Turisti

Na Liburniji je sve više Francuza: ‘Imate divnu prirodu i vina, ali s jezikom ide malo teže’

Marina Kirigin

Hrvatske destinacije sve su popularnije među francuskim ljubiteljima putovanja. Potvrđuje to promet u dosadašnjem dijelu godine: francuski su turisti ostvarili oko 450.000 dolazaka i 1,7 milijuna noćenja, 6 posto više nego lani, a u tu statistiku se uklapa i matuljski gost koji je odsjeo u apartmanu obitelji Kinkela



MATULJI Christophe Minez iz Pariza 15.000. je gost Općine Matulji. Francuz je na odmor stigao kod obitelji Kinkela te će 15 dana boraviti u apartmanu smještenom u središtu Matulja. Marijana Kalčić, direktorica TZ-a Matulji jubilarnom gostu uručila je tortu i cvijeće kao mali znak pažnje što je upravo u Matuljima odlučio ljetovati. Minez, koji putuje sam, otkrio je kako je ovdje došao prije svega vrijeme provesti na plaži, odmarati se, ali i da planira posjetiti i neke dijelove Istre, vjerojatno Pulu. Volio bi otići i do Dubrovnika, međutim misli da je to ipak malo predug put. Francuza, po struci fizioterapeuta, oduševila je naša priroda, pejzaži, ali i vrlo ukusno hrvatsko vino.


– Primijetio sam da ovdje ljudi uglavnom govore engleski i njemački, a kako moj engleski nije baš najbolji, u nekim se situacijama slabo snalazim. To je i razlog zašto ne odlazim prečesto u restorane – zapravo ponekad ne mogu otkriti što se to na meniju nudi. Ipak, probao sam vino, merlot hrvatskog proizvođača i mogu reći da je izuzetno fino – rekao je Francuz koji na pitanje kako se odlučio na ovaj svoj prvi posjet Hrvatskoj, odgovara da je došao nekako intuitivno nakon što je posjetio Italiju


Zimi »dentalci« 


Njegovi domaćini, obitelj Kinkela, Jasna i Zorko te njihov sin Vedran, na raspolaganje gostima stavili su dva apartmana, od čega je jedan prilagođen invalidima. Zadovoljni su ljetnom sezonom, za koju kažu da je podjednaka lanjskoj, a možda čak i nijansu bolja. U njihovom obiteljskom smještaju zasad najčešće borave Nijemci, koji u ukupnom prometu čine čak 50 posto gostiju. Oglašavaju se na raznim internet stranicama, a u izradi je i njihova vlastita. Ističu da sve češće imaju i domaće goste, iz unutrašnjosti Hrvatske, a zimi ih najčešće posjećuju gosti koji na ovo područje dolaze koristiti usluge dentalne medicine.




Hrvatske destinacije sve su popularnije među francuskim ljubiteljima putovanja. Potvrđuje to turistički promet ostvaren u dosadašnjem dijelu godine. Naime, francuski su turisti dosad ostvarili oko 450.000 dolazaka i 1,7 milijuna noćenja, što u usporedbi s istim razdobljem prošle godine predstavlja rast od 6 posto u dolascima i noćenjima.


– Francuska za hrvatski turizam predstavlja tržište na kojem ostvarujemo odlične rezultate, ali i tržište koje nam nudi velike potencijale za ostvarenje daljnjeg rasta turističkog prometa u budućnosti. Dosadašnje promotivne aktivnosti osigurale su nam odličnu poziciju te je Hrvatska među Francuzima sve više prepoznata kao zemlja izuzetno bogate kulturno-povijesne baštine i kvalitetne eno-gastronomije koja je popularan i tražen turistički proizvod u Francuskoj – izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.


Medijska promidžba 


Odličnu poziciju Hrvatske na ovom tržištu potvrđuje i velik broj medijskih objava u najrelevantnijim francuskim medijima. Navedeno dokazuje naslovnica i velika reportaža na 48 stranica o Hrvatskoj koja je objavljena u prestižnom časopisu specijaliziranom za putovanja GEO. Riječ je o mjesečniku koji u broju za kolovoz donosi veliku reportažu o Visu, Hvaru, Cresu, Braču, Korčuli, Mljetu, Zlarinu i Dugom otoku. Hrvatski otoci opisani su kao mjesta koja nude autentičnost destinacija s očuvanom prirodom, što je vrlo tražen trend među francuskim ljubiteljima putovanja. Naklada ovog časopisa je više od 250.000 primjeraka, a prati ga oko pet milijuna čitatelja.


– U francuskim medijima posljednjih su tjedana objavljeni brojni zanimljivi i atraktivni članci koji u fokus stavljaju gotovo sve hrvatske regije. Posebice nas veseli zaokret francuskih medija i pažnja koju iskazuju prema dijelovima Hrvatske koji dosad nisu bili u fokusu, poput Istre. Tako je nedavno u središnjem informativnom dnevniku Rovinj preporučen kao idealna odmorišna destinacija – izjavila je direktorica Predstavništva HTZ-a u Parizu Danijela Mihalić Đurica.


U listopadu stiže 150 Francuskinja


Tijekom listopada na Braču, Hvaru i Visu će se održati humanitarno-sportska manifestacija »Croatia Island Trophy« s oko 150 osoba iz francuskog javnog života, većinom žena, što će pridonijeti popularnosti turističke Hrvatske u Francuskoj, priopćeno je u četvrtak iz Glavnog ureda HTZ-a. Manifestacija će se održati od 14. do 17. listopada, a njezina ambasadorica je bivša prva francuska dama Valerie Trierweiler (u doba predsjednika Françoisa Hollandea), aktivna članica organizacije »Raid Adventure« koja sufinancira međunarodnu udrugu »Keep a breast« koja se bavi prevencijom raka dojke. Sudionice će se natjecati u raznim sportskim aktivnostima, a iz Glavnog ureda HTZ-a kažu i kako postoji želja da se takvo okupljanje u Hrvatskoj održava i idućih godina.