Gradsko vijeće Opatije

Gabrijela Krmpotić Kos napušta Opatiju i vodstvo muzeja u Villi Angiolini

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza



OPATIJA Gabrijela Krmpotić Kos, ravnateljica Hrvatskog muzeja turizma napušta Opatiju i vodstvo muzeja smještenog u Villi Angiolini.


Prihvatila je novi posao u Zagrebu, sada je na godišnjem odmoru i prema riječima opatijskog gradonačelnika Ive Dujmića na današnjoj sjednici opatijskog Gradskog vijeća, očekuje se da Ministarstvo uskoro imenuje v.d. ravnateljice ili ravnatelja ove ustanove.


– Moramo krenuti ispočetka – najavio je Dujmić, odgovarajući na vijećničko pitanje opatijske vijećnice Zorice Sergo.




Kako se moglo čuti na sjednici, HMT koji je osim Villom Angiolinom upravljao još i sa Švicarskom kućom koju je nakon njegovog odustajanja preuzeo Festival Opatija, od 1. siječnja 2020. godine će i upravljanje Umjetničkim paviljonom Jurja Šporera biti u ingerenciji Festivala Opatija.


Također, Festival Opatija će upravljati i Centrom dr. Andrije Mohorovičića koji će se uskoro otvoriti u Voloskom, u Domu Liburnija.


Vijećnici su na rujanskoj sjednici bili puni inspiracije, pa su vijećnička pitanja potrajala puna dva sata. Mora se priznati da su otvorili mnoge zanimljive teme, a od najaktualnijih i onu o zagađenju mora na samom kraju kupališne sezone u Opatiji.


Raspravu je vijećničkim pitanjem potaknula vijećnica Neva Slani, koja je zatražila da se najmlađe kupače, bebe i malu djecu zaštiti od vrlo opasnih onečišćenja, u ovom slučaju u plićaku na pješčanoj plaži na kraju kupališta Slatina.


Gradonačelnik Ivo Dujmić je rekao da je od Liburnijskih voda zatraženo da se hitno nađe krivac za onečišćenje, ukoliko nadležni nakon analize utvrde da je do toga uistinu i došlo, nakon čega će se njegovo ime i javno obznaniti. Na web stanicama Grada Opatije također je objavljeno i upozorenje kupačima da se privremeno ne kupaju na dijelu plaže Slatina ispod hotela Milenij.