Seminari, radionice, natjecanje

Matuljska kolajnica: Udruga Interinova domaćin susreta umjetnika keramičara iz zemlje i inozemstva

Srđan Brajčić

Udruga Interinova posebno brojne umjetnike keramike okuplja s područja Primorsko-goranske županije, ali ih ima i iz cijele Hrvatske, te Slovenije i Italije

Udruga Interinova posebno brojne umjetnike keramike okuplja s područja Primorsko-goranske županije, ali ih ima i iz cijele Hrvatske, te Slovenije i Italije

Oba dana program se održava od 9 do 21 sat na  prostoru  između škole, vrtića i dvorane u Matuljima. Očekuje se dolazak 50-ak keramičara iz Hrvatske, Slovenije i Italije, a uz natjecateljski dio, održat će se i dvije zanimljive seminar radionice



MATULJI  U subotu i nedjelju Matulji će biti domaćin velikog susreta umjetnika keramičara iz zemlje i inozemstva koji se održava pod nazivom »Matuljska kolajnica«. Program se u subotu i nedjelju održava u vremenu od 9 do 21 sat u Ulici Drage Gervaisa, točnije na  prostoru  između škole, vrtića i dvorane u Matuljima. Glavni organizator tog festivala keramike međunarodna je udruga Interinova Matulji, a pokrovitelj Općina Matulji. Očekuje se dolazak pedesetak keramičara iz Hrvatske, Slovenije i Italije koji inače surađuju s udrugom Interinova.



Glavna nagrada plinska peć


Proglašenje pobjednika natjecateljskog dijela i dodjela nagrada održat će se u nedjelju. Nagrade su primamljive zahvaljujući generalnom sponzoru, tvrtki BOSIO iz Zagreba. Naime, glavna nagrada je plinska peć za raku paljenje gline. Sponzor  tvrtka ISA dodjeljuje drugu nagradu u vrijednosti od 500 kuna u keramičarskom materijalu, a treću nagradu dodjeljuje udruga Jarbola, u vidu autohtonog vina jarbola.





»Programom je predviđen natjecateljski dio gdje će keramičari na licu mjesta u plinskim pećima paliti keramiku namijenjenu izložbi i žiriranju. Ovaj dio programa počinje u subotu poslijepodne, nakon obilaska mjesta u zaleđu Općine Matulji i upoznavanja sudionika manifestacije s kulturnom, tradicijskom i turističkom ponudom«, najavila je Ivna Safundžić iz udruge Interinova.


U nedjelju će se u sklopu Matuljske kolajnice održati dvije zanimljive seminar radionice. »Prvu  – »saggar paljenje« – održat će poznati talijanski umjetnik keramičar Roberto Aiudi koji je i vrstan poznavatelj i eksperimentator raznih tehnika, dok će drugu radionicu pod nazivom »raku tehnika obvara« održati poznati riječki umjetnik  i profesor Boris Roce. Cijeli dan odvijat će se i  radionice za djecu školskog uzrasta, koja će raditi na modeliranju predmeta od gline i na lončarskom kolu. Istovremeno će keramičari paliti keramiku na otvorenoj vatri i plinskim pećima, oponašajući drevne načine paljenja keramike«, rekla je Safundžić.



Interinova – od tradicijskih do modernih tehnika


Udrugu Interinova čine afirmirani hrvatski, talijanski i slovenski keramičari koji su samostalno ili skupno izlagali na mnogobrojnim žiriranim domaćim i međunarodnim izložbama. Članovi su i strukovnih udruženja HDLU-a, Kerameikona ili pak Udruženja keramičara Urbania, Italija. Udruga Interinova članica je Saveza inovatora Hrvatske. Članovi su orijentirani na tradicijske tehnike paljena gline. Svoja su znanja, osim ostalog, članovi udruge stekli i uz podršku eminentnih stručnjaka na tom polju, a izrađuju umjetničke predmete načinom i tehnikama kako se to radilo pred više tisuća godina. U opusu kojeg prezentiraju članovi Interinove prisutni predmeti izrađeni tehnikama kojima su se koristile etrurska, villanovijanska, atička, perzijska i, naravno, naša civilizacija. Osim tradicijskih načina paljenja, rade se i suvremeni načini i dizajniranja i paljenja gline. Posebnu pažnju keramičari posvećuju optimalizaciji spojeva materijala bojitelja i oblika s konačnim termičkim obradama, kako bi rezultati paljenja bili primjereni ciljevima postizanja sasvim osebujnih artefakata. Specifičnost udruge jest stalno traženje novih mogućnosti suradnje s drugim strukama poput, npr. suradnje s akademskom zajednicom, gdje su se svojim keramičarskim radovima tematski vezali za teorijske rasprave o boji ili pak stilu. Članovi udruge su Ivna Safundžić, predsjednica i članovi Mladen Ivančić, Vera Gambar Miščević, Roberto Aiudi, Mojca Žnidaršič, Snježana Nemarnik, Duška Gržeta i Tomica Gržeta.


Udruga Interinova posebno brojne umjetnike keramike okuplja s područja Primorsko-goranske županije, ali ih ima i iz cijele Hrvatske, te Slovenije i Italije.


»Udruga je krenula zapravo zahvaljujući aktivnostima Ivne Safundžić koja je održavanjem brojnih stručnih tečajeva vezanih uz umjetničku i upotrebnu keramiku, tehnike i materijale, odgojila niz danas priznatih i poznatih keramičara te se u jednom trenutku osjetila potreba njihova povezivanja u udrugu Interinova, čija je danas predsjednica. To je bio značajan doprinos matuljskoj kulturi, budući da je Interinova do sada ostvarila niz izložbi u zemlji i inozemstvu, dok na području Općine organizira nekoliko međunarodnih izložbi«, rekla je Eni Šebalj, zamjenica načelnika Općine Matulji.


Matuljska kolajnica još je jedna stepenica više za udrugu. »Očekujemo da će Matulji kroz ovu manifestaciju postati prepoznatljive i važne u smislu referenci koje će umjetnici navoditi u svojim katalozima«, poručila je Šebalj.