Novosti u opatijskoj luci

Od 2. srpnja parking na opatijskom mulu 10 kuna

Srđan Brajčić

Foto Marin ANIČIĆ

Foto Marin ANIČIĆ

Sportska lučica koju koristi Jedriličarski klub Opatija, izdvojena je iz opatijske luke i više nije u nadležnosti Županijske lučke uprave, na što je svoju suglasnost nedavno dala hrvatska Vlada – objasnio je Kirigin, po čijim riječima će se od 2. srpnja na mulu ponovno naplaćivati parking uz cijenu od 10 kuna po satu



OPATIJA Sportska lučica koju kroz dugu povijest koristi Jedriličarski klub Opatija, izdvojena je iz opatijske luke i više nije u nadležnosti Županijske lučke uprave Opatija, Lovran, Mošćenička Draga, na što je svoju suglasnost prije neki dan dala hrvatska Vlada. Time je, pojasnio je ravnatelj opatijske Lučke uprave Fernando Kirigin, riješen višegodišnji status Jedriličarskog kluba koji je, po nekim tumačenjima, radio ilegalno.


– Primorsko-goranska županija utvrdit će granice sportske lučice i raspisati natječaj za koncesiju. Time se dugoročno rješava taj problem, pojasnio je Fernando Kirigin.S druge strane, izvijestio je ravnatelj, ingerencije opatijske Lučke uprave proširene su na područje opatijskog mula, što je posebno važna informacija za sve vozače, s obzirom na to da će se od ponedjeljka, 2. srpnja na tom području ponovno naplaćivati parking. – Lučka uprava privremeno će preuzeti posao organizacije i naplate parkiranja na tom području. S obzirom na to da primarna djelatnost Lučke uprave nije parkiranje, uskoro će biti raspisan natječaj za davanje u koncesiju parkirališta na opatijskom mulu. Radi se o proceduri koja može potrajati i više mjeseci i dok ne dobijemo koncesionara, parkingom će upravljati Lučka uprava pridržavajući se općih uvjeta parkiranja koja važe u Opatiji kako ne bismo zbunili naše korisnike. Međutim, nismo bili u mogućnosti uvesti plaćanje SMS porukom i neće vrijediti pogodnost jednog sata besplatnog parkiranja. Cijena je 10 kuna za sat, a parkiranje će se naplaćivati svakim danom, od 7 do 22 u ljetnom periodu, naglasio je Fernando Kirigin koji je napomenuo da će tako konačno biti uveden prometni red u tom dijelu luke.

Na pitanje što je s onim mjestima na mulu na kojima je parkiranje zapriječeno rampom, Kirigin je kazao da se radi o prostoru u zakupu restorana Bevanda.


Izvan sustava naplate ostat će, međutim parkiralište u Voloskom, točnije plato kod vaterpolo igrališta, s obzirom na to da je sudski vještak procijenio da Lučka uprava ne može uvesti naplatu parkiranja samo na jednoj trećini tog prostora. Naime, trećinom platoa gospodari Lučka uprava, dok se dvije trećine vode kao pomorsko dobro, pa su u ingerenciji Grada Opatije.




Taj prostor također će biti koncesioniran, a na budućem koncesionaru je da postigne dogovor s Gradom kako bi se naplata i organiziranje parkiranja mogla uvesti na cijelom platou kod vaterpolo igrališta. Dakle, tijekom ovog ljeta u toj zoni parkiranje će biti besplatno, što ujedno za vozače znači i puno problema s prometom.