Interes eksplodirao

Agenti za nekretnine u Opatiji već uče kineski? ‘Ovo je pravi bum, traže smještaj i za radnike’

Marina Kirigin

Ilustracija / Foto Marin Aničić

Ilustracija / Foto Marin Aničić

Zbog povećanog interesa klijenata, Milan Mandić, direktor agencije za nekretnine u Opatiji, kaže da će se radi lakšeg i boljeg poslovanja uskoro tražiti agenti s barem osnovnim znanjem kineskog jezika



OPATIJA Povećan interes kineskih investitora za ulaganje u hrvatske kompanije, koji je kulminirao krajem prošlog tjedna potpisivanjem niza sporazuma o suradnji i pisama namjere, u kombinaciji s pojačanim mjerama turističke promocije na kineskom tržištu, donio je i snažan rast interesa kineskih građana i tvrtki za kupnjom nekretnina u Hrvatskoj, osobito u renomiranim turističkim destinacijama poput Istre, Dubrovnika i Opatije.


– Prije dvije godine sudjelovali smo na jednom od najvećih sajmova nekretnina, Luxury Property Show u Šangaju, kao jedini hrvatski predstavnici i tada smo ostvarili kvalitetne kontakte s tamošnjim investitorima i velikim agencijama za nekretnine.


U protekle dvije godine bilo je nešto interesa koji se ponekad i realizirao usprkos otežanim uvjetima ulaganja za kineske državljane, no u zadnjih mjesec, a osobito tjedan dana, taj interes je doslovno »eksplodirao« – kazao je Milan Mandić, direktor agencije za nekretnine Smart Invest Immobilien, specijalizirane u najvećoj mjeri za realizaciju velikih nekretninskih poslova.




Kako je kazao Mandić, dosad je interes vladao samo za vrlo uski krug najluksuznijih nekretnina, no sada se taj krug širi.


– Dosad se interes Kineza uglavnom fokusirao na vrlo luksuzne i vrlo skupe nekretnine za odmor, a kako ih na opatijskom području nema puno na tržištu, tako je i realizacija bila ograničena. Dodatan problem bio je nesređen okvir za ulaganje, budući da postoje birokratske i političke prepreke jer Kinezi mogu kupiti nekretninu samo ako su ovdje studirali ili radili duže od godinu dana, ili je mogu kupiti preko tvrtke te je onda kao fizičke osobe unajmiti, što im stvara dodatne troškove, ali i »zavrzlame«.


Očekujemo da će se i to riješiti, s obzirom na najavljen val investicija kineskih gospodarstvenika u Hrvatsku – rekao je Mandić i objasnio da zbog najavljenih ulaganja sve više poslovnih ljudi razmišlja o najmu ili čak i kupnji stana visoke kategorije, pri čemu su im posebno atraktivne lokacije uz more, budući da je Hrvatska relativno mala i poslovna putovanja su relativno kratka, a ostaje im vikend za uživanje u prirodnim ljepotama i ponudi turističkih destinacija.


– Osim toga, razmišlja se i o manje luksuznim nekretninama sa značajnim kapacitetima u kojima bi mogli smjestiti radnike i niži menadžment koji će sudjelovati u projektima koje će voditi kineski investitori – rekao je Mandić, dodavši da razmišlja, zbog povećanog interesa s ovog mnogoljudnog i financijskih potentnog tržišta, potražiti i agente s barem osnovnim znanjem kineskog jezika.


– Kineski ulagači cijene takve stvari jer im se tako pokazuje poštovanje, ali i ozbiljnost u pristupu poslu – zaključio je Mandić.