Naši domaći stranci

ON JE NAŠ DOBRI DUH CASPER Priča o Litvancu na privremenom radu u NK Opatija

Marina Kirigin

Opatija je posebna - Kasparas Guobys

Opatija je posebna - Kasparas Guobys

Zahvaljujući Erasmus plus programu kojim Europska unija stipendira mlade ljude koji u drugim zemljama, izvan svoje matične, žele steći neku vrstu iskustva, školovati se, raditi, usavršavati se ili volontirati, stigao je prvi puta u grad pod Učkom. U opatijskom klubu brzo je postao omiljen, te priznaje da ga je Hrvatska očarala



Mnogi u Hrvatskoj ne vide perspektivu već odlaze iz zemlje u potrazi za boljim životom. Međutim, ima i onih koji u Lijepoj našoj vide svoju budućnost. Dvadesetšestogodišnji Litvanac Kasparas Guobys u Opatiju je stigao pred tri mjeseca putem Erasmus plus programa. Nakon što je u Litvi završio fakultet za sportski menadžment, Kasparasu je bila želja doći u Hrvatsku i raditi u sportskom klubu. Poslao je pismo na 50-tak adresa, a prvi je odgovor dobio od Nogometnog kluba »Opatija«.


Zahvaljujući Erasmus plus programu kojim Europska unija stipendira mlade ljude koji u drugim zemljama, izvan svoje matične, žele steći neku vrstu iskustva, školovati se, raditi, usavršavati se ili volontirati, stigao je prvi puta i u grad pod Učkom. U opatijskom klubu brzo je postao omiljen. Najmlađi su ga odmah preimenovali u dobrog duha Caspera, prilaze mu kako bi razmijenili koju riječ na engleskom, a Litvanac im već nakon tri mjeseca boravka odlično odgovara na hrvatskom jeziku.


Na travnjaku s nogometašima Opatije


Na travnjaku s nogometašima Opatije





Nogometni sudac


Kasparas je angažiran na svim klupskim poslovima, radi administrativne i menadžerske poslove u uredu, brine o klupskom facebook profilu i web stranici, vodi statistiku svih utakmica Opatijaca, pomaže trenerima u trenažnom procesu, trenira vratare, predstavnik je kluba na službenim utakmicama, a s obzirom da je nogometni sudac, sudi prijateljske utakmice na opatijskom travnjaku.



Kasparas objašnjava kako razlog njegovog dolaska u Hrvatsku nije taj što mu je u Litvi bilo loše ili teško.


– Litva je također predivna mala zemlja, ali želim vidjeti svijet dok sam mlad. Doma se uvijek mogu vratiti, a smatram da u Hrvatskoj postoji perspektiva. Uostalom, nikad nisam bio od onih koji igraju na sigurno, život je izazov i ja ga prihvaćam – govori Litvanac zahvaljujući kome će u opatijski nogometni klub na razmjenu stići još neki studenti iz Europe. Već sada s direktorom kluba radi na tome kako bi na njegovo mjesto došla osoba putem istog programa.



– Ovdje mi je bolje nego sam očekivao. Godinu dana prije mog dolaska u Opatiju bio sam u Zagrebu i nekim drugim dijelovima Hrvatske. Zemlja me očarala i tada sam shvatio da bih volio ovdje odraditi četveromjesečnu praksu preko Erasmus plus programa.


I djevojka traži posao


Poslao sam upite i prvi je stigao iz opatijskog kluba te sam odlučio ovdje doći zajedno sa svojom djevojkom. Svi su me jako lijepo prihvatili, posebno direktor kluba Zdravko Šimić, zahvaljujući kojem sam i danas ovdje – govori mladi Litvanac koji je u Opatiju stigao sa djevojkom Ingridom Sinkeviciute, inače profesionalnom fotografkinjom. Kasparas u Opatiji ostaje još mjesec dana, no nada se da će se njegova avantura u Hrvatskoj produžiti. Od polovice lipnja više neće biti dio Erasmus projekta pa mora pronaći posao.



Ekipa »Opatije – bijeli«, za koju su igrali Leon Tesar, Dominik Pantelić, David Florijančić, Rok Kinkela, Lukas Lončarica, Jan Mikšić i Roko Kaiser , pobjednik je nedavnog turnira koji se održao na pomoćnom terenu Nogometnog kluba »Opatija«.


Na turniru za dječake rođene 2008. i mlađe sudjelovalo je šest ekipa a na drugo mjesto plasirala se momčad »Pomorca«, dok je treće mjesto osvojila ekipa »Opatije-crni«. Najbolji strijelac turnira bio je Lukas Lončarica, najbolji vratar Leon Tesar, a najbolji igrač Dominik Pantelić (svi članovi pobjedničke ekipe). Organizatori turnira iz NK »Opatija« pehar su dodijelili i najmlađem igraču, Petru Jelaviću iz NK »Halubjan«.



– Sviđa mi se otvorenost i spremnost ljudi da pomognu drugima. Opatija je posebna, imam osjećaj da su ovdje svi kao jedna obitelj, prijateljski raspoloženi. Svi se međusobno pozdravljaju, zaista mislim da je ovo društvo zdravo i pozitivno. Takav je i moj mentalitet pa mi izuzetno paše biti u takvoj okolini. Zato se nadam da ću pronaći neku mogućnost da bar još jedno vrijeme ostanem u Hrvatskoj. Mlad sam i želim na ovaj način upoznati svijet, usavršiti se u svojoj struci i naučiti jezike.


Međutim, moram napraviti računicu hoću li uspjeti ovdje živjeti i raditi. Zahvaljujući Erasmus plus programu dosad mi je dio troškova bio pokriven europskim sredstvima, a sada bi životni troškovi trebali biti pokriveni plaćom. Imam već neke ponude za posao pa se nadam da će se bar jedna od njih do kraja realizirati – govori Litvanac čija djevojka također traži posao u struci.


Kasparas Guobys i Ingrid Sinkeviciute


Kasparas Guobys i Ingrid Sinkeviciute