Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
13. prosinca 2019.
Hitna pomoć

Lovran dobio prvi defibrilator

Foto Marin Aničić
Foto Marin Aničić
Autor:
Objavljeno: 13. srpanj 2019. u 10:22 2019-07-13T10:22:36+02:00

LOVRAN - Prvi defibrilator stigao je u Općinu Lovran. Postavljen je u hostelu Link do kraja ljetne turističke sezone, a potom će biti premješten u hodnik zgrade Općine Lovran. Primopredaja automatskog vanjskog defibrilatora (AVD) održana je jučer u prostorima hostela Link, a tom prigodom demonstriran je i rad ovog vrijednog pomagala za osposobljavanje građana u pružanju prve pomoći – oživljavanju.

– Hitno pružanje prve pomoći kod prestanka rada srca može unesrećenome spasiti život do dolaska stručne zdravstvene službe. Svrha i cilj primjene AVD-a je uspostava normalnog srčanog ritma, čime se značajno uvećavaju šanse preživljavanja kod unesrećenog s poremećajem rada srca. AVD je dizajniran na način da postoje govorne upute na hrvatskom jeziku koje je jednostavno slijediti i primjenjivati. Stoga je ova donacija Općine Lovran od neprocjenjive vrijednosti zbog svih potencijalnih života koji se mogu spasiti zahvaljujući osposobljavanju (edukaciji) građana za primjenu Automatskog vanjskog defibrilatora (AVD). Zahvaljujući ovoj vrijednoj donaciji, Gradsko društvo Crvenog križa Opatija provodit će cikluse edukacije građana Lovrana iz prve pomoći: oživljavanje i primjena AVD aparata kao i edukaciju djelatnika Općine Lovran, hostela Link s ciljem pružanja hitne prve pomoći kod prestanka rada srca. Isto predstavlja dodatnu vrijednost za zdravstvenu sigurnost stanovnika i gostiju Općine Lovran – rekla je Đana Pahor, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Opatija te navela da je ova uspješna akcija rezultat inicijative i kvalitetne suradnje GDCK-a Opatija, aktiva Lovran, na čelu s voditeljem aktiva Franom Babićem, studentom medicine i vrijednim volonterom Crvenog križa te Općine Lovran koja pruža podršku svim redovnim i dodatnim programima Crvenog križa.

O značaju i važnosti postavljanja aparata govorili su i zamjenik načelnika Općine Lovran Toni Družeta i Tomislav Lesinger u ime Milenij hotela, a konferenciji za novinare prisustvovale su i Georgina Tomasović iz hostela Link i Vanja Moćan, voditeljica zdravstvenog programa pri Crvenom križu Opatija.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.