Pohvalni tonovi

Opatija optimistično ulazi u novu turističku sezonu

Aleksandra Kućel Ilić

Članovi Skupštine TZ- a Grada Opatije/ Foto: M. Aničić

Članovi Skupštine TZ- a Grada Opatije/ Foto: M. Aničić

Rekao bih da smo često i prestrogi prema sebi i vrlo samokritični, no smatram da, s obzirom na rezultate koje postižemo, ponekad treba govoriti i uz malo više pohvalnih tonova – rekao je predsjednik Skupštine Turističke zajednice Grada Opatije, gradonačelnik Ivo Dujmić



OPATIJA Pred nama je dobra turistička sezona, u Opatiji se puno ulaže, a uređenje mnogih hotelskih objekata ulazi u završnicu i možemo biti optimistični. Rekao bih da smo često i prestrogi prema sebi i vrlo samokritični, no smatram da, s obzirom na rezultate koje postižemo, ponekad treba govoriti i uz malo više pohvalnih tonova – rekao je na jučerašnjoj sjednici Skupštine Turističke zajednice grada Opatije njezin predsjednik i ujedno gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić.


Kada je o investicijama riječ, spomenuo je neke od njih, poput velikog gradilišta hotela Ambasador s pripadajućom depandansom, ulaganja Amadria Park hotela koji su između ostalog preuredili i terasu hotela Milenij te rekonstrukcije hotela Paris s pripadajućim sadržajima. Također, najavio je i da će se u Iki već u travnju otvoriti luksuzni hotel Ikador, što je ocijenio »velikim plusem za Opatijsku rivijeru« koja mora biti rivijera vrhunske usluge, prepoznatljiva po tome.


– Da bismo u tome uspjeli i zajedničkim snagama izgradili budućnost Opatije koja živi od turizma, te joj je to najznačajnija grana privrede, treba nam zajedništvo i suradnja između svih koji u toj priči sudjeluju i zalažu se za turističko poslovanje 365 dana u godini. Radnici trebaju imati solidne plaće, a da bi se moglo poslovati što bolje i da turisti budu zadovoljni i požele se vratiti u destinaciju, važno je također i osmisliti turističke sadržaje pa opatijska Turistička zajednica u tom smjeru ulaže puno napora, a rezultati su vidljivi – naveo je Dujmić.


Knjižica o plažama




Članove Skupštine dočekali su i novi propagandni materijali TZ-a Opatije, o outdoor aktivnostima Opatijske rivijere i to od Kastva i Matulja, do Opatije, Lovrana i Mošćeničke Drage te knjižicu koja objedinjava dvadesetak uređenih plaža i kupališta na području Opatije.


U novom propagandnom materijalu se tako nalaze kupališta Črnikovica, Volosko, Lipovica, Miramar, Ambasador, Kvarner, Tomaševac, Royal, Angiolina, Lido, Slatina, Savoy, Kristal, Istra, Adriatic, Mali raj, Ičići, Ika i Giorgio II, a označene su i lokacije plaže za pse te Grotte di Diavolo kao posebne atrakcije. Kako se moglo čuti na sjednici održanoj u hotelu Palace, ubrzo izlazi i brošura o Amerikanskim vrtovima, novom turističkom sadržaju čija je prva faza dovršena te vodič po opatijskim restoranima.



Nove turističke brošure


Sve točke jučerašnje Skupštine, od izvješća Nadzornog odbora za 2018. godinu što ga je predočila Lorena Bašan, do usvajanja financijskog izvješća TZ-a za isto razdoblje, usvojene su jednoglasno. Prema riječima Suzi Petričić, direktorice TZ-a grada Opatije, financijski rezultati su u prošloj godini bili izvrsni te je ostvarena dobra naplata turističke članarine i boravišne pristojbe. Opatija je u prošloj godini imala 9.611 turističkih kreveta, od čega više od 5.300 u hotelima, a ostatak uglavnom u privatnom smještaju koji je inače u odnosu na 2017. godinu u porastu za 17 posto.


Dolazi više mladih


Kad je o dobnoj strukturi gostiju riječ, ohrabrujući je podatak da raste broj posjetitelja u dobi do 30 godina, što znači da se Opatiji sve više okreću mlade obitelji s djecom. Naglasila je i da je prihod Turističke zajednice grada Opatije koji je lani preskočio 11 milijuna kuna, dosad najveći u povijesti ove turističke zajednice, što sve zajedno pokazuje napredak i uzlaznu putanju turističkih kretanja i rezultata.


Daniela Grlaš iz TZ-a grada Opatije je predstavila izuzetan i vrlo perspektivan projekt »Feel and taste« putem kojeg će se afirmirati bogato opatijsko zaleđe i male proizvođače autohtonih proizvoda približiti gostima i ponuditi im jedinstven doživljaj, a projekt se provodi u suradnji s Portorožom i uz pomoć EU novca, dok je Ivo Dujmić govorio o skorašnjem otvorenju Amerikanskih vrtova i budućoj investiciji u preobražaj rasadnika Angiolina.


– U Amerikanske vrtove je iz Beča upravo stiglo 30 vrsta povijesnih ruža koje su nekada rasle u ovom botaničkom vrtu, a nakon otvorenja, ovaj će atraktivan prostor desetak dana biti slobodan za ulaz bez naplate. Nakon toga će se uvesti simbolične ulaznice, no Amerikanski vrtovi, kao idealna »pozornica« za mnoge događaje, od vjenčanja nadalje, bit će vrijedni posjeta i svakako dodatni turistički plus za grad tijekom cijele godine – najavio je predsjednik Skupštine TZ-a Opatije Ivo Dujmić.



U očekivanju proljetnih gostiju i veliki zeko na terasi hotela Continental



Opatija je u prošloj godini imala 9.611 turističkih kreveta, od čega više od 5.300 u hotelima, a ostatak uglavnom u privatnom smještaju koji je inače u odnosu na 2017. godinu u porastu za 17 posto



Mnoge su plaže koncesionirane, no gdje će se kupati opatijski građani i drugi gosti – pitao je Ivu Dujmića predstavnik privatnih iznajmljivača Mirko Bulić. Dujmić je odgovorio da će se uz već uređene plaže, do sezone još dodatno urediti sve druge prirodne plaže od Voloskog do granice s Lovranom. Dodao je još i da domaćim kupačima nije zabranjen ulaz niti na sva ostala kupališta koja su pod koncesijama, no u tom slučaju se moraju prilagoditi uvjetima na tim prostorima te ne mogu očekivati da će hotelske goste »izguravati« postavljanjem vlastitih ležaljki i šugamana.



Foto: M. Aničić