Pojašnjenje

Direktor Opatije 21 o “spornom” zapošljavanju: Zaposlili smo mladog i obrazovanog Opatijca

Srđan Brajčić

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

Tim zapošljavanjem ostvareni su višestruki benefiti: povukli smo potporu za zapošljavanje nezaposlenih, a i prekinuli smo ugovor s  odvjetničkim uredom, s obzirom da sada tvrtku  na sudu može zastupati osoba s pravosudnim ispitom



OPATIJA  Direktor Opatije 21 Igor Štok osvrnuo se na izjavu gradskog vijećnika Igora Puža koji je na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća tražio objašnjenje o zapošljavanju u ovoj gradskoj tvrtki. Štok poručuje da je Puž pitanje o zapošljavanju postavio na krivoj adresi, odnosno da gradonačelnik Ivo Dujmić i predsjednik Nadzornog odbora  Vlado Brnečić nisu ti koji odlučuju o zapošljavanju u Opatiji 21.


– Odbacujem bilo kakvu povezanost gradonačelnika i predsjednika Nadzornog odbora sa zapošljavanjem u Opatiji 21. Naime, o kadrovskoj politici u Opatiji 21 isključivo odlučuje uprava društva, temeljem usvojene organizacijske sheme na Nadzornom odboru društva – naglasio je Štok koji pojašnjava da je novi zaposlenik u tvrtku došao kroz uobičajenu i opravdanu proceduru. Štok pojašnjava da se Opatija 21 obratila Zavodu za zapošljavanje koji je u svojoj evidenciji nezaposlenih pronašao mladog i obrazovanog Opatijca.


Radi se o Marku Dragičeviću koji je nezaposlen već 12 godina, s diplomom Pravnog fakulteta, položenim pravosudnim ispitom i radnim iskustvom stečenim kod sadašnjeg koncesionara parkiranja u Opatiji koji prema tome dobro poznaje problematiku s kojom se sada susreće i Opatija 21.




– Dakle, tvrtka nije mogla pronaći kvalitetniji kadar, s obzirom na to da Opatija 21 upravo provodi javne natječaje za kupnju potrebne parkirališne opreme. To su procesi u koje moraju biti uključeni dobri poznavatelji zakona, što ja nisam, niti je takvu osobu Opatija 21 imala. Osim toga, njegovim zapošljavanjem ostvareni su višestruki benefiti za Opatiju 21 i Grad Opatiju: povukli smo potporu za zapošljavanje nezaposlenih osoba, zaposlili smo jednog Opatijca, uplaćujemo prirez kroz plaću u gradski proračun i prekinuli ugovor s postojećim odvjetničkim uredom, s obzirom da sada tvrtku može zastupati na sudu osoba s pravosudnim ispitom – kazao je Igor Štok koji također navodi da će u Opatiji 21 uskoro biti novog zapošljavanja i apelira na sve zainteresirane, a naročito Opatijce, da prate stranice Zavoda za zapošljavanje.


Tvrtka će uskoro postati i članica HPU-a (Hrvatske parking udruge) čime se i formalno ispunjava osnovni kriterij za obavljanje djelatnosti. – Ovog tjedna smo imali i prezentaciju radne verzije naručene Studije uličnog parkiranja koja je pokazala potrebu za kvalitetnijim definiranjem Općih uvjeta parkiranja u Gradu Opatiji, a sama će u potpunosti biti gotova do kraja godine.


Također, bitno je napomenuti ispravnost odluke Grada da se dodijeli djelatnost svojoj tvrtki što potkrepljuje činjenica da u Hrvatskoj samo Osijek, Koprivnica i Varaždin imaju privatnog koncesionara – kaže Štok, te navodi da je Opatija 21 u međuvremenu podignula dva kredita, u iznosu od 500 tisuća kuna, odnosno 2,5 milijuna kuna s godinom dana počeka. No, niti jedan kredit još nije aktiviran.


 – Prvi kredit, dakle 500 tisuća kuna, osigurač je likvidnosti društva do preuzimanja djelatnosti naplate parkinga. Veći kredit odnosi se na procese kupnje potrebne opreme za naplatu parkinga, poput pauka, hardvera i softvera, uličnih aparata… Taj kredit uzet je s kamatnom stopom od 1,8 posto što je iznimno povoljno za hrvatske prilike – pojasnio je direktor Opatije 21 koji pritom navodi da je Štok je kazao da je tvrtka pokrenula i sve procedure kako bi početkom ožujka iduće godine preuzela naplatu parkiranja u Opatiji od privatnog koncesionara. Štok, međutim, ističe da određene probleme može predstavljati zakonom propisana procedura provođenja javnih natječaja koja otvara mogućnost žalbenog procesa onim ponuditeljima koji ne dobiju posao od Opatije 21.


– S obzirom na to da je postupak javne nabave u tijeku, ne želim kalkulirati kako će sve završiti.  Bez obzira na to, ne otklanja mogućnost dogovora sa sadašnjim koncesionarom Liburnija parkingom da Opatija 21 od njega otkupi cestovnu opremu u vidu prometnih znakova ili pak vozilo pauk koje je posebno dimenzionirano za opatijske ulice – zaključuje Štok.