Kako je to nekada bilo

U vili Angiolini otvorena izložba “Prvi hoteli na Jadranu”

Marino Maljavac

Stara recepcija, pribor i posuđe za jelo na hotelskim stolovima za kojima su sjedili prvi opatijski turisti, namještaj te fotografije iz prošlosti mogu se pogledati na ovoj izložbi 



OPATIJA Hotelska arhitektura, posebice u razvikanijim turističkim sjedištima poput Opatije, Dubrovnika, Malog Lošinja, Crikvenice i Brijuna, svojom kakvoćom i suvremenošću stoji uz bok onodobnoj turističkoj arhitekturi francuske ili talijanske rivijere.


Za razliku od potonjih, koji svoju graditeljsku baštinu i hotelsku tradiciju vješto valoriziraju i uključuju u suvremenu turističku ponudu, hrvatsko hotelsko naslijeđe za sada nije dovoljno prepoznato i vrednovano kao vrijedna turistička baština.



Izložba »Prvi hoteli na Jadranu« u opatijskoj vili Angiolini imala je i posebnoga »gosta« – cara i kralja Franju Josipa I., čiji je kip koji je izradio poznati riječki umjetnik Pietro Stefanutti postavljen u prizemlju zgrade.




Statua izrađena u čast dolaska austrougarskoga cara u Rijeku 1852. godine bila je dijelom jedine monumentalne riječke fontane podignute 1857. godine, te će odsad »pozdravljati« posjetitelje najpoznatije opatijske vile na samom ulasku u nju.



Stoga ova izložba želi ispuniti tu prazninu i potaknuti promišljanje hotelske turističke baštine kao važnog i atraktivnog resursa u recentnoj turističkoj ponudi, istaknula je ravnateljica Hrvatskoga muzeja turizma Mirjana Kos prilikom otvorenja izložbe »Prvi hoteli na Jadranu« u opatijskoj vili Angiolini. 


  Plemkinje u “šetnji”


Bogato turističko naslijeđe Opatije te ostalih gradova na Jadranu koji se diče dugogodišnjom turističkom tradicijom brojni posjetitelji mogli su razgledati kroz vrlo zanimljiv interaktivni postav.


Stara recepcija, pribor i posuđe za jelo na hotelskim stolovima za kojima su sjedili prvi opatijski turisti, namještaj te fotografije iz razdoblja s kraja 19. i početka 20. stoljeća – sve su to mogli vidjeti posjetitelji ove izložbe, ali i susresti pokojeg austrijskog plemića ili plemkinju u »šetnji« prvim katom vile Angioline.   

– Vila Angiolina simbol je začetaka turizma u Opatiji, ali i cijeloj Hrvatskoj te stoga možemo biti ponosni da se u ovoj zgradi nalazi sjedište Hrvatskog muzeja turizma. Naša bogata turistička baština daje nam pravo da se njome dičimo, ali još više i obavezu da je očuvamo te pokušamo čim bolje iskoristiti u suvremenoj turističkoj ponudi, kazao je opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić. 


  Činjenice u udžbenike


Potpredsjednik Županijske skupštine Primorsko-goranske županije Ingo Kamenar, koji i sam dolazi iz turističke obitelji, naglasio je kako se nažalost danas vrlo malo zna o opatijskoj povijesti te općenito o počecima razvoja turizma u Hrvatskoj, dodavši kako bi se trebalo težiti tome da ove činjenice budu zastupljenije u hrvatskom školstvu. 


– Turizam je danas postao najvažnija gospodarska grana u Hrvatskoj, te Ministarstvo kulture podržava njegovanje muzejskog sustava u smislu razvoja novih oblika muzeja koji promoviraju prije svega kulturni turizam.


Imamo veliku sreću što imamo tako bogatu baštinu što nam daje obvezu da je štitimo, ali i koristimo, što je u konačni najbolji oblik njezine zaštite, rekao je državni tajnik pri Ministarstvu kulture Zoran Šikić koji je otvorio izložbu koju će se moći razgledati sve do 26. veljače 2012. godine, dakle u idućih devet mjeseci.