Vruće teme

Kompenzacija ugostiteljima za veći PDV: Grad Opatija nakon izbora ukida porez na potrošnju?

Slavica Bakić

Grad želi ublažiti posljedice povećanja stope PDV-a ugostiteljima / Snimio Marin ANIČIĆ

Grad želi ublažiti posljedice povećanja stope PDV-a ugostiteljima / Snimio Marin ANIČIĆ

Gradonačelnik je kazao da je i on u proteklom periodu aktivno radio na rješavanju ovog problema s ugostiteljima, a kazao je da bi rebalansom mogao biti osiguran novac i za zaposlenike vrtića



OPATIJA Opatijski ugostitelji mogli bi biti u potpunosti oslobođeni plaćanja poreza na potrošnju i to vjerojatno i prije početka turističke sezone.


Reagirajući na informacije s jučerašnje konferencije za novinare SDP-a na kojemu su iznijeli prijedlog da se porez na potrošnju smanji ili potpuno ukine i da to učini već ovaj sastav Gradskog vijeća prije službenog početka predizborne kampanje, opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić izvijestio je da je i sam u proteklom razdoblju aktivno radio na rješavanju ovog problema s ugostiteljima kojima je poslovanje otežano nakon povećanja stope PDV-a.


Dujmić navodi da je na tu temu održao niz sastanaka s ugostiteljima, a posljednji u nizu bio je u utorak i tada je dogovoreno da se ide na potpuno ukidanje poreza na potrošnju.


Čekaju rebalans




– Čim bude završeno izvješće o izvršenju Proračuna za 2016. godinu, rado ću pripremiti prvi rebalans proračuna i poslati gradskom vijeću na usvajanje prijedlog o ukidanju poreza na potrošnju u kompletnom iznosu – navodi Dujmić, pozdravljajući »reakciju gradskih vijećnika na njegovo nastojanje i postignuti dogovor s predstavnicima opatijskih ugostitelja«. Jedini razlog zbog kojega takvu odluku već nije uputio gradskim vijećnicima, kaže gradonačelnik, upravo je predizborna kampanja.


– Nema sumnje da bi mnogi prigovorili gradonačelniku kako se to čini u predizborne svrhe, posežući za populizmom – kaže Dujmić.


Razloga za nadu imaju i zaposlenici Dječjeg vrtića Opatija jer je gradonačelnik potvrdio da bi već prilikom prvog rebalansa proračuna trebao biti osiguran novac za usklađivanje njihove osnovice s ostalim ustanovama, ali i novac za plaće koje bi se obračunavale na temelju novih koeficijenata, s time da još uvijek čeka konačni prijedlog sindikata i djelatnika oko usklađenja tih koeficijenata. No, i zaposlenici vrtića i ugostitelji, prema Dujmićevim riječima, morat će pričekati prvu sjednicu novog sastava Gradskog vijeća.


Kada je o Dječjem vrtiću riječ, gradonačelnik je ipak odlučio, zbog velikog interesa medija, iznijeti i više detalja iz pisma grupe zaposlenika ove predškolske ustanove na temelju kojega je odlučio smijeniti predsjednicu Upravnog vijeća Ivone Šabarić Rubeša. Želja mu je bila, kaže, zbog važnosti ustanove i digniteta djelatnika, ne izlaziti u javnost s pojedinostima, ali je ipak to odlučio učiniti kako se situacija ne bi »dodatno nepotrebno politizirala«.


Slučaj »vrtić«


Riječ je o pismu koje je potpisalo 45 zaposlenika, koji nisu članovi niti jednog sindikata, a koji su se također organizirali i, prema dogovoru, napravili i vlastiti prijedlog novih koeficijenata na temelju kojih bi se obračunavale plaće u ustanovi. »Predsjednica Upravnog vijeća sastala se s ravnateljicom i sindikalnim povjerenicima s ciljem objedinjavanja prijedloga oba sindikata (ignorirajući mišljenje i stav većine djelatnika), s kojim bi se, kao usuglašenom verzijom, upoznali svi zaposlenici po principu ‘uzmi ili ostavi’«.


Rezultat toga, navodi se u pismu, bilo je da se većina članova Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju, jednome od dva koji djeluju u ustanovi, ispisalo iz sindikata. Potpisnici pisma na temelju kojega je Ivone Šabarić Rubeša smijenjena, tvrde da ona u ovom slučaju nije bila nepristrana i korektna i nije uvažila mišljenje svih zaposlenika, čime je »kao i mnogo puta do sada unijela nemir u redove zaposlenika zanemarujući većinu«.


Kao argument za smjenu navode i činjenicu da u Gradskom vijeću nije glasala za povećanje osnovice plaće djelatnicima u ustanovi koju predstavlja te zaključuju kako je »u dva mandata mnogo puta pokazala nesnalaženje i nesposobnost za funkciju koju obnaša, radeći suprotno interesima djece, roditelja i svih zaposlenih«.


– Ovo je samo kulminacija nezadovoljstva koje tinja već godinama u ovoj ustanovi u kojoj su međuljudski odnosi, nažalost, poremećeni – kaže gradonačelnik Dujmić, dodajući kako je i sam imao problema u komunikaciji s predstavnicom koja je u Upravnom vijeću trebala zastupati i interese grada kao osnivača te da se na ovakav zahtjev velikog dijela zaposlenika, koji ukazuju na loš rad, nije mogao oglušiti.