SANACIJA POKOSA

Na cesti prema Mošćeničkoj Dragi postavljaju se zaštitne mreže protiv opasnih odrona

Marina Kirigin

Foto A. KUĆEL ILIĆ

Foto A. KUĆEL ILIĆ

Investicija Hrvatskih cesta vrijedna je više od 5 milijuna kuna, a radovi bi prema najavi trebali biti dovršeni do 10. travnja ove godine



MOŠĆENIČKA DRAGA, BRSEČ – Vožnja državnom cestom uz obalu iz smjera Opatije prema općini Mošćenička Draga, osim što je zbog prekrasnog pogleda koji se pruža na pojedinim dionicama zanimljiva suputnicima u vozilu, ujedno je zbog zavoja relativno zahtjevna za vozače koji se ovdje nađu prvi put.


Također, dugogodišnji problem dosad su predstavljali i stjenoviti predjeli uz sam rub prometnice, a mogući odroni kamenja koji su se povremeno, uslijed nepovoljnih vremenskih prilika i događali, predstavljali su veliku opasnost za sudionike u prometu.


Problem je bio posebno izražen u ljetnim mjesecima, kada zbog turističke sezone cijela Opatijska rivijera živne, pa tako i promet postane vrlo gust.


Višemilijunska investicija




Kako bi se spriječile nezgode i promet ovom cestom koja spaja Primorsko-goransku i Istarsku županiju učinio što je moguće sigurnijim, Hrvatske ceste su još tijekom 2019. godine ušle u višemilijunsku investiciju uslijed koje se promet u ovom dijelu Općine Mošćenička Draga regulira uz pomoć semafora.



Uslijed toga se zasad ne stvaraju veće gužve, a kako su poručili investitori, kompletan će zahvat biti dovršen prije početka glavne ljetne sezone.


Prema informacijama dobivenim iz Hrvatskih cesta, približava se kraj ove velike investicije koja je započela još u studenom prošle godine.


Dionica duga 9 km


Na dionici 003 državne ceste oznake DC66, dugoj devet kilometara koja vodi iz centra mjesta prema Brseču, odvijaju se radovi na zaštiti kosine zbog čega je povremeno na nekim dijelovima promet reguliran i semaforom.


Vrijednost radova koji bi trebali biti dovršeni do 10. travnja ove godine, iznosi 5,1 milijun kuna (bez PDV-a). Izvođač radova je tvrtka Octopus d.o.o. iz Rijeke, a nadzor je ugovoren s IGH d.o.o. na vrijednost od oko 227 tisuća kuna (bez PDV-a).


Završetkom radova, uklanjanjem opasnih kosina i postavljanjem zaštitne mreže, spriječit će se odroni kamenja na prometnicu što se znalo događati na ovom strmom priobalnom području najmanje liburnijske općine.