Bespovratna sredstva

Za “Moju Bašku bez azbesta” još sto tisuća kuna

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajsitić

Foto: Mladen Trinajsitić

Općina Baška objavila je natječaj za sufinanciranje uklanjanja i zamjene azbestnih krovova. Potpora iznosi sto kuna po kvadratu zamijenjenog pokrova, a najviše deset tisuća kuna po korisniku



BAŠKA Općina Baška nastavlja poticati uklanjanje azbestnih krovova s objekata na svom području. Višegodišnje i u Baški već prilično uspješne akcije organiziranog te financijski potpomognutog uklanjanja takvih krovova (uz pravilno zbrinjavanje opasnog, kancerogenog materijala), a koje su još 2012. godine osmislili i pokrenuli predstavnici puntarske udruge »Moj otok«, Bašćani nastavljaju u djelo provoditi i u ovoj godini, novim programom sufinanciranja.


Tako je upravo ovih dana objavljen javni natječaj okrenut sufinanciranju troškova uklanjanja i zamjene krovnih pokrova koji sadrže azbest kojim će se na području Općine Baška proračunskim novcem »popratiti« uklanjanje azbesta s krovova svih vrsta objekata u vlasništvu fizičkih osoba, i to nepovratnim potporama za koje je lokalna uprava u 2018. osigurala sto tisuća kuna.



Akcija »Moja Hrvatska bez azbesta« čijom je sastavnicom i ovaj netom pokrenuti bašćanski projekt dio je aktivnosti udruge »Moj otok« pokrenutih još 2012. godine, kaže govoreći o toj uspješnoj inicijativi Nenad Maljković, predsjednik tog udruženja sa sjedištem u Puntu.


– Kroz šest godina djelovanja i preko stotinu održanih prezentacija stvoren je prepoznatljiv brend koji se preko svih sudionika prenosi na cijelu zajednicu, a kroz udruživanje postignut je veći obim posla i osjetno smanjenje cijene radova, ali i materijala kojima, uz pomoć brojnih podupiratelja, zamijenjujemo azbestne ploče, ističe čelnik udruge Moj otok. Prva u Hrvatskoj takva je nastojanja prepoznala i podržala Općina Punat, a potom je uslijedio i niz od više desetaka gradova, općina i županija koje su se, osiguranjem potpora i logističke pomoći, također priključile programu, nastavlja Maljković dodajući da je akcija podržana i od Ministarstva zaštite okoliša te Hrvatske gospodarske komore.


Sigurno zbrinjavanje


Troškovi uklanjanja i zamjene krovnih pokrova koji sadrže azbest suvremenijim i sigurnijim krovnim materijalima sufinancirat će se nepovratnim novčanim sredstvima s iznosom od sto kuna po kvadratu zamijenjenog pokrova, i to s najviše deset tisuća kuna po korisniku, saznajemo od bašćanskih općinara. Moguću razliku do ukupnog iznosa troškova radova, stoji u općinskom natječaju, snosit će korisnici takvih potpora.


Pravo na korištenje nepovratnih novčanih sredstava, nastavljaju organizatori projekta slijedom kojeg je na cijelom Krku već izmjenjeno na stotine opasnim azbestnim pločama donedavna prekrivenih krovova, moći će ostvariti fizičke osobe za postojeće objekte u svim naseljima na području Općine Baška.


Da bi ostvarili pravo na sufinanciranje, uz sve ostale natječajem propisane uvjete, korisnici osiguranih općinskih sredstava morat će dokazati i da je postupak uklanjanja i zbrinjavanja azbestnog materijala izvršen na odgovarajući i prihvatljiv način (sukladno Pravilniku odnosno Naputku o načinu i postupcima gospodarenja otpadom koji sadrži azbest op.a.) a što se, doznajemo, dokazuje potvrdom ovlaštene pravne osobe koja ima dozvolu za sakupljanje takve vrste otpada te sklopljen ugovor s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.


Do 2. ožujka


Cjelokupni tekst natječaja koji će se narednih tjedana provoditi u sklopu programa »Moja Baška bez azbesta«, zajedno s pripadajućim obrascima, objavljen je na službenoj internet stranici Općine Baška (www.baska.hr). Rok za zaprimanje prijava je 2. ožujka, a svi zaintersirani za ovaj pažnje vrijedan, ekologijom obojeni projekt ispunjene prijevnice i prateće obrasce pozvani su dostaviti u vidu preporučene pošiljke s povratnicom na adresu: Općina Baška, Palada 88, 51523 Baška (uz naznaku: Ne otvaraj – prijava na natječaj Moja Baška bez azbesta). Prijave je moguće predati i osobno, u sjedištu bašćanske lokalne uprave, u zatvorenoj omotnici s imenom i prezimenom te adresom njena podnositelja.