Odluka

Vrbnik pristupio tvrtki Otok Krk energija

Mladen Trinajstić



Vijećnice i vijećnici vrbničkog Općinskog vijeća i formalno su usvojili odluku o pristupanju te otočne jedinice lokalne samouprave trgovačkom društvu Otok Krk energija, što ga je lani osnovala Općina Baška s nakanom izgradnje i upravljanja budućom sunčevom elektranom Barbičin. Vrbenčani su tako, baš kao i članovi predstavničkih tijela ostalih krčkih općina i Grada Krka, dali zeleno svjetlo ulasku te samouprave u krug suosnivača otočne »zelenoenergetske« kompanije na čije je čelo privremeno u funkciji direktora lani postavljen poznati otočni ekoaktivist Vjeran Piršić.


Prvi veliki krčki energetski pogon koji bi, nadaju se otočani, već ove godine trebao niknuti na državnom zemljištu na kojem je bašćanska lokalna uprava besplatno dobila 25-godišnje pravo služnosti i građenja, tako se polako ali sigurno počeo ostvarivati kroz tvrtku koja je suvlasničkim udjelima, odnosno formalno-pravnim i poslovnim povezivanjem okupila sve krčke lokalne jedinice, otočne komunalce, ali i druge, za učešće u tom projektu zainteresirane subjekte. Kako su nam prigodom prezentacije tog projekta i spomenute otočne energetske kompanije predstavili direktor Otok Krk energije Vjeran Piršić i općinski načelnik Baške Toni Juranić, može se očekivati da bi novi energetski pogon na visoravni nad Bašćanskom udolinom trebao početi nicati već za koji mjesec, odmah nakon što se temeljem ishođenih dozvola provede postupak nabave potrebne opreme, a prethodno dovrši i dokapitalizacija koja je preuzimanjem suvlasničkih udjela od strane otočnih lokalnih jedinica već započela.


Općina Vrbnik tako je, baš kao i njihovi susjedi, donošenjem takve odluke postala suvlasnik 100 tisuća kuna vrijednog osnivačkog udjela u temeljnom kapitalu novog trgovačkog društva. Stotinu tisuća kuna zapravo čini vlasništvo nad pet osnovnih udjela od po 20 tisuća kuna. Paralelno s provođenjem prve dokapitalizacije planira se i raspisivanje postupka javne nabave s ciljem isporuke i instalacije opreme za potrebe fotonaponske elektrane. S 5 MW instalirane snage na lokalitetu Barbičin očekuje se proizvodnja do 7 GWh električne energije kojom se, predstavili su nam nedavno Piršić i Juranić, planira ostvariti godišnji prihod od oko tri milijuna kuna.




Prema tome, ovo ulaganje trebalo bi svakoj od krčkih lokalnih jedinica koje su dokapitalizacijom postale suvlasnici tvrtke i njenog fotonaponskog postrojenja donositi minimalno četiri posto prihoda godišnje, a s vremenom, nakon što se ostvare svi za to potrebni tehnički i pravni uvjeti, suvlasnicima će se ponuditi i opcija isplate u obliku električne energije, s većim postotkom povrata od čak šest posto. Osim mogućnosti ostvarivanja prihoda, ulaskom u ovaj projekt pridonosi se razvoju zelenoga gospodarstva, brendiranju otoka kao zelene destinacije, ali i većoj stabilnosti energetske mreže u slučaju poremećaja na lokalnom, odnosno globalnom tržištu.