, kada se iznosi reciklabilni otpad u narančastim vrećama – zaključila je Tancabel.


Koristite reciklažno dvorište


Treba reći da je u bitku protiv pojave »divljih deponija« Općina Lovran krenula još u travnju uz videonadzor javnih površina – javili su nadležni iz ove općine.



– S obzirom na to da je Lovran turističko mjesto, nismo željeli da slike ostavljenog krupnog otpada dočekaju naše goste. Općina Lovran nema propisane posebne prekršajne sankcije za neovlašteno odlaganje krupnog otpada, ali prema zakonu kazne iznose od 3.000 do 10.000 kuna za fizičke osobe.


Ovim putem još jednom pozivamo građane da koriste reciklažno dvorište iznad lovranskog groblja, koje ima uredovno vrijeme prilagođeno zaposlenim osobama, od 10 do 17 i subotom od 8 do 13, te ih podsjećamo da imaju pravo putem Komunalca jednom godišnje na besplatno preuzimanje 3 kubika krupnog otpada – naveo je Mišo Škorić, lovranski komunalni redar.