Vijeće

Besplatno ostavljanje vozila postaje prošlost: Matulji opet uvode naplatu parkiranja?

Marina Kirigin

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

Načelnik Mario Ćiković rekao da se razmišlja o ponovnom uvođenju naplate kod bivšeg Turista, odnosno kraj Konzuma, ali i uvođenju naplate u garaži sportske dvorane te na parkiralištu pored garaže



MATULJI Općina Matulji razmatra mogućnost uvođenja naplate parkiranja u centru liburnijskoga gradića. Naime, na nedavno održanoj sjednici vijeća na tu temu postavljeno je i vijećničko pitanje, a načelnik Matulja Mario Ćiković tada je rekao da se razmišlja o ponovnom uvođenju naplate parkiranja kod bivšeg Turista, odnosno kraj Konzuma, ali i uvođenju naplate u garaži sportske dvorane, kao i na parkiralištu pored garaže. Rekao je da će se po pitanju parkirališta kod Konzuma ubrzo sastati s Upravom LRH radi ponovnog uvođenja naplate.


– S tvrtkom Opatija 21 dogovaramo da nam daju ponudu da u naše ime upravljaju garažom i prostorom pokraj garaže jer je to jeftinije od zapošljavanja novih djelatnika. Razmišljamo i radimo na tome te kad bude dogovoreno i pripremljeno, dat ćemo vam na uvid da odlučite. Također, mislimo da ćemo vrlo brzo staviti u funkciju parking između HOPS-a i Plodina – kazao je Ćiković općinskim vijećnicima.


Simbolična naplata


Što misle građani o uvođenju naplate parkiranja u centru mjesta, pitanje je koje je postavljeno i nekolicini Matuljaca. Iako svjesni prometnog kaosa u centru mjesta, više su za opciju da se ne uvede naplata ili da su uvede samo simbolična naplata kako bi se osigurala protočnost na parkiralištima.




– Žitelji gornjeg matuljskog kraja koji rade u Rijeci ili Opatiji, svoje automobile puštaju cijeli dan parkirane u centru Matulja, najviše na parkiralištu kod Konzuma, i koriste autobuse za odlazak na posao. To posebno opterećuje jezgru Matulja i promet koji je ionako zagušen, što zbog obližnjih radova na rotoru, što zbog nedovoljnog broja parkirališnih mjesta. Uglavnom, više sam za opciju da se parkiranje ne plaća, međutim svjestan sam da se nešto mora poduzeti bar na lokaciji kod Konzuma – rekao je Andrija Dodić, ugostitelj iz Matulja, koji kaže da je njegova sreća što veliki dio godine vozi motor.


Cijena problem


Maja Tuhtan, pravnica iz Rukavca, nije za uvođenje naplate parkiranja, vjeruje da uvođenje naplate neće previše riješiti prometnu situaciju u Matuljima. Međutim, ne odbacuje u potpunosti uvođenje naplate u najužem centru grada kako bi protočnost na parkiralištima bila veća, odnosno kako bi se eventualno nešto lakše našlo slobodno parkirno mjesto.


– Bila bih za naplatu kad bih znala da će cijena biti simbolična, da ćemo sat vremena parkiranja plaćati kunu do dvije, ali to nikad na kraju nije tako. Cijene najednom počnu rasti pa se vrlo brzo dođe s dvije na šest kuna, a onda parkiranje postaje značajan trošak za žitelje općine. Zato sam više za opciju da se parkiranje ne naplaćuje – rekla je Tuhtan.


Nikolina Kantarević, frizerka iz Matulja, svakog dana nekoliko puta dolazi do centra Matulja, kako bi djecu prebacila u školu, obavila kupnju… Svjesna prometnog kaosa na koji često naiđe, ipak smatra da se naplata parkiranja ne bi trebala uvesti.


– Uvođenjem naplate ne bi se previše riješila cjelokupna prometna problematika u centru Matulja. Mislim da bi prvo trebalo do kraja urediti postojeća parkirališta, izgraditi još pokoje novo, a tek onda eventualno razmišljati o naplati parkiranja – rekla je Kantarević.