Problemi i turistički planovi

Kako od Mošćeničke Drage stvoriti “perlu” uz zatvorene hotele i ignoriranje od strane LRH?

Marina Kirigin

Hotel Mediteran u centru mjesta, uz glavnu prometnicu, vapi za obnovom / Foto Marin ANIČIĆ

Hotel Mediteran u centru mjesta, uz glavnu prometnicu, vapi za obnovom / Foto Marin ANIČIĆ

Odnos Uprave LRH-a s općinom je minimalan, teško se dolazi do odgovora, a hoteli u njihovom sastavu važni su draški turistički subjekti. Vjerujem da možemo produžiti sezonu i da hoteli ne moraju biti zatvoreni zimi, kao ni terasa Mediterana usred ljeta



MOŠĆENIČKA DRAGA – Bliži se kraj jedne od zasigurno najtežih turističkih zima u posljednjih dvadesetak godina. Turistička destinacija Opatijska rivijera spavala je dubok zimski san. Već brojnim, uobičajeno zatvorenim hotelima iz sastava Liburnia Riviera Hotela, ove su se zime priključili i Milenij hoteli. Premda mnogi objekte zatvaraju radi uređenja, činjenica je da i oni u koje se ne ulaže također stoje zatvoreni. Tako je i u Mošćeničkoj Dragi, u čijem su samom centru zatvorena dva hotela u sastavu Liburnia Riviera Hotela – Marina i Mediteran.


LRH-ova Villa Slatina ruglo tik do plaže Sipar, jedne od najljepših na Jadranu / Foto Marin ANIČIĆ


LRH-ova Villa Slatina ruglo tik do plaže Sipar, jedne od najljepših na Jadranu / Foto Marin ANIČIĆ





Međutim, na takvu su situaciju Dražani već naučeni, hoteli se već godinama zimi redovno zatvaraju. Međutim, ono što Dražane više pogađa je način na koji Uprava LRH-a posluje i komunicira. Zato je i vijest o mogućoj kupoprodaji najvećeg hotelskog lanca na Liburniji u Mošćeničkoj Dragi pozitivno odjeknula, a načelnik Općine Riccardo Staraj imao je potrebu reći kakav je njihov stav po pitanju kupoprodaje LRH-a, ali i iznijeti sve probleme koji ih tište uoči nadolazeće turističke sezone – sve u cilju stvaranja bolje slike turističke destinacije Opatijske rivijere.


Načelnik Mošćeničke Drage Riccardo Staraj / Foto Marin ANIČIĆ


Načelnik Mošćeničke Drage Riccardo Staraj / Foto Marin ANIČIĆ



– Dijelim mišljenje i stav svih čelnika JLS-a s Liburnije, a taj je da, ukoliko se pojavi novi vlasnik/kupac, na neki način uvjetujemo, ako to možemo, da to bude hotelijer. To govorim prije svega zato što je današnji odnos vlasnika LRH-a s lokalnom samoupravom nekvalitetan, loš i potrebna mu je renesansa. Odnos Uprave LRH-a s lokalnom zajednicom je minimalan, slabo se komunicira, teško se dolazi do odgovora, a draški hoteli u njihovom sastavu, posebice hotel Marina, važni su turistički subjekti za Mošćeničku Dragu – kaže Staraj.


Bez terase usred ljeta


Načelnik općine ističe da su prošlog ljeta zbog načina poslovanja hotela Mediteran, koji se nalazi na najfrekventnijem mjestu u općini, u samom srcu Drage, imali čitav niz pritužbi mještana i gostiju.



Ne možemo svi u Hrvatskoj živjeti od uslužne djelatnosti, mi moramo kroz turizam oživjeti i proizvodnu djelatnost. Volio bih zato, kada proširimo porat, da se svi naši ribarski brodovi, koji su registrirani negdje drugdje, vrate u tu luku jer je identitet Drage ribarstvo i tome se moramo vratiti – rekao je načelnik Mošćeničke Drage.



– Terasa hotela Mediteran prošlog ljeta zatvarala se u 20 sati navečer. Na istoj toj lokaciji samo unazad desetak godina tijekom ljetnih večeri održavale su se manifestacije, svirali glazbeni sastavi. Sada, uz obrazloženje da nemaju dovoljno personala, zatvaraju terasu koja se nalazi uz glavnu drašku promenadu. Mislim da se to u jednoj destinaciji ne smije dopustiti, bez obzira tko je vlasnik – tvrdi Staraj koji smatra da je hotelu Mediteran nužno potrebna potpuna rekonstrukcija ili hitna prodaja.


– Ne znam mogu li i koliko utjecati na vlasničku strukturu i kapitalne projekte LRH-a u nastojanju da se situaciju u Dragi poboljša, ali u svakom slučaju, stav Općine je da prije svega moramo popraviti odnos, komunikaciju, jer smo zajedno u ovom projektu turizma. Liburnia Riviera Hoteli su važan dionik na Opatijskoj rivijeri, lanac koji predstavlja hotelsku sliku naše destinacije. Vjerujem da možemo produžiti sezonu, da hoteli ne moraju biti zatvoreni tijekom čitave zime. U prilog tome govore i priče onih malih hotelijera na našoj obali koji tijekom cijele godine drže objekte otvorenima – govori načelnik.


Villa Slatina ruglo


Općina Mošćenička Draga konstantno ulaže u destinaciju, nastoji podizati standard, međutim draški hotelijer ih u tome ne prati, kaže Staraj. To je najviše očito po stanju u kojem se nalazi Villa Slatina koja je u vlasništvu LRH-a, a u kojoj ljeti boravi personal draških hotela. Navedena vila predstavlja ruglo tik do glavne draške plaže Sipar koja slovi za jednu od najljepših hrvatskih plaža.


– Secesijsku Villu Slatina uz samu plažu, ako ništa drugo, valjalo bi bar nekako zakloniti, maskirati. Tako nešto ne može stajati uz centralnu plažu, jednu od najljepših hrvatskih plaža – kazao je Staraj.


Namjera draške vlasti je Mošćeničku Dragu pretvoriti u ekskluzivnu turističku destinaciju, no ne samo podizanjem cijena, već kako kaže načelnik, razvijanjem selektivnog turizma.


– Mošćeničku Dragu zamišljam kao turističko odredište nalik onima na Azurnoj obali, na obali Kalifornije, Italije. Kao »perlu« u kojoj će se nuditi nešto autohtono i posebno. Ne zanimaju me turistički trendovi. Najlakše je napraviti zabavne parkove, gradove na moru, ali to ne smije biti smjer Opatijske rivijere – zaključio je Staraj.