Villa Ariston

Opatijska kreativna kuhinja s okusima Kvarnera: Posjetili smo službeno najbolji restoran u Hrvatskoj

Aleksandra Kućel Ilić

Vlasnik povijesne vile uz opatijski lungomare, Marco Barbic iz Milana, od samog početka nije krio zaljubljenost u ovu »oazu šarma i stila« / Snimio Ivica TOMIĆ

Vlasnik povijesne vile uz opatijski lungomare, Marco Barbic iz Milana, od samog početka nije krio zaljubljenost u ovu »oazu šarma i stila« / Snimio Ivica TOMIĆ

Ova nagrada nam je ne samo velika potvrda za naš rad, već i velika motivacija za budućnost, da nastavimo i dalje, te da budemo još i bolji. Jako sam ponosna na svoj tim i mogu reći da smo zaista obitelj s 11 članova, kaže vlasnik Ville Ariston, Marco Barbic iz Milana



Na Danima turizma u Malom Lošinju Restoran Villa Ariston iz Opatije proglašen je najboljim restoranom, u konkurenciji restorana Bokeria Kitchen&Wine Split, Gourmet Restauranta San Rocco Brtonigla i Zinfandels Restauranta Zagreb.


Hrvatski restoran godine koji se 2017. godine okrunio Turističkim cvijetom – kvalitetom za Hrvatsku, još od 2014. kada je bilo svečano otvorenje preuređenog objekta, restorana i butik hotela na jednoj od najljepših lokacija u gradu, uz nove vlasnike, obitelj Barbic iz Milana, stalno podiže ljestvicu kvalitete u želji da bude među najboljima i doprinese ukupnom turističkom rezultatu Opatije.


Zahvaljujući velikom trudu kompletnog tima koji ovdje radi, a Restoran Villa Ariston ima 11 stalno zaposlenih i još nekolicinu sezonaca, uspjelo im je napraviti tolike iskorake i pomake u kvaliteti u te tri godine, da su sada opravdano, na samome vrhu.




Vlasnik povijesne vile uz opatijski lungomare, Marco Barbic iz Milana, od samog početka nije krio zaljubljenost u ovu »oazu šarma i stila«, u čijim su kvalitetama tijekom povijesti uživale čak i osobe poput članova carske obitelji Habsburg, obitelji Kennedy, ili pak modne ikone Coco Chanel. U vrijeme kada je zajedno sa suprugom Valentinom otvarao preuređenu Vilu Ariston, najavljivao je kako mu je cilj ponuditi gastronomsku i enološku ponudu utemeljenu na mediteranskoj kuhinji, ali iznimno poštujući tradiciju i autohtone namirnice podneblja Opatijske rivijere. Tijekom jučerašnjeg posjeta najboljem hrvatskom restoranu, Marco Barbic nije bio u Opatiji, no javio nam se mobitelom iz Milana…



Biser baštine


– Oduševljen sam, a ova velika nagrada nije priznanje samo meni i mojoj obitelji, već u prvom redu cijelom osoblju Restorana Ville Ariston. Uloženo je puno truda i želim im se još jednom zahvaliti svima, na čelu s direktoricom Cyntijom Vučaj i šefom kuhinje Robertom Benzijom. Ključ uspjeha je u kvaliteti ljudi koji ovdje rade i koji se zalažu kao jedna velika obitelj. Uz Opatiju i Hrvatsku ostajem vezan zauvijek, budući da sam osvojen ljepotama prirode i ljubaznošću ljudi koji ovdje žive. Bila mi je svojevremeno velika želja obnoviti Villu Ariston na način da joj izrazim svoje poštovanje. Ona je za mene bila i ostala biser arhitektonske baštine Opatije koji svojom kvalitetom može uvelike doprinositi imidžu destinacije, a ujedno mi je bila namjera da restoran postane prepoznatljiv za sve goste koji traže vrhunski ugođaj i gastronomski doživljaj. I u tome smo zajedničkim snagama očito uspjeli – rekao je Barbic, ponosan što je struka prepoznala kvalitete usluga koje se pružaju u Restoranu Villi Ariston, te po njegovim riječima, prekrasnoj Opatiji.



Villa Ariston, okružena prekrasnim parkom u kojemu se sada nalazi i bazen, datira s kraja 19. stoljeća, a rekonstruirao ju je 1924. godine bečki arhitekt Carl Seidl. Na njenim kamenim terasama užitak je promatrati Kvarnerski zaljev, pa je stoga neizostavno mjesto za organizaciju vjenčanja, cocktail zabava, poslovnih sastanaka, ali i različitih druženja. Posebnost vile je i u tome što ima direktan pristup jedinstvenoj obalnoj šetnici, lungomaru.



– Želimo da se svaki gost koji odabere našu ugostiteljsku ponudu u ovoj vili kojoj se nakon godina stagnacije uspio vratiti stari sjaj, dobro osjeća. Ova nagrada nam je ne samo velika potvrda za naš rad, već i velika motivacija za budućnost, da nastavimo i dalje, te da budemo još i bolji. Jako sam ponosna na svoj tim i mogu reći da smo zaista obitelj s 11 članova. Konkurencija je bila jaka i vijest da smo osvojili nagradu saznala sam neposredno prije proglašenja, no nekako sam osjećala da bi se to možda moglo dogoditi. I taj predosjećaj me nije prevario. Jako volimo ovu kuću, u nju ulažemo puno truda, pa rezultati nisu izostali. Vjerovala sam u uspjeh – izjavila je direktorica Aristona Cintyja Vučaj.



Nove ideje


No, s obzirom da se radi o nagradi za najbolji hrvatski restoran, ovo iznimno priznanje ide »u lonac« šefa kuhinje, a to je poznati kuhar iz Lovrana Robert Benzia. Uz njega rade još i kuhari Marko Mandek i Dean Dobrec.



– Sezona je bila odlična, osim kišovitog rujna, no listopad je sve popravio. Od 22. do 24. studenog ovdje u Restoranu Villi Ariston organizirat ćemo drugu po redu Fuziju Kvarnera, uz gostovanje talijanskih kuhara koji će doći zahvaljujući poznanstvima i prijateljstvu s našim glavnim kuharom Robertom. Bit će to lijepa prezentacija, spoj mediteranske i naše tradicionalne kuhinje. Tri dana spoja Italije i Kvarnera i velika stvar za Opatiju kojoj u zimskom periodu treba više evenata, a popratit će nas i kvalitetni hrvatski vinari – otkrila nam je Cyntia Vučaj.



– Stvarali smo kreativnu kuhinju, od dana kada je otvoren preuređeni restoran, sve do danas, te u tome imali veliku podršku i direktorice i samog vlasnika Ville Ariston. Dali su mi »otvorene ruke« za sve moje kreacije. Htio sam spojiti mediteransku kuhinju s tradicijom i sve to učiniti kreativno, ali bez tima u kuhinji u tome svakako ne bih uspio. Volio bih ići dalje u svijetu gastronomije, dalje usavršavati »pijate«, te u najboljem svjetlu prikazivati ne samo Opatiju i Hrvatsku, već i šire prostore. Nove ideje  mi se stvaraju u prvom redu koristeći namirnice našeg kraja kao što su naši škampi, naše šparoge, trešnje, višnje, maruni…


Živimo u kraju koji je bogat namirnicama i mislim da ih je šteta ne iskoristiti u jelima i spojiti ih u mediteranskoj, u francuskoj kuhinji, u kuhinji za potpun užitak. Drago mi je da možemo raditi različite evente u Restoranu Villi Ariston i velika mi je čast raditi u ovako kvalitetnom restoranu i s ovako kvalitetnim timom ljudi. Kuhinja nam se bazira na degustacijskim menijima, smatram da to Villa Ariston zaslužuje – spajaju se namirnice iz našeg kraja s nekim drugim poznatim namirnicama i vinima i na taj način nastaju autorska djela.


Doživljaj za pamćenje


Kreativan sam, umjetnički sam tip, a dok sam desetak godina radio u Italiji, prepoznao sam sve to u sebi, zaljubio se u kuharstvo i otkrio da se u tom svijetu najbolje mogu izraziti. Sretan sam, nagrada mi je velika čast, ali nikada nisam do kraja zadovoljan, jer uvijek želim još bolje. Predajem gastronomiju i restoraterstvo na fakultetu u Iki, volm ovaj posao i nadam se da ću i dalje pridnositi ovoj kući – otkrio nam je šef kuhinje Robert Benzia, te se zahvalio osim osoblju i vodstvu kuće i svim gostima koji dolaze.



– Živimo i dišemo s ovom kućom, s njezinim ambijentom, blizinom mora, neponovljivim ugođajem i to se odražava i u našim jelima i spajanju s vinima. Dolazak u restoran naime ne smije biti samo da bi se »najelo i napilo«, već to po meni treba biti jedan doživljaj za pamćenje i smatram da je Villa Ariston mjesto baš za neke takve, posebne trenutke i da ostavlja dojam na goste. Cilj mi je da tako i ostane – zaokružio je priču Benzia, počašćen upravo primljenom nagradom.


Restoran Villa Ariston također ima i svog sommelijera Marka Škaricu koji je u svom poslu prvak Istre i Kvarnera.


– Kada je Robi počeo na neki drugi način kreirati svoje tanjure, ono što je radio zahtijevalo je i neku drugu priču s vinima. A vino je kao začin, kao neki dodatni »touch« hrani, koji će savršeno ukomponirano jelo još malo dodatno oplemeniti. U pravilu, pokušavamo što više promicati hrvatska vina i hrvatsku eno kulturu, te gostima, a dolazi nam najviše inozemnih gostiju, pokazati da se možemo nositi s najboljima. Imamo i ponudu stranih vina, te u pravilu dva puta godišnje mijenjamo vinsku kartu i želimo da bude što različitija i da gost svaki puta može probati nešto novo. Ovaj je posao stalna edukacija, zaključio je Škarica.