Koncesija ili ne

PROBLEMI U KOMADIĆU RAJA Plaža Medveja i dalje u raljama pravnih zavrzlama

Marina Kirigin

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Županija predlaže da se plaža ponovno da u višegodišnju koncesiju, točnije na 12 godina.  Općina Lovran na takav je prijedlog dala negativno mišljenje, zapravo oštro mu se protivi



MEDVEJA Prirodna plaža Medveja, nekad »biser« Jadranske obale, koja je posljednjih desetak godinama zarobljena u raljama pravnih zavrzlama, i dalje čeka bolje sutra. Gosti Medveje, kao i mještani nezadovoljni zbog situacije na plaži konstantno apeliraju na državne, regionalne i lokalne vlasti da poduzmu sve kako bi se zadovoljili bar osnovni, minimalni turistički i komunalni standardi.


Turističku sezonu »podijeljena« plaža, kojom je jednim dijelom proteklih godina gospodarila tvrtka Hemingway, a drugim dijelom Liburnia Riviera Hoteli, redovito je nespremno dočekivala sezonu kupanja, a i u vrijeme sezone kupanja bila je »na meti« kritika turista zbog neuređenosti, zapuštenosti. Odluka ove zime Zato ni ne čudi reakcija mještana Medveje na posljednjem javnom okupljanju gdje su skrenuli pažnju na sve nedostake, ali i ponovno pokušali potražiti krivca u svemu onom što je zateklo taj medvejski komadić raja. Jedni su optuživali Primorsko-goransku županiju koja je raspisala koncesiju, drugi lovransku vlast što se nije izborila da sama, na adekvatan način brine o plaži, treći sudstvo, državu koja je presudila i vratila ugostiteljske objekte na pomorskom dobru Liburnia Riviera Hotelima.


Međutim, prema riječima Bojana Simoniča, načelnika Općine Lovran, na čijem se području nalazi ova »ljepotica« na pomorskom dobru, nove odluke o budućem upravljanju plažom mogle bi se donijeti ove zime. Kako se moglo čuti na zboru građana u Lovranu, PGŽ je dalo prijedlog kojim bi se plaža u Medveji ponovno dala u višegodišnju koncesiju, točnije na 12 godina.





Mještani Medveje na nedavnom zboru građana u Lovranu posumnjali su kako će i njihova druga plaža biti dana u koncesiju. Međutim, iz UO PGŽ-a ističu kako prirodna plaža Cesara neće biti dana u koncesiju. – Ukoliko se prate dokumenti i planovi davanja koncesije jasno je da ova lokacija nije u njima sadržana.


Treba podsjetiti da sredinom plaže Cesara prolazi administrativna granica između Općine Lovran i Općine Mošćenička Draga. Obje lokalne samouprave su se još u 2014. godini u odnosu na ovu lokaciju izjasnile da se protive koncesioniranju jer je riječ o plaži koju koristi lokalno stanovništvo, što je uvaženo od strane Županije, tako da su one putem koncesijskih odobrenja preuzele brigu o upravljanju ovom plažom, navodi pročelnica UO za pomorsko dobro, promet i veze PGŽ-a Nada Milošević.



Međutim, Općina Lovran na takav je prijedlog dala negativno mišljenje, a čak mu se i oštro protivi. U Općini smatraju da se davanjem višegodišnje koncesije na dijelu prirodne plaže Medveja onemogućava uređenje i korištenje plaže i svih njezinih sadržaja kao cjeline.


Neuspješan eksperiment – Ne postoji nikakva ekonomska opravdanost davanja takve koncesije na 12 godina, jer je veći dio navedenih troškova u Prijedlogu ugovora koji se odnosi na investicijsko ulaganje – kao što je produljenje rampe za invalide, dohrana plaže te uređenje montažnih sanitarnih čvorova Općina Lovran je već pokrila, dok se za dio ostale opreme koja nije trajno vezana uz plažu, ležaljke i ostalo, a za koju se navodi da joj je vrijednost 730.000 kuna, nikako ne možemo složiti s njenom procijenjenom vrijednošću.


Smatramo da prirodnu plažu treba sagledati cjelovito, osigurati njezino kvalitetno održavanje, što podrazumijeva i dohranjivanje na cijeloj površini. Potrebno je upisom pomorskog dobra na preostalim dijelovima plaže, omogućiti realizaciju svih sadržaja iz važeće planske dokumentacije, a do tada izbaciti plažu Medveja iz plana koncesioniranja.


Građanima i turističkim djelatnicima u Medveji bio je dovoljan jedan neuspješan eksperiment koji je bespovratno unazadio turizam u ovom kraju i nije nam potreban još jedan novi, ističe Simonič koji se općenito protivi davanju prirodnih plaža u koncesiju. Smatra da bi se samo izgrađeni, rukom napravljeni dijelovi obale trebali davati u koncesiju, ali ne i prirodne uvale, plaže… Postupak zastao Primorsko-goranska županija u Godišnjem planu upravljanja pomorskim dobrom za 2017. godinu navela je i plažu Medveja i to u dijelu na kojem je nesporan upis pomorskog dobra, dakle gotovo polovica plaže na kojoj se nalazi i dio pod ugostiteljskim objektom i terasom. PGŽ je o namjeri davanja obavijestilo Općinu Lovran te je zatraženo njihovo mišljenje, na što se Općina negativno očitovala.



Podsjetimo, Ugovor o koncesiji na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja plaže Medveja s ugostiteljskim objektima i pripadajućim terasama u Lovranu sklopljen je 28. prosinca 2007. godine na deset godina. Budući je temeljem odluka suda kao i nadležne Uprave Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, dana 17. travnja 2013. godine donijeta odluka kojom su poništene i Odluka o namjeri davanja koncesije na pomorskom dobru za gospodarsko korištenje dijela plaže Medveja i Obavijest o namjeri davanja koncesije na pomorskom dobru za gospodarsko korištenje dijela plaže Medveja, župan Primorsko-goranske županije je dana 21. ožujka 2014. godine donio Odluku o raskidu predmetnog Ugovora. Početkom lipnja iste godine izvršena je primopredaja područja koje je bilo predmetom koncesije. Od tog vremena sve do danas, dijelom plaže na kojoj je nesporan upis pomorskog dobra upravlja Općina Lovran putem davanja koncesijskih odobrenja.



S obzirom da se Općina Lovran protivi postupku davanja koncesije sve dok se ne riješe imovinsko-pravni odnosi na dijelu plaže na kojoj su uknjiženi Liburnija Riviera Hoteli d.d. te smatraju da se postupak koncesioniranja treba provesti na plaži u cjelini, iz županijskog Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze kažu da su zastali s daljnjim aktivnostima.


– Slijedom navedenog stava Općine Lovran, za sada se zastalo s daljnjim aktivnostima. Napominje se da je neizvjestan kako ishod tako i rok u kojem će se okončati navedeni postupak, koji vodi državno odvjetništvo, ističe pročelnica Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze PGŽ-a Nada Milošević i objašnjava da je posljednji prijedlog Odluke o namjeri davanja koncesije na pomorskom dobru na plaži Medveja pripremljen na način da se izbjegnu ili svedu na najmanju moguću mjeru rizici koji su uočeni na plaži tijekom trajanja prethodnog ugovora.


Otvoreni za suradnju – Upravni odjel je na temelju Regionalnog programa uređenja i upravljanja morskim plažama u Primorsko-goranskoj županiji i Glavnog projekta uređenja plaže iz 2017. godine, a kojem je naručitelj upravo Općina Lovran, izradio prijedlog namjere davanja koncesije za ovu plažu.


Kada se govori o roku davanja koncesije, on je usko povezan s ulaganjima, s obzirom na potrebna ulaganja u plažu i objekte te njeno održavanje. Međutim, o svim elementima koncesije u fazi pripreme otvoreni smo za konstruktivnu suradnju s lokalnom samoupravom, dakle uvijek ima prostora za korekcije, a konačno prijedlog ide na mišljenje Stručnom povjerenstvu za koncesije u Primorsko-goranskoj županiji, a zatim na odluku Županijskoj skupštini, stoji u odgovoru županijske pročelnice.