Stožer civilne zaštite PGŽ

SLIJEDI PAD TEMPERATURE: U Delnicama je palo najviše snijega otkad postoji mjerna postaja

P. N.

FOTO: Primorsko-goranska županija

FOTO: Primorsko-goranska županija

Danas su sve ceste u Gorskom kotaru prohodne i čiste. Dežurni metereolog Ivan Novak najavio je padanje temperature sljedećih dana na -10 do -15 celzijevih stupnjeva što će donijeti problem zamrzavanja za što su sve službe spremne.



U Gerovu je održana sjednica Stožera civilne zaštite PGŽ. Sve interventne službe izvijestile su o svojim aktivnostima u Gorskom kotaru. Prema njihovim izvješćima, nije bilo potrebe za većim intervencijama. Najviše snijega palo je na području grada Delnica. Jutros je izmjereno 153 cm, što je najveća visina u veljači od kako u Delnicama postoji mjerna postaja, od 1981. godine. Inače, do sada je najveća izmjerena visina snijega u Delnicama bila u trećem mjesecu 1984. godine, čak 175 cm, izvijestili su iz Primorsko-goranske županije.


U čišćenje se, podsjećaju, jučer uključila i vojska, o čemu je na sjednici Stožera izvijestio bojnik Nedjeljko Milković iz Zapovjedništva specijalnih snaga.


Danas su sve ceste u Gorskom kotaru prohodne i čiste. Dežurni metereolog Ivan Novak najavio je padanje temperature sljedećih dana na -10 do -15 celzijevih stupnjeva što će donijeti problem zamrzavanja za što su sve službe spremne.




Komadina je pozvao sve službe da ostanu u koordinaciji i komunikaciji, a građane je pozvao na oprez.


Najavio je također da će zatražiti od države – premijera, ministra financija, ministrice regionaloga razvoja te ministra prometa, adekvatna sredstva za čišćenje snijega u Gorskom kotaru, kao i da će ponoviti zahtjev o potrebi i važnosti donošenja posebnog zakona o Gorskom kotaru.


Također, Komadina je izjavio da mjesta panici nema, ali opreza nikad dosta. “Našli smo se da bi prevenirali buduću priču kod zatopljenja i topljenja ovih velikih količina snijega, ali i eventualnog leda prije toga. Svi su spremni,” zaključio je Komadina.


Prvi čovjek Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić istaknuo je da su, prema dosad viđenom, lokalne vlasti uspjele dobro reagirati. “Na terenu ima dosta dobre koordinacije i suradnje, ali i solidarnosti između službi. Preko Grada Zagreba osigurali smo jednu frezu na raspolaganje Gradu Delnice. Tu smo da vidimo treba li na još koji način pomoći. Ono što upozoravamo je da moramo biti korak ispred, razmišljati da dolazi razdoblje kada će temperature pasti, a nakon toga će se snijeg početi topiti. Mislim da za jednu i drugu situaciju trebamo biti spremni,” izjavio je Lozančić.


Načelnik županijskog stožera za civilnu zaštitu Marko Boras Mandić zahvalio se komunalnim i zimskoj službi naglasivši da napravili veliki posao budući da su sve prometnice prohodne. “Ovaj stožer je jedan pripremni kako bi najavljene promjene vremena dočekali spremni. Zahvalio bi se i svim načelnicima i gradonačelnicima jer rade doista jedan odgovoran posao te bi istaknuo ono što su oni na ovoj sjednici rekli – nije problem snijeg u Gorskom kotaru. Snijega ima i uvijek ga je bilo. Problem je ono čega nema, a to su sredstva.”


Meteorolog Ivan Novak rekao je da ovakve situacije što se Gorskog kotara tiče, temperature koje bi mogle biti dnevne oko -10 i jutarnje do – 15 celzijevih stupnjeva, nisu toliko neuobičajene kao što ni metar snijega nije pojava s kojom se Gorani nisu nosili. “Ono što nas slijedi sljedećih nekoliko dana je zahladnjenje, a problemi u prometu zbog bure će ostati. Od četvrtka postoji taj naglasak na porast temperature zraka koji će donijeti ponovno nešto više snijega u Gorkom kotaru , ali u roku 24 sata te oborine će se početi pretvarati u kišu. Tada postoji mogućnost za ledenu kišu.”


Gradonačelnik Grada Čabra Kristijan Rajšel je istaknuo da postoji horizontalna i vertikalna koordinacija između lokalnih samouprava, županije i svih specijalističkih službi. „Ono što se iskristaliziralo je jednostavna činjenica da Gorski kotar nema ekstremnu situaciju danas nego da je oštra zima nešto normalno i kontinuirano u Gorskom kotaru . Gorani su spremni nositi sa snijegom sami. Ono što je bitno naglasiti jest da su fiskalno sve slabiji i spremni se s time nositi i to je tema kojom se mora naša država pozabaviti. Potrebno je da lokalne samouprave financijski ojačaju i onda će u svakom slučaju same moći održavati prometnice i sve pod kontrolom, kao u ovoj situaciji koja je, ponavljam, kontinuirana i nije nikakav ekstrem.