Velika ulaganja

INVESTICIJSKI ZAMAH Dražani uređuju trg i grade nova kupališta

Marina Kirigin

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

Započela je izgradnja »deckinga« - na grotama nekoliko stotina metara udaljenim od glavne plaže postavit će se čelične konstrukcije i na njima izgraditi platoi - najavio je draški načelnik Staraj



MOŠĆENIČKA DRAGA Završetak ljetne turističke sezone u Mošćeničkoj Dragi otvorio je novi »val« ulaganja. Tri su gradilišta već otvorena i radovi započeti. Trenutačno najupečatljivije i najvidljivije gradilište najmanje liburnijske općine nalazi se u samom centru mjesta, ispred hotela Mediteran, gdje se uređuje trg.


Trebao bi to biti novi draški »plac od uliki«, trg s pet stabala maslina, istarskim bužama i mediteranskim vrtom, popločen autohtonim kamenom i oblucima. Investicija je to vrijedna oko 700.000 kuna, koju je s pola milijuna kuna financiralo Ministarstvo pomorstva, s 50.000 kuna Lučka uprava Opatija-Lovran-Mošćenička Draga i jednim dijelom Općina Mošćenička Draga, a koja bi trebala biti dovršena početkom sljedeće godine. Izvođač radova je ičićanska tvrtka Bigrad d.o.o.


– Uređenje ovog trga, s najavljenom adaptacijom i podizanjem kategorije hotela Mediteran, kao i uređenje obližnjeg hotela Marina, što su najavili čelni ljudi Liburnia Riviera Hotela, bit će veliko osvježenje za Mošćeničku Dragu – rekao je načelnik Općine Mošćenička Draga Riccardo Staraj.


Uređenje rive




Drugo otvoreno draško gradilište također se nalazi uz samo more, na potezu dugom stotinjak metara. Između glavne draške plaže Sipar, a na putu do plaže Sveti Ivan, grade se nove kupališne površine, takozvani »decking«. Naime, Mošćenička Draga već niz godina u vrijeme sezone kupanja ima veliki problem s premalim kupališnim kapacitetom u odnosu na broj gostiju i posjetitelja. Tragalo se za rješenjima kojima bi se pronašle površine za kupače.


Tako se već godinama redovno nadohranjuje glavna plaža, a sada je započela i izgradnja deckinga. Naime, na grotama nekoliko stotina metara udaljenim od glavne plaže postavit će se čelične konstrukcije i na njima izgraditi platoi. Riječ je o prvoj fazi uređenja, nakon koje bi u drugoj fazi ovaj prostor bio oplemenjen i fitness zonom, kao i kabinama za presvlačenje. Vrijednost ove započete investicije, prve faze izgradnje deckinga, iznosi 1,1 milijun kuna, a sredstva za investiciju osigurana su iz nekoliko izvora.


S pola milijuna kuna u njemu je sudjelovalo Ministarstvo turizma, 100.000 kuna dala je PGŽ, a ostatak je osiguran u proračunu Općine. Izvođač radova je tvrtka Ar-Metal d.o.o. S obzirom da je u realizaciju ovog projekta Općina Mošćenička Draga uložila značajna novčana sredstva razmišlja se i o modelu eksploatacije budućeg kupališnog prostora, a jedan od načina moglo bi biti i davanje novih površina za kupače u koncesiju.


– Mošćenička Draga ne može si dozvoliti da ovakve kapitalne investicije budu isključivo financirane iz proračuna ili putem kredita. Drugim riječima, do ovih ulaganja ne bi došlo da nismo financirani iz nacionalnih i EU fondova – objasnio je načelnik Općine Mošćenička Draga kojeg posebno veseli dogradnja-proširenje draške lučice – porta.


– Sada smo pred izdavanjem građevinske dozvole za proširenje luke. Bila bi to prva faza uređenja porta kojom bi se proširila postojeća lučica, dobio novi mul i šetnica duga stotinjak metara prema Lovranu. Postoji osiguran novac iz nekoliko izvora za tu investiciju vrijednu oko 8,5 milijuna kuna, a ostvarimo li financiranje rive na temelju Javnog poziva Ministarstva pomorstva, moguće je da bi sama gradnja bila započeta u rano proljeće 2019. godine ili najkasnije u jesen 2019. godine – objasnio je Staraj.


Parkiralište u Mošćenicama


Uz dvije veće investicije na samoj draškoj obali, a kojima valja pridodati i skorašnji početak izgradnje javnog sanitarnog čvora na kraju plaže Sipar te sanaciju pokosa na nudističkoj plaži Senjavac, u draškom zaleđu, u Mošćenicama, na prostoru u vlasništvu mjesne crkve uskoro će se urediti parkiralište za dvadesetak automobila.


– Općina je u zakup od crkve uzela ovaj prostor kako bi mještanima Mošćenica, posebno onima koji žive u staroj gradskoj jezgri, osigurala neophodan parking prostor. Time ćemo osigurati i više prometnog reda u samoj turističkoj sezoni. Vjerujemo kako će ovo novo parkiralište zadovoljiti potrebe mještana – kazao je Staraj navodeći kako svim navedenim investicijama, te ulaganjima u uređenje mjesta, u Općini Mošćenička Draga žele podići kvalitetu turističke ponude.– Isto tako, želimo unaprijediti mjesto na način da očuvamo svoju tradiciju koja je vezana uz ribarstvo – zaključio je Riccardo Staraj kojem u operativnom dijelu puno pomaže njegova zamjenica Luciana Sterle, a podršku daju općinski vijećnici.