Uoči glasovanja

Dujmić: Bit ćete upisani u povijest crnim slovima

Srđan Brajčić

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

Stranke koje čine većinu u vijeću zaustavile su izgradnju Doma zdravlja, dok istodobno sebi žele povećati vijećničke naknade, iz čega se najbolje vidi koliko im je stalo do građana, kaže Dujmić



OPATIJA Gradonačelnik Ivo Dujmić jučer se dosad najoštrije suprotstavio politici predstavničke većine, ocijenivši da će devet stranaka iz redova koalicije ostati crnim slovima upisano u povijesti Opatije. Naime, predstavljajući prijedlog proračuna za 2018. godinu, Dujmić je naglasio da su stranke koje u Gradskom vijeću čine većinu s jedne strane zaustavile izgradnju Doma zdravlja, pa je isključivo njihova zasluga što će Opatijci i narednih godina posjećivati derutnu zgradu kojoj prokišnjava krov, dok s druge sebi žele povećati vijećničke naknade.


Naknade


– Dobio sam amandmane na prijedlog gradskog proračuna iz redova devet stranaka koalicije. Koliko je njima stalo do građana najbolje ilustrira njihov amandman u kojem traže povećanje vijećničke naknade. Dakako, takva namjera neprimjerena je u današnje vrijeme, kad veliki broj građana jedva spaja kraj s krajem ili su blokirani ovrhama i već su alergični na političare koji misle samo na sebe. Dakle, kakvu bismo to poruku trebali poslati građanima Opatije s odlukom o povećanju vijećničke naknade? Možda takvu da su nam građani važni, ali prvo ćemo sami sebi povećati naknadu, jer nam 500 kuna po sjednici Gradskog vijeća nije dovoljno.


Osim toga, njihov prijedlog bio je da potpredsjednici Gradskog vijeća dobiju naknadu od 1.500 kuna, što bi bio jedinstven slučaj u povijesti Grada Opatije. No, meni je njihova takva politika donekle razumljiva. Vjerojatno su pomislili: građani Opatije dobili su dobre mjere iz proračuna, pa zbog čega onda ne bismo i mi malo profitirali. Naravno da sam ja kao gradonačelnik, ali i svi vijećnici s moje liste, odbio prihvatiti takav amandman, poručio je Ivo Dujmić koji je prihvatio prijedlog iz redova predstavničke većine da Gradsko vijeće raspolaže s novcem za pokroviteljstvo nekih manifestacija.


Kriteriji




Međutim, prema objašnjenju zamjenice opatijskog gradonačelnika Vere Aničić sada će Grad Opatija raspolagati sa 150 tisuća kuna za pokroviteljstva, dok će Gradsko vijeće imati 200 tisuća kuna. Dujmić pak kaže da uopće ne zna prema kojim će kriterijima i u kojim procedurama Gradsko vijeće odlučivati o pokroviteljstvu.



Gradonačelnik Dujmić kaže da mu nije jasno zbog čega se predstavnička većina suprotstavila namjeri da Grad sanira gradsku zgradu u Veprincu, čiji azbestni krov prokišnjava, u kojoj danas djeluje Mjesni odbor i koja je nekoć bila središte tamošnjeg društvenog života.– Tome može biti samo jedan razlog, a taj je osveta našoj vijećnici s Veprinca kojoj su građani dali veliko povjerenje na izborima, ustvrdio je Dujmić i pritom ocijenio da odluka o tome da se ne sanira zgrada Mjesnog odbora u Veprincu nije u interesu građana.


– No, nema nikakvog problema, s veseljem sam prihvatio njihovu želju da Gradsko vijeće odlučuje o pokroviteljstvima. Kad zahtjevi za pokroviteljstva budu stizali u Grad, mi ćemo ih samo proslijediti Gradskom vijeću. Nema nikakvog problema. Grad Opatija imao je svoje kriterije odlučivanja o pokroviteljstvu. Recimo, Grad je bio pokrovitelj onim kongresima za koje smo procijenili da će donijeti određene koristi Opatiji, pojasnio je gradonačelnik Dujmić.


Ivo Dujmić neće podržati amandman kojim predstavnička većina traži da se smanje financijske obveze Grada Opatije prema Komunalnom društvu Komunalac. Poručuje da su financije stvar ugovornih obveza između Grada, Komunalca i jedinica lokalne samouprave koje imaju vlasničke udjele u tom komunalnom društvu, što se ne može mijenjati.



Dujmić nema namjeru podržati ni nastojanje vladajuće koalicije da se do 1. srpnja iduće godine ukine Opatijcima prirez na porez. Radi se, naime, o 3,6 milijuna kuna, a taj prirez, prema tvrdnji gradonačelnika Dujmića i pročelnika za financije Danijela Jermana, u jednom većem dijelu plaćaju građani imućnijeg imovinskog stanja.


Predstavljajući gradski proračun, gradonačelnik Dujmić kazao je da je jedna od najvažnijih njegovih značajki socijalna komponenta, a najavio je da su značajno povećana izdavanja za javne potrebe. Naime, za javne potrebe osigurano je 55 milijuna kuna, što je za deset milijuna kuna više nego u proračunu 2017. godine.



Nova vozila


Također, Dujmić je kazao da neće prihvatiti ni amandman kojim vladajuća koalicija želi zaustaviti nabavku novih vozila u vlasništvu Grada Opatije. Gradonačelnik pojašnjava da se radi o vozilima komunalnih službi koja su stara više od deset godina.


– Više nas košta njihovo održavanje, nego da uzmemo nova na leasing, ustvrdio je gradonačelnik Dujmić koji neće prihvatiti niti amandman da se sanira Dom Volosko zbog toga što će se on urediti novcem koji je Grad već dobio iz europskih fondova, o čemu je javnost obaviještena.


– Ne prihvaćam ni namjeru predstavničke većine da u vjetar bacimo 450 tisuća kuna. Raspisivanje arhitektonsko-urbanističkog natječaja za uređenje trga Slatina je upravo to, bacanje gradskog novca u vjetar zbog toga što nam zakon ne dopušta provođenje takvih natječaja na privatnom terenu. Bivši gradonačelnik Amir Muzur je na isti način u vjetar bacio 350 tisuća kuna, ustvrdio je Ivo Dujmić.