Dva sajma u Opatiji

BOJE BLAGDANA Do zadnje kune za što bogatiji uskrsni stol

Aleksandra Kućel Ilić

»Na mrkate« i ispred njega sve je bilo u znaku predstojećih uskrsnih blagdana / Snimio Marin ANIČIĆ

»Na mrkate« i ispred njega sve je bilo u znaku predstojećih uskrsnih blagdana / Snimio Marin ANIČIĆ

Što nam je gore, to više trošimo - našalio se jedan Opatijac koji je aktualnu situaciju opisao vrlo slikovito. Kaže da danas u Opatiji »i kante za smeće moramo zaključavati«, a nekad nismo morali zaključavati ni stanove, koliko smo povjerenja nekad imali jedni u druge...



OPATIJA Uskrsne blagdane na opatijskoj Slatini prati prigodan sajam na kojemu svi posjetitelji mogu kušati i kupovati autohtone lokalne proizvode. Turistima se predstavljaju nosioci oznake »Feel&Taste«, ali i poznati umjetnici poput Ede Mihovilić, Claudija Franka i Žane Boyd, a lijepo vrijeme koje prati »produženi vikend« pridonosi dobroj posjećenosti sajma koji se nastavlja sve do Uskrsnog ponedjeljka.


Jučer, na Veliki petak »na mrkate« i ispred njega također je sve bilo u znaku predstojećih blagdana. Kreativa i cvijeće – Opatija Art, štandovi s unikatnim rukotvorinama postavljeni su na trgu ispred tržnice, a na istoj lokaciji izlagali su svoje blagdanske proizvode članovi Udruge invalida Grada Opatije i prikupljali dobrovoljne priloge za »Smajliće«.


Članovi Udruge invalida Grada Opatije prikupljali su dobrovoljne priloge za »Smajliće«, snimio Marin ANIČIĆ


Članovi Udruge invalida Grada Opatije prikupljali su dobrovoljne priloge za »Smajliće«, snimio Marin ANIČIĆ





Hoće li domaćice same raditi domaće pogače, šišore i orahnjače, ili će bogatom stolu »u pomoć« priskočiti već gotovi proizvodi iz pekarsko-slastičarskih pogona? Od svega je možda najzahtjevnije pripremiti obilje sitnih, a različitih kolača, pa ako je netko »u stisci« s vremenom, za njih su to napravili u pasticceriji Cupido na čijem je štandu kraj kioska s novinama od jutarnjih sati bilo vrlo živo.


Pogače i pisanice


– Danas ćemo imati još više posla, a po tradiciji, najviše se traže pogače (pince), koje su za Uskrs neizostavne. Tko ima vremena, može se doma pozabaviti njihovom pripremom, a tko ne stigne – mi smo tu. Što se tiče isplativosti, mislim da je sve to »tu negdje«, plus-minus, no ako govorimo o 12 vrsta sitnih kolača, onda ih je po meni bolje kupiti već gotove – rekla je vlasnica Cupida Kerol Milić. Uz slastice, ovdje se mogu kupiti i jaja obojena na prirodan način, listićima kapule, pisanice po cijeni od 3 kune za komad, a interes za njima je solidan.


Na ulazu u sam »gradski trbuh« – miris jorgovana i mlade kapulice i prizor koji se baš i ne vidi tako često – redovi kupaca i to ne samo za nabavku mesa i domaće šunke koja »govori sve jezike«, već i na zelenoj tržnici na kojoj »nema čega nema«. Koliko ćete potrošiti za blagdane – pitali smo potrošače i dobili zanimljive odgovore.


– Što nam je gore, to više trošimo – našalio se jedan mještanin Opatije koji je aktualnu situaciju opisao vrlo slikovito. Kaže da danas u Opatiji »i kante za smeće moramo zaključavati«, a nekad nismo morali zaključavati ni stanove, koliko smo povjerenja nekad imali jedni u druge…


Opatijska ribarnica na Veliki petak, snimio Marin ANIČIĆ


Opatijska ribarnica na Veliki petak, snimio Marin ANIČIĆ




Na Veliki petak – među najtraženijim artiklima bio je bakalar »in bianco«. Ribarnica je bila raznovrsnija no inače, ali su se i cijene »razigrale« pa su ih rijetki mogli »pratiti«. Dakle – grdobina 140, veliki brancini i orade 240, a škarpina čak 280 kuna za kilogram. Losos je nuđen po 160 kuna, pa su pišmoji za 60 bili »slaba utjeha«, no ipak su našli vlasnike prije skupih plemenitih primjeraka koji su mnogima »probijali budžet«.



Umirovljenici, pogotovo ako žive sami, bit će u potrošačkoj priči najskromniji te će, kako kažu, potrošiti do 200 kuna, tek rijetki, koji očekuju posjete, nešto više.


Mora biti svega


– Suprug i ja smo sami, no svejedno, blagdanima se jako veselimo, a na stolu koji je posebno dekoriran, sve je jako svečano, mora biti svega. Takav je običaj. Što riba, što janjetina, što mali znaci pažnje za naše najmilije, a potrošit će se tu negdje oko tisuću kuna – rekla nam je gospođa Antonija i dodala da će pogače ipak kupiti – već gotove.


– Promet se »pojačao« od 9 sati nadalje, a mi smo se dobro pripremili i vjerujemo da će na štandovima u Opatiji kupci moći pronaći sve što im je potrebno za blagdane. Već sam 25 godina na placi u Opatiji i otkad pamtim, cijena domaćih jaja je stalno 2 kune po komadu, a tako je ostalo i do danas. Jako su tražena pred Uskrs. Imam svoj vrt i svoje povrće i živim sama pa nemam tako puno troška oko postavljanja blagdanskog stola, no prema mojoj procjeni – četveročlana obitelj će za njega potrošiti oko 800 kuna ukoliko je domaćica pažljiva i dosta toga zna napraviti sama, a ako im je sve kupovno, vjerojatno će potrošiti i više. No takvi smo – stol za blagdane mora biti bogat, zbog nas samih, ali i zato jer nam uvijek netko može doći u posjetu i znate onu, »nek se nađe« – ispričala je Marija Perković, prodavačica na zelenoj tržnici.