Ultratrail utrka

Iz Lovrana startalo više od 350 trkača na 100 milja Istre. Ne staju sve do Umaga

Portal Novilist.hr

Foto Marin Aničić

Foto Marin Aničić

Utrka "100 milja Istre" je najkvalitetnija trail manifestacija u široj regiji, manifestacija je to koji ima apsolutno neograničeni potencijal, ističe Alen Paliska



LOVRAN Međunarodna ultratrail utrka 100 milja Istre startala je večeras u Lovranu, a do nedjelje trčat će se na povećem dijelu istarskog poluotoka. Na startu u Lovranu večeras se našlo više od 350 trkača, a na cijeloj manifestaciji sudjeluje ukupno 1.800 trkača iz 51 zemlje.


Riječ je, naime, o manifestaciji  koja se održava neprekidno od 2013. godine, a sastoji se od pet različitih utrka: 100 milja ili 168 kilometara od Labina do Umaga, potom utrke na 110 kilometara (Lovran – Umag), zatim 67 kilometara (Buzet – Umag) te 41 kilometara (Motovun – Umag), kao i dječje utrke na jednu milju. 


Utrka je dio Svjetskog kupa (Ultra Trail World Tour), a ujedno i najveća utrka ovog tipa u široj regiji. Uz manifestaciju, neraskidivo je vezan i projekt Sajam sporta Umag, koji ove godine okuplja čak tridesetak izlagača s raznim novitetima u segmentu outdoor sportske opreme i preparata.




Trail trčanje je relativno nova disciplina, a njome se natjecatelji ozbiljno bave nešto više od deset godina. Radi se o trčanju u prirodi, izvan uređenih površina uz svladavanje značajne visinske razlike. Trail je raširen u svijetu, a njime se bavi nekoliko milijuna ljudi.


Najznačajnije zemlje su Francuska, Italija, Španjolska, Velika Britanija, SAD i Južnoafrička republika, ali je pokret uzeo maha i u ostalim zemljama svijeta tako da je trenutno jedna od najpropulzivnijih sportskih disciplina u svijetu. Općenito, outdoor sportovi bilježe eksponencijalni porast, a ni trail tu nije izuzetak. U svijetu se godišnje organizira više od 13.000 trail utrka, a samo je 21 izabrana u prestižni klub.


Foto Marin Aničić


Foto Marin Aničić



– Utrka “100 milja Istre” je najkvalitetnija trail manifestacija u široj regiji, manifestacija je to koji ima apsolutno neograničeni potencijal. Naš je cilj konstantno oplemenjivati je i podizati kvalitetu. Već sada smo prepoznati kao nositelji kvalitete u široj regiji, ali ulaskom u Ultra Trail World Tour nametnuli smo se i na svjetskoj sceni. Uz 1.800 natjecatelja iz 51 države svijeta već smo sada jedna od najmasovnijih sportskih manifestacija u Hrvatskoj.


Manifestacija je svojevrsni “okidač” koji služi da lokalna uprava prepozna nesporne velike potencijale outdoor turizma koji prirodno ima tendenciju popunjavanja kapaciteta u pred i posezoni. Uslijed sve veće potražnje, u Istri se pristupilo trasiranju i označavanju sve više staza za hodanje i trčanje tako da već sada postoji mreža dužine preko 1.000 kilometara, s perspektivom daljnjeg razvoja. Cilj nam je da se kroz utrku Istra promovira kao ono što zaista i je – vrhunska outdoor destinacija.


Cilj nam je i da lokalno stanovništvo prepozna vrijednosti boravka u prirodi i rekreativnog bavljenja sportom, što će zasigurno imati veliki utjecaj na zdravlje opće populacije, ali i kvalitetu života. Osim toga, želja nam je čim više osoba uključiti u volontiranje koje zasigurno obogaćuje svakog volontera, ističe direktor utrke Alen Paliska.


Iz godine u godinu istarska trail utrka privlači sve više zaljubljenika u trčanje, pogotovo onih koji uživaju to raditi najvišim i najljepšim predjelima Istre koja svim natjecateljima pružaju jedinstveno iskustvo. 



Koliko je “100 milja Istre” popularna najbolje pokazuje podatak da je u prvih 24 sata prijava prijavu potvrdilo čak 176 natjecatelja iz 21 države. Popularnu utrku organiziraju tvrtka Sportbox d.o.o. i SRK Alba kao partner.


Tvrtka Sport box d.o.o. je nositelj projekta, član International Trail Running Association (ITRA) i nositelj prava organiziranja utrke od strane Ultra Trail World Tour-a (UTWT). Udruga SRK Alba je suorganizator u projektu, član Hrvatskog Atletskog Saveza (HAS) te odgovorna za provedbu natjecanja prema HAS-u.