Smotra pčelarstva

Medenjak z Opatije: Na zlatnom postolju medun Antuna Arha

Marina Kirigin

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

Specifičnost ovogodišnjeg Zlatnog ulišta je to da je prvi put u Hrvatskoj utvrđen uniflorni med od pajesena, fenomenalan med bogate arome koji i u mirisu i u okusu izaziva izražene aromatske senzacije po muškatnom grožđu



OPATIJA Antun Arh  iz Tršća sa svojim medunom ukupan je pobjednik 10. Zlatnog ulišta 2016. godine. Na jučerašnjem svečanom proglašenju u opatijskoj sportskoj dvorani »Marino Cvetković« primio je ovo značajno priznanje kojim je njegov med okarakteriziran kao najbolji u Primorsko-goranskoj županiji među 70-tak prijavljenih na natjecanje.


– Riječ je o šumskom medu od jele iz okolice Delnica. Ove godine je na tom području Gorskog kotara jako dobro zamedilo, tako da su i prinosi bili dobri. Mogu reći da u Hrvatskoj, po mojoj ocjeni, postoje dva vrhunska meda – poznatiji med od kadulje koji je dosta raširen i ovaj od jele koji se popularno naziva medun, a koji je po kvaliteti uz bok onom od kadulje. Medun je priznatiji izvan granica Hrvatske, a u posljednje vrijeme sve je prepoznatljiviji i na našem tržištu.


Sada je u postupku i njegova zaštita izvornosti i mislim da će on dobiti na vrijednosti. Cijena pobjedničkog meda je 70 kuna za teglicu od 900 grama. Mislim da je to realna cijena, ne previsoka, a opet solidna koja nama pčelarima omogućuje bar neke prihode – rekao je Antun Arh po primanju nagrade.


Izostali bagrem i kadulja




Na drugo mjesto plasirao se Mirko Saršon iz Viškova s medom od lipe, a treći je bio Riječanin Radomir Mičić s medom iste vrste. Najbolji med od bagrema imao je Božo Đurđević iz Garešnice, a najbolji cvjetni med Danijel Velić iz Višnjana.


– Ovo je deseto Zlatno ulište i uvijek dosad smo odgovarali na sve izazove, međutim ovo je već peta za redom loša pčelarska sezona pa su izostali bagrem i kadulja. Točnije, nemamo niti jednog uzorka kadulje. Iako su neki poslali med za koji su mislili da je kadulja, panel senzoričara je morao to predeklarirati.


Tako da nam posao nije bio jednostavan. Kvalitetom meda ove godine moramo biti apsolutno zadovoljni, a dominirali su meduni iz Gorskog kotara – rekao je Branko Vidmar, predsjednik Organizacijskog odbora manifestacije.Loša godina i nekoliko zadnjih sezona ipak ne bi trebale još dodatno povećati cijenu meda, tvrdi Vidmar.

– Cijene meda su već sada astronomske. Činjenica je da je u narodu uvijek postojala komparacija tih cijenjenih proizvoda pa se uvijek smatralo da litra maslinovog ulja vrijedi jedan kilogram meda. Zato mislim da je ovo gornja granica koja se sada ostvaruje, no mora se voditi računa o pet loših pčelarskih godina – objasnio je Vidmar.


Specifičnost ovogodišnjeg Zlatnog ulišta jest to da je prvi put u Hrvatskoj utvrđen uniflorni med pajesena (Ailanthus altissima Mill.), stablašice invazivnog karaktera koja se zadnjih tridesetak godina jako proširila po cijelom teritoriju RH.


Medeni gastro show


Riječ je o medu bogate arome koji i u mirisu i u okusu izaziva izražene aromatske senzacije po muškatnom grožđu, a za takav prvi med u Hrvatskoj priznanje izvan konkurencije otišlo je i u ruke Danijela Časnog iz Skrada, a izvan konkurencije nagrađen je i med od lipe Mirka Saršona.


– Lišće pajesena ima malo neugodan miris, ali med je fenomenalan. Ima okus na muškatni oraščić. Taj med »dogodio se« u Severinu na Kupi, gdje je bio pčelinjak – rekao je Vidmar u opatijskoj dvorani u kojoj se održava treća Smotra pčelarstva PGŽ-a »Medenjak z Opatije«, a na kojoj sudjeluje 44 izlagača koji su se predstavili sa svojim medom i proizvodima od meda, ali i pčelarskom opremom. U dvorani se može naučiti kako se nekada pčelarilo, ali i uživati u slatkim zalogajima proizvoda od meda.


Manifestaciju u dvorani otvorili su zamjenik župana PGŽ-a Petar Mamula i zamjenik gradonačelnika Opatije Fernando Kirigin. Na otvaranju je najavljen i današnji gastrospektakl u sportskoj dvorani od 13 do 15 sati u sklopu kojeg će učenici Ugostiteljske škole Opatije imati svoj Medeni gastro show.