Motociklisti u Matuljima

GIMKANA Kultni Tomosi, svih oblika, kubika i boja, dominirali poligonom

Srđan Brajčić

Spretnost je posebno važna u svakodnevnom prometu / Snimio Marin ANIČIĆ

Spretnost je posebno važna u svakodnevnom prometu / Snimio Marin ANIČIĆ

Spretnost je posebno važna u svakodnevnom prometu. Vozač motora susreće se svakakvim iznenađenjima na cesti i razvijanje spretnosti, stjecanje iskustva kočenja i izbjegavanja razno-raznih prepreka su glavni ciljevi ove manifestacije, poručuje Dean Grbac



MATULJI  Gimkana, tradicionalna vožnja spretnosti motocikla koja se u Matuljima održava još od 1946. godine, ponovno je na poligonu kod Osnovne škole Andrija Mohorovičić okupila brojne motoriste.


Kao što je vozača bilo svih uzrasta i spretnosti, tako je i šarolikost motora glavna značajka matuljske Gimkane. Kultni Tomosi, svih oblika, kubika i boja, dominirali su poligonom, dok je miris benzina, odnosno ispušnih plinova ispunio zrak.


Snimio Marin ANIČIĆ


Snimio Marin ANIČIĆ





– Zadovoljni smo odazivom i možemo reći da je Gimkana ponovno zaživjela u Matuljima. Neka saznanja čak govore da se manifestacija održava još od 1930. godine. Svi zapisi nam govore da se radi o najstarijoj manifestaciji na području Matulja, napominje organizator Dean Grbac iz Moto kluba Matulji Racing koji ukazuje da ova tradicija nije nikad bila zamrla, ali nekad organizacija nije bila na nivou.



Nikako bez kacige


– Organizacija se popravila kad je nekoliko matuljskih moto klubova preuzelo Gimkanu. Želja nam je bila da službeni organizator bude Auto-moto društvo Matulji koje je sada u postupku ponovnog osnivanja. Društvo naime osnivaju upravo oni klubovi koji su stali i iza Gimkane. To je jedini pravi put za ovu sportsku manifestaciju, u kojoj će služba za mjerenje vremena i suci imati licence. Osim toga, sudionici se moraju pridržavati svih sigurnosnih pravila prometa na cesti. Dakle, nema vožnje bez kaciga, pojašnjava Dean Grbac koji ističe da je smisao ove manifestacije okupiti mlade vozače motocikala.


Naime, radi se o skupini vozača s viškom adrenalina, a manjkom iskustva. Gimkana je stoga edukativna manifestacija koja mladima usađuje neke važne sposobnosti. Ponajprije reflekse, to jest brzu reakciju.


Privući mlade


– Spretnost je posebno važna u svakodnevnom prometu. Vozač motora susreće se svakakvim iznenađenjima na cesti i razvijanje spretnosti, stjecanje iskustva kočenja i izbjegavanja razno-raznih prepreka su glavni ciljevi ove manifestacije, poručuje Dean Grbac koji ističe da je želja stoga na Gimkanu privući što više mladih sudionika u prometu.


Projekt Gimkana ponuđen je i Ministarstvu unutarnjih poslova, ali ove godine nije prepoznata njegova važnost. Grbac najavljuje da neće odustati od ideje da MUP sudjeluje u tom projektu zbog toga što se prvenstveno radi o edukativnoj vožnji motora na poligonu.


– Gimkana je moto škola koja ukazuje na to da svaki motorist mora nositi kacigu i razvijati vozačke vještine. Stoga manifestacija ide dalje, a vidjet ćemo ima li sluha među institucijama da nam pomognu pa da organiziramo neki oblik prvenstva ili lige u spretnosti vožnje  motora u čemu bi sudjelovali u drugi gradovi, najavljuje Dean Grbac.