Veliko ulaganje

Izgradnja matuljskog dječjeg vrtića u Velom Brgudu napreduje punom parom

Marina Kirigin

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Zbog dvije nove jasličke skupine moramo zaposliti četiri nova djelatnika i zato tražimo da taj dodatak sufinanciraju roditelji – objasnio je Mario Ćiković



VELI BRGUD Radovi na uređenju područnog matuljskog vrtića u Velom Brgudu u punom su jeku. Troškovi obnove vrtića iznose 4,6 milijuna kuna, a iz proračuna Općine Matulji za tu namjenu izdvojit će se 2,5 milijuna kuna. U ostatku troškova obnove sudjeluje Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku koje je za DV Matulji za obnovu područnog vrtića Veli Brgud za projekt unutrašnjeg uređenja izdvojilo gotovo milijun kuna, a 1,1 milijun kuna stiglo je kroz projekt Energetske obnove vanjske ovojnice i ugradnje solarnih panela.


Dvije jasličke skupine


Radovi bi trebali biti dovršeni do 1. studenog, a tada će matuljski vrtić biti proširen s još dvije jasličke skupine.


Obnovom područnog vrtića bit će nužno zaposliti četiri nove osobe koje će raditi u jasličkim skupinama, a za njihov rad nužno je izdvojiti još oko 400.000 kuna. Zbog neophodnih novih zapošljavanja načelnik Općine Matulji Mario Ćiković predložio je povećanje cijene vrtića koju plaćaju roditelji. – Iz proračuna Općine za redovni rad DV Matulji u ovoj će se godini izdvojiti 6,1 milijun kuna, tako da će ukupno ulaganje u vrtićiznositi gotovo 11 milijuna kuna.




Cijena vrtića nije se dizala od 2011. godine kada je u vrtiću bilo upisano 404 djece i bilo 57 zaposlenih. Danas je u vrtić upisano 421 dijete i imamo 72 zaposlenih. Broj zaposlenih povećan je zbog uspostave cjelodnevnih programa gotovo u svim područnim vrtićima, ali i zbog državnih pedagoških standarda koji više ne dopuštaju da primjerice u vrtićkoj cjelodnevnoj skupini bude više od 20 djece, odnosno u jasličkoj više od 15-ero. Sada smo došli u situaciju da obnovom vrtića i oformljenjem dvije nove jasličke skupine u Velom Brgudu moramo zaposliti četiri nova djelatnika i zato tražimo da taj dodatak sufinanciraju roditelji – objasnio je načelnik Općine.


Prijedlog načelnika Matulja koji će se naći pred vijećnicima na izglasavanju ovog četvrtka je da se cijena cjelodnevnog programa u vrtiću podigne sa 675 na 750 kuna, cijena jasličkog sa 675 na 800 kuna, a cijena poludnevnog sa 350 na 400 kuna. Usporedio je i predložene, nove cijene s cijenama u vrtićima u našoj regiji.



Zadovoljstvo jer se obnavlja najderutnji vrtić na području Općine Matulji, izrazila je i Jelena Stepić, ravnateljica DV Matulji. Istakla je kako već nekoliko godina matuljski vrtić ne uspijeva upisati svu djecu, te dodala kako je stoga izuzetno važno proširenje kapaciteta. Navela je kako su 24 roditelja već predbilježena za jaslički program, kako postoje dva slobodna mjesta, međutim kako na listi onih koje tek očekuje upis (radi se o djeci koja će ove zime napuniti godinu dana) ima još 14-ero djece. Drugim riječima, pritisak je i dalje velik.



Stigle 22 primjedbe


– Prosječna cijena jasličkog programa koju plaćaju roditelji u ovoj našoj regiji iznosi 887 kuna, što znači da bi s ovim novim poskupljenjem cijena za jaslice bila još uvijek 10 posto niža u odnosu na one u vrtićima ove regije. Prosječna cijena cjelodnevnog programa je 750 kuna, a u Matuljima bi cijena bila jednaka onoj prosječnoj, dok bi za poludnevni program cijena bila 20 posto niža u odnosu na vrtiće u regiji – govori načelnik koji je po pitanju porasta cijena otvorio i javno savjetovanje na koje su pristigle 22 primjedbe, što znači da je oko 5 posto roditelja vrtićara imao reakciju na najavljeni porast cijena.


– Ako vijećnici ne prihvate povećanje cijena, ostat ćemo na dosadašnjem kapacitetu. Nećemo moći upisati 24 djece u jaslički program – objasnio je Ćiković.