Svjetski dan turizma

Cappelli odgovarao iz prve klupe na pitanja učenika

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Marin Aničić

Foto Marin Aničić

Došao sam u jednu od najpoznatijih »kuhinja« na ovim prostorima, u školu koja nije slučajno odabrana među šest hrvatskih centara kompetentnosti – rekao je ministar Gari Cappelli



OPATIJA – Ministar turizma Gari Cappelli posjetio je jučer opatijsku Ugostiteljsku školu koja je imenovana regionalnim centrom kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u sektoru turizma i ugostiteljstva. Povod je bio Svjetski dan turizma koji se obilježava danas i to na temu »Turizam i radna mjesta: bolja budućnost za sve«, a kako bi opatijsku mladost u školskim klupama što bolje ohrabrio i pružio im optimizam, sjeo je u prvu klupu, a zatim odgovarao na njihova pitanja tijekom sata politike i gospodarstva koji vodi čovjek s 49 godina staža u ovoj školi, prof. Milan Vignjević.


Učenici su se za susret s ministrom odlično pripremili pa su nakon teoretskog dijela programa prešli i na praktičan prikaz svladanih vještina i za uvaženog gosta flambirali palačinke s orasima. U školi koja i inače zbog mnogobrojnih sati uvježbavanja kulinarskih znanja primamljivo miriše, jučer je baš sve bilo u znaku dobre kuhinje i vrhunskog ugostiteljstva pa je ministra Cappellija, kako i priliči školi ovakvog renomea, dočekao i svečani stol pun slanih i slatkih zalogaja.


Strani predavači


– Došao sam u jednu od najpoznatijih »kuhinja« na ovim prostorima, u školu koja nije slučajno odabrana među šest hrvatskih centara kompetentnosti. U njoj će se provoditi međunarodni programi uz predavače iz raznih zemalja, od Italije i Španjolske do Portugala, te razne prezentacije i učenici će imati priliku učiti po nekim novim standardima. U tijeku je natječaj za 300 milijuna kuna na koji će se i opatijska škola moći javiti i povući određena sredstva iz programa i napraviti posebne programe i surađivati s različitim školama. Bit će to srednjoškolsko, ali i cjeloživotno obrazovanje jer će se moći doškolovati i dokvalificirati i starije osobe. To je dobar projekt Vlade i stoga sam htio uz ovaj posjet svima čestitati Svjetski dan turizma. Želio sam reći koliko je važno da školujemo dobar i kvalitetan kadar te da na taj način budemo prepoznatljivi – naveo je ministar Cappelli.





Što je sve zanimalo učenike? Pitanja ministru su bila raznovrsna, a vezana uz razvitak seoskog turizma, uz mogućnosti razvitka turizma u Gorskome kotaru pa sve do razvitka robinzonskog turizma uz OPG koji se bavi uzgojem magaraca u Šmriki. Na svako je pitanje ministar dao iscrpan odgovor, a posebno je ohrabrio Gorane.


– Dat ćemo dar svim Goranima jer financiramo izradu Strategije razvoja turizma Gorskoga kotara. Bit će to božićni dar Gorskom kotaru, studija je pri kraju i ona će točno, za svako mjesto, uvidjeti sve potencijale i usmjeriti njihov razvoj. Optimist sam i smatram da Gorski kotar ima jednu od najvećih perspektiva za razvoj kontinentalnog turizma – zaključio je ministar turizma.



Po njegovim riječima, Vlada ulaže značajne napore u smjeru toga da školovani kadrovi nakon završetka obrazovanja ostanu raditi u Hrvatskoj.


– Smanjenje PDV-a je sada na e-savjetovanju i do 1. siječnja će se izglasati. Rasterećenjem PDV-a doći će se do mogućnosti da tu razliku od 13 do 25 posto ugostitelji i hotelski djelatnici akumuliraju i ulože u veće plaće. Ako plaće budu dobre, kadar neće odlaziti iz Hrvatske. Radit ćemo i dalje na tome da što više rasteretimo poslodavce te da na taj način mogu bolje plaćati radnike – dodao je Cappelli po čijim riječima su u zadnje vrijeme plaće u ugostiteljstvu i turizmu narasle za oko 15 posto.


Oprema za školu


Ravnateljica Ugostiteljske škole Sibila Roth izrazila je zadovoljstvo zbog svega što se događa i smjera kojim ide škola.


– Ponosni smo što smo postali jedan od centara kompetentnosti. Drago nam je što ćemo urediti kompletnu infrastrukturu obje zgrade naše škole, opremiti ih najmodernijiom opremom, a kada završimo s natječajem, nastavnici će moći dobiti edukaciju na puno višoj razini i znanja prenijeti na naše učenike. Kad je riječ o interesu učenika s područja PGŽ-a, mi odlično upisujemo kuhare, slastičare i turističko-hotelske komercijaliste, a jedini problem su nam konobari. Ali kroz centar ćemo raditi na tome da se ovo zanimanje podigne na razinu na kojoj bi ono trebalo biti jer konobari su prvi doticaj s gostima i zapravo ambasadori hrvatskog turizma – rekla je Roth.