Vinarsko središte

Vrhunac sezone: Bili smo na Danima vina u Vrbniku

Mladen Trinajstić

Foto M. Trinajstić

Foto M. Trinajstić

Naš turistički proizvod oduvijek se bazira na enološkim i gastro elementima, a ovo je manifestacija zbog koje je većina posjetitelja ciljano došla u Vrbnik koji uspješno spaja dugu i bogatu vinsku tradiciju i moderne turističke trendove, kaže Sanja Polonijo



VRBNIK Dani vina otoka Krka, sada već jedan od jakih turističkih brendova Krka, i u svom su četrnaestom izdanju privukli veliku pažnju otočana i stranih posjetitelja koji su proteklih dana hrlili put Vrbnika. Brojni štandovi domaćih, vrbničkih vinara i stalnih gostiju tog događanja – proizvođača vina iz Osječko-baranjske županije i ovog su puta, na trenutke, bili pretijesni da bi ugostili sve koji su tijekom večernjih sati te dvodnevne manifestacije željeli upoznati čari izvrsnih otočnih, ali i slavonskih i baranjskih vina.


Sanja Polonijo, direktorica TU TZO Vrbnik nije bila zatečena gužvom ni interesom posjetitelja za ovom vrstom ponude što i ne čudi obzirom da se vrbnički turistički proizvod oduvijek bazirao upravo na enološkim i gastro elementima, onima koji Vrbnik čine drugačijim i prepoznatljivim u odnosu na ostale destinacije.


– Dani vina vrhunac su naše turističke sezone, manifestacija zbog koje je većina naših večerašnjih posjetitelja ciljano došla u naše mjesto koje, upravo zahvaljujući uspješnom spajanju naše duge i bogate vinske tradicije i modernih turističkih trendova, pretočenih i u izgradnju te uređenje novih smještajnih kapaciteta, i u turističkom prometu polako ali sigurno hvata korak s ostalim destinacijama otoka Krka, zaključila je Polonijo.




– Predstavljanje vrbničkih ali i hrvatskih enogastronomskih dosega idealna je nadopuna ljetne ponude, a strani posjetitelji očito su i više nego željni upoznavanja ovog dijela naše kulture i izvorne, domaće ponude, naglasio je pak otvarajući manifestaciju zajedno s osječko-baranjskim županom Ivom Anušićem novi vrbnički općinski načelnik Dragan Zahija.


Dane vina koji su već neko vrijeme sretno »uklopljeni« u cjeloljetni vrbnički eno-gastronomski program nazvan »Popi’ i pojedi«, uz promociju domaćih vinarija i njihovih proizvoda, obilježava i ništa manje zanimljiv i atraktivan izložbeni te sportsko-rekrativni karakter. Tijekom drugog, završnog dana manifestcije u središtu Vrbnika bila je tako priređena i izložba vinogradarske i vinarske opreme, a svi koji se vole družiti i natjecati imali su priliku sudjelovati i u »pitaonici« o vinu i Vrbniku koju je vodila Morana Zibar, lovkinja s HTV-ova kviza »Potjera«. Nakon lanjske, iznimno posjećene premijerne noćne rekreativne biciklijade kroz Vrbničko polje organizirano je i njeno drugo, ništa manje posjećeno izdanje. Tijekom ovogodišnjeg »Vrbnik Wine & Bike nighta« biciklisti su, osim u rekreativnoj vožnji, imali prigodu guštati i usputnim degustacijama vrbničke žlathine.


Plava i zelena Hrvatska


Manifestacija koju su i ove godine zajedničkim snagama organizirali predstavnici TZO-a i Općine Vrbnik kao i članovi Udruge vinara »Žlahtina« uživala je i pokroviteljsku podršku Osječko-baranjske županije kao i njenog TZ-a. I Čelnici i vinari tog područja odavno su u vrbenskom festivalu vina prepoznali snažan zajednički alat u nastojanjima predstavljanja vinarskih, ali i poljoprivredno-prehrambenih aduta »plave« i »zelene« Hrvatske.