Adventski program

Opatijsko carstvo čokolade: Na festivalu se pojavila i tabla od dvadeset “kvadrata”

Aleksandra Kućel Ilić

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić



OPATIJA Tristo kilograma čokolade utrošeno je za posebnu atrakciju ovogodišnjeg Festivala čokolade u Opatiji – čokoladnu tablu od 20 »kvadrata« koju je pripremila »čokoladnica Cukrček« iz Ljubljane, aktualni svjetski rekorderi u izradi najveće čokolade upisani u Guinessovu knjigu rekorda. Ovaj primamljivi »čokoladni tepih« izložen je u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner, a jučer točno u podne započela je i njegova prodaja. Prvi komad je odlomila i degustirala Opatijka Doris Vlah, prošlogodišnja autorica čokoladne vjenčanice, te poznato TV lice iz kulinarskih programa. Uz Festival čokolade koji se nastavlja i danas, te program »Adventa u Opatiji« i »Ledene čarolije«, brojna publika je za vikend obišla »staru damu«. Pred vratima je i blagdan svetog Nikole, pa tko još nije nabavio čokoladna iznenađenja za najmlađe – na Festivalu čokolade će u svakom slučaju pronaći adekvatan dar čak i za one najizbirljivije.


Čoko djevojka s galebom


Jer – na štandovima koji su ispunili svaki kutak Kristalne dvorane, doslovce »nema čega nema«. Mjesta nema jedino za dosadu, jer ove godine su kreacije od čokolade iznimno maštovite, pa se osim u klasičnim oblicima, »varijacije na temu« nude i u oblicima igračaka i modnih detalja. Tu su i »molekularne čokolade« Marine Prijatelj i njezinih gostiju, pa zatim kreativne radionice umjetnosti u čokoladi, tijekom kojih Admir Karalić izrađuje čokoladnu Djevojku s galebom… Degustacije, prezentacije i prodaja čokolada, kolača i različitih slatkih znakova pažnje, primjerice pralina svih oblika i okusa, snjegovića, borića i čokoladnih srca, delicija nastalih trudom vrhunskih majstora, dobar su razlog za posjet Opatiji, no kako se ne bi sve svelo samo na gastronomske užitke, ponuđeni su i drugi sadržaji koji donose predblagdansku atmosferu u grad – glazba, izložbe, hologramske čestitke…Sve najbolje iz svoje »slatke djelatnosti« na 11. Festivalu čokolade predstavili su brojni izlagači iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Mađarske, a uz centralni sajam, »slatke atrakcije« su pozivale i na brojne druge lokacije. Primjerice, u tijeku je i Čokoladni Advent u Parku sv. Jakova i Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer, Slatki Mrkat s prodajom čokoladnih delicija i slastica na tržnici, na Ljetnoj pozornici Choco Ledena čarolija, a u Choco izlogu Milenijeva Choco svijeta u hotelu Continental izrada »božićne slagalice« i velikog božićnog drvca od čokolade.

Hrana i piće bogova


U Villi Angiolini je jučer tijekom poslijepodneva i večeri bio popularni » Opatijski paradoks« koji spaja čokoladu i vino, a ovog puta tom su spoju dodana i vrhunska maslinova ulja.


Danas, u nedjelju je zadnji dan Festivala čokolade, a program je vrlo sadržajan. Bit će tu i edukativnih radionica, te škola izrade slastica, baš kao i programa poput onog pod nazivom »Čokolada i vino – hrana i piće bogova«, koji će se danas tijekom poslijepodneva održavati u Villi Angiolini. U manifestaciju su uključeni brojni opatijski hoteli i restorani, a čokolada je i važan sastojak u wellness & spa ponudi, uz posebne tretmane na bazi čokolade.