Fešta

VELIKI SUMMIT MAŠKARANIH SKUPINA Nije Studena bila studena već maškarani tropski raj

Edi Prodan

S jednog od ranijih zimskih maškaranih druženja u Studeni / Foto arhiva NL

S jednog od ranijih zimskih maškaranih druženja u Studeni / Foto arhiva NL

STUDENA – Jedna, ali vrijedna. U Studeni su još davno odlučili da za vrijeme maškara organiziraju samo jednu zabavu, a da ostale subote, kao što su ove brojne maškarane grupe došle njima u goste, oni uzvrate. I bili su u pravu jer društveni dom u Studeni bio je apsolutni centar maškaranih zbivanja na širem riječkom području.– Najavilo nam se 13 grupa, došlo ih je 15. Jako smo zadovoljni odzivom, ali vidite i sami – u dvorani je ludnica, ljudi se zabavljaju, tancaju, samo dobre vibracije, brzinski nam je ispričala Barbara Brmalj, organizatorica maškaranog summita na vrhu, voditeljica programa i dopredsjednica Studenjskih maškara. Zašto brzinski? Zbog toga jer smo zbog buke morali van, a vani je bilo minus 5 – njoj pak niti pedeset kila sa svom maškaranom opremom.

Unutra su žestoko, s odlično izbalansirani repertoarom, praktično bez pauze »prašili« Cukar&kafe. Toliko su bili temperamentni da smo u jednim trenutku pomislili kako će se cukar pretvoriti u – karamel.


Subotnji maškarani program u Studeni je uz svoj plesni program bio zamišljene kao višeslojno događanje. Ponajprije, kao uvodni dio programa, dok su se najmlađi rastrčavali po dvorani, kuhala se jota. Teško je odrediti preciznu količinu, ali da – bilo ju je više stotina litara. Nadalje, Studenci na dan maškar u goste zovu prijatelje, a obavezno se okuplja i »Studenjska dijaspora«. I sami smo tako bili ugošćeni, kao dio uistinu velikog društva u domu Mihaele Šustar Gajica i njezinog supruga Dražena. Kapuz i kumbasice, a otkrili smo i nešto za što se do sada pretpostavljalo da ne postoji – Studenjski pršut. Sad dijaspora… nije da su baš daleko otišli iz Studene jer najudaljeniji iz tog društva žive na Drenovi.


Opširnije u tiskanom izdanju