Druženje s Djedom Mrazom

Božićnu bajku na Učki posjetilo tisuću mališana

Marina Kirigin

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Roditelji i nonići su vrijeme kratili pijuckanjem kuhanog vina, dok su mališani trčali po snijegu, gradili snjegoviće, grudali se i uživali u predivno dekoriranom učkarskom prijevoju



POKLON/UČKA Djedice, hoćeš li pokucati na moja vrata? – upitao je maleni dječak dok je sjedio Djedu Božićnjaku u krilu. – Neću, Nolan, doći ću kroz dimnjak, zato ga dobro očisti i donijet ću ti bubnjeve koje želiš – rekao je djedica dok je sjedio u kućici na Poklonu, u svojoj učkarskoj rezidenciji u koju iz Finske stiže već punih devet godina. Na druženje s djedicom ovog vikenda na snijegom prekrivenoj Učki stizali su mališani iz čitave regije, s Liburnije, iz Rijeke, Istre. Redovi za ulazak u kućicu Djeda Božičnjaka nisu bili predugi, čekalo se oko pola sata. Roditelji i nonići vrijeme čekanja skraćivali su pijuckanjem kuhanog vina ili toplog čaja, dok su mališani trčali po snijegu, gradili snjegoviće, grudali se, ali i uživali u predivno dekoriranom, rasvijetljenom učkarskom prijevoju.


– Ove godina na Učki imamo pravu Božićnu bajku koju je posjetilo gotovo tisuću mališana. U petak nam je pao snijeg pa djeca osim u druženju s Djedom Božićnjakom uživaju i u snježnim radostima, već ujutro dolaze na sanjkanje i grudanje. Oni zimogrozni, vrijeme čekanja skrate ovdje u šatoru gdje se mogu uključiti u razne radionice. Mališani mogu izrađivati ukrase, čestitke, figure od balona, oslikati svoja lica… – kazao je ravnatelj Javne ustanove Park prirode Učka Egon Vasilić koji se pobrinuo da bez obzira na snijeg sve ceste za Učku budu prohodne


Na svoje prvo druženje s djedicom na Učku stigla je i dvogodišnja Leona i njezini roditelji Jasmina i Viliam Udović iz Opatije. Leoni nisu nimalo smetale niske temperature, trčala je i plesala na snijegu dok su se njezini roditelji grijali uz tople napitke.


Foto Marko Gracin


Foto Marko Gracin





– Prvi put smo na Božićnoj bajci i jako je lijepo. Evo, mi odrasli grijemo se uz kuhano vino i ples, a klinci uživaju u slatkišima, kokicama i snijegu – rekla je Jasmina.


Lucija Batinić iz Pasjaka i njezin brat Marko po izlasku iz kućice Djeda Božićnjaka bili su još uvijek pod velikim dojmom, gotovo toliko jakim da nisu znali što uopće žele ove godine dobiti ispod bora. Čak su i njihovi »nonići« Dunja i Đino Raspor pokušali doznati što žele, ali nisu uspjeli. Lucija je samo rekla kako joj je djedica poručio da mora biti dobra i da će onda sigurno dobiti poklon.


– Ja bih bebu koja sama hoda i priča – rekla je Vanesa iz Prezida koja je na Učku stigla zajedno sa svojim sestrama blizankinjama Lanom i Eni te mamom Kristinom i tatom Vanjom.


– Jako je lijepo, pravi ambijent za Djeda Mraza. Već smo drugi put ovdje pa smo otprilike znali što nas očekuje. Djeca su uzbuđena pa ćemo prvo obaviti posjet djedici, a onda se ugrijati uz čašu kuhanog vina i čaja – rekao je Vanja.


Događanje na Učki organizirala je JU Park prirode Učka uz pomoć i potporu Grada Opatije, Primorsko-goranske županije i Turističke zajednice grada Opatije.