Muke s proračunom

Na teret građana: Prirez i skuplji vrtić – spas za matuljsku općinsku blagajnu

Marina Kirigin

U matuljskoj blagajni planirano pet milijuna kuna manje nego 2017. / Foto Sergej DRECHSLER

U matuljskoj blagajni planirano pet milijuna kuna manje nego 2017. / Foto Sergej DRECHSLER

Prijedlogom proračuna predviđeno je uvođenje prireza od deset posto, te prebacivanje na roditelje dijela tereta povećanih troškova vrtića koji su rezultat sve većeg broja djece u ovoj ustanovi



MATULJI – Proračun Općine Matulji, odnosno prijedlog proračuna za 2018. godinu, koji se pred matuljskim vijećnicima našao na prvom čitanju i naišao na brojne kritike, niži je 11,9 posto od prošlogodišnjeg. U općinskoj kasi planira se u idućoj godini uprihoditi 46 milijuna kuna, pet milijuna kuna manje nego u 2017. godine, zbog manjih poreznih prihoda, ponajprije poreza na tvrtke, kapitalnih potpora države zbog izmjene zakona o brdsko-planinskiom području te potpora Fonda za zaštitu okoliša. U skladu s time, planirani su i manji rashodi, i to rashodi poslovanja manji za 5,5 posto, a rashodi za nabavu nefinancijske imovine za 69,8 posto. To zapravo znači da su planirani samo nužni rashodi za nastavak ugovorenih radova, otplate jamstva i kredita te će se nastojati iznaći druge izvore financiranja za nastavak ulaganja planiranih dokumentom o strateškom razvoju općine.


Imati pa nemati


Ukupni izdaci proračuna u 2018. godini planirani u iznosu 47,4 milijuna kuna uključuju rashode poslovanja u iznosu 40,9 milijuna kuna, rashode za nabavu nefinancijske imovine 4,8 milijuna kuna te izdatke za financijsku imovinu, odnosno otplate zajma u iznosu od 1,6 milijuna kuna. U ukupne rashode i izdatke uključeni su i oni korisnika dječjeg vrtića. Najveće smanjenje se odnosi na rashode za nabavku kapitalne imovine, budući da su planirani samo rashodi za nastavak ugovorenih radova dok se ne nađu drugi izvori financiranja.


Načelnik Mario Ćiković na posljednjoj sjednici Vijeća objasnio je kako je prije mjesec dana pozvao koaliciju stranaka da objasni koliko ove godine gube poreznih prihoda i da, ako žele zadržati standard iz 2017. godine, nedostaje 4,8 milijuna kuna. Zamolio je sve predstavnike političkih stranaka da razmisle i unutar svojih stranaka dogovore kako će razriješiti taj minus, odnosno kako će složiti proračun za 2018. godinu.





Vijećnicima se obratila i Suzana Šturm Kržić, ravnateljica opatijske Gradske knjižnice »Viktor car Emin«, navodeći kako je iz prijedloga izostavljena plaća jednog djelatnika u matuljskoj knjižnici. Prema njezinim riječima, u Matuljima je zaposleno dvoje ljudi, a smanjenjem izdvajanja za knjižnicu u iznosu 100.000 kuna jedan od njih trebao bi dobiti otkaz, odnosno od 1. siječnja 2018. knjižnica više ne bi funkcionirala po dosadašnjem sistemu. »Predlaže se otkaz koji ne mogu potpisat jer će na njega doći sindikalna tužba. Apeliram da se na neki način to riješi«, rekla je Šturm Kržić vijećnicima.


– S obzirom na to da bi nama vijećnicima ovdje trebala biti čast što možemo zastupati interese građana i obavljati našu dužnost, predlažem da se odreknemo kompletnih vijećničkih naknada do daljnjeg. To je iznos od 243.000 kuna godišnje s kojim možemo pokriti trošak djelatnika u knjižnici koji iznosi 100.000 kuna, a ostatak raspodijeliti kamo treba – rekao je Slobodan Juračić (SDP) i najavio kako će to biti njegov amandman.



»Najgore je imati pa nemati«, poslovica je kojom je svoje izlaganje započeo načelnik Ćiković, objašnjavajući da su se neke stvari morale rezati, međutim kako su jedino uvođenjem prireza od 10 posto mogli zaokružiti proračun što bi napunilo kasu za 3,1 milijun kuna. Objasnio je kako bi prirez na prosječan hrvatski dohodak, koji iznosi 6.018 kuna, u Matuljima iznosio 11,23 kune. Načelnik Ćiković objasnio je i kako su u prijedlogu proračuna povećana sredstva za Dječji vrtić Matulji za šest posto, s obzirom na to da se žele proširiti kapaciteti vrtića, odnosno u Velom Brgudu napraviti vrtić koji će imati pet odjeljenja. Zbog navedenog, kaže, smanjena su sredstva sportu, kulturi i socijali.


Na teret roditelja


No, kako bi vrtić u Brgudu mogao funkcionirati, nužno je i zaposliti još šest djelatnika na 40 djece što stvara dodatne troškove pa je načelnik predložio da novozaposlene sufinanciraju roditelji, u prosječnom iznosu od 95 kuna po djetetu. Ravnateljica Dječjeg vrtića Matulji Jelena Stepić, objašnjavajući na nedavnoj sjednici vijećnicima s kakvim se problemom u vrtiću susreću, navela je kako je ove godine ostalo neupisano 33 djece jasličkog uzrasta i kako broj neupisane djece iz godine u godinu raste. Rekla je kako se u Matuljima godišnje rodi između 100 i 130 djece pa valja očekivati daljni pritisak, a uz to po pitanju broja djece u grupama ni ove godine nisu bili poštovani pedagoški standardi.


– Otvaranje novih kapaciteta je potrebno, a sada se postavlja pitanje financiranja novih objekata. S trenutnom cijenom vrtića ne možemo isfinancirati ovo povećanje. Je li rješenje povećanje cijene usluge roditeljima, o tome ja ne mogu odlučiti – rekla je Stepić i navela kako je ekonomska situacija teška, kako roditelji vrlo često kasne s plaćanjem, a kako je istovremeno svjesna da uz potrebno proširenje kapaciteta treba i održavati sedam objekata u sastavu vrtića. Sindikalna povjerenica matuljskog vrtića je protiv toga da se roditelje tereti s cijenom od 90 i 120 kuna.


– Mi predlažemo da to povećanje, ako stvarno bude na teret roditelja, bude 50 za poludnevni i 75 kuna za cjelodnevni boravak. Sve više od toga bio bi prevelik teret za roditelje u ovakvoj situaciji – rekla je predstavnica sindikata.


Rasprava o prijedlogu proračuna je uglavnom bila svedena na politička prepucavanja, s premalo konkretnih prijedloga, a svodi se na ocjenu oporbe da on nije niti razvojni, niti održiv, te kako je rekao nezavisni vijećnik Željko Grbac, »najgori do sada jer se više nema gdje zagrabiti pa se mora posegnuti u džepove građana«.