Prigovor zakasnio

Velika bura zbog malih izmjena urbanističkog plana Miholašćice

Slavica Bakić

Prijedlog izmjena UPU-a Miholašćica prošao je s osam glasova »za«, jednim protiv i tri suzdržana  / snimio W. SALKOVIĆ

Prijedlog izmjena UPU-a Miholašćica prošao je s osam glasova »za«, jednim protiv i tri suzdržana / snimio W. SALKOVIĆ

Iako je provedena čitava procedura, uz javnu raspravu i suglasnost Mjesnog odbora, dio mještana je kroz pismo-peticiju dao niz primjedbi: da je rasprava bila u Cresu, a ne u Martinšćici, da se u izmjene krenulo zbog jedne obitelji umjesto da se obuhvati čitavo naselje, pa do preopterećene infrastrukture. Odluka je ipak usvojena



Rasprava o naoko malenoj izmjeni Urbanističkog plana uređenja naselja Miholašćica, kojom se omogućuje gradnja jedne obiteljske kuće, »potrošila« je najveći dio sjednice creskog Gradskog vijeća. Iako je, kako je objasnio predsjednik Vijeća Marčelo Damijanjević, provedena potrebna procedura uključujući i javnu raspravu u kojoj je sudjelovao dio građana Miholašćice, a svoju suglasnost na izmjenu UPU-a dao je i Mjesni odbor, neki su se mještani pobunili protiv prenamjene dijela zelenih površina u građevinsko zemljište.


Njihove stavove na sjednici Vijeća iznijela je Maja Sepčić, vijećnica Akcije mladih, koja je pročitala opsežno pismo-peticiju u kojem iznose niz primjedbi na izmjene i dopune UPU-a, te zatražila da Vijeće ne donosi odluku dok se ne postigne dogovor s Mjesnim odborom.



Glas protiv bio je glas vijećnice Akcije mladih Maje Sepčić. Kako nam je prenijela, ona je na sjednici kazala kako »svaka medalja ima dvije strane« te da joj je žao što takvi slučajevi moraju dospjeti na sjednicu Gradskog vijeća, pitajući se čemu onda služe gradonačelnik i Mjesni odbor i na kraju (sarkastično) »primijetila« da bi »bilo najbolje da ukinemo mjesne odbore, a u tom slučaju možemo ukinuti i Vijeće«. Pozvala je vijećnike na odgovornost i da ne podrže odluku te se pitala »zašto bi trebalo plaćati izradu novog Plana kako bi se u njega implementiralo navedena pitanja i probleme«.




– Je li to odgovorno ponašanje i trošenje gradskog, odnosno našeg, novca – prenijela nam je vijećnica Sepčić dio svoje rasprave u kojoj je ustvrdila da je protiv ove odluke »ne radi investitora niti izgradnje obiteljske kuće, već zbog neodgovornog postupanja i ponašanja (nepoštovanja) prema ljudima i okolišu u kojem živimo«.


– Izašla je na vidjelo sva površnost odnosa prema mjestu koje očito ima puno problema koji se godinama ne rješavaju, vidi se da nije bilo ni komunikacije gradonačelnika s mjestom, odnosno da godinama ignorira i ne poduzima ništa na rješavanju nagomilanih problema – iznijela nam je svoj stav nakon sjednice vijećnica Akcije mladih.



14 točaka


U 14 točaka potpisnici su prigovorili Gradu prije svega zbog toga što je predstavljanje Plana organizirano u creskoj gradskoj vijećnici, a ne u Martinšćici gdje bi moglo prisustvovati više mještana. Smatraju da se izmjenama plana trebalo obuhvatiti cjelovito naselje, a ne samo jedan njegov dio, te da se ovim izmjenama predviđa izgradnja na uskom zelenom pojasu uz more i uništavaju prirodni resursi, dok je postojeće građevinsko područje iznad ceste jako malo iskorišteno. Izmjene se donose na inicijativu jedne obitelji, te se pitaju može li bilo tko iz privatnih interesa, ne uzimajući u obzir potrebe cijele zajednice i pravila urbanističke struke, promijeniti namjenu svog zemljišta. U nastavku pisma ukazuje se na problem naselja Zaglav, u Miholašćici izgrađenog početkom 80-ih godina, kako se navodi u pismu, »kriminalnim radnjama i otimačinom zemlje« koje bi trebalo biti upozorenje »što se događa kad se popusti investitorima i s njima povezanim građevinskim lobijem«. U drugom dijelu pisma govori se o nedostatnoj prometnoj i vodovodnoj infrastrukturi, preopterećenom elektroenergetskom, kanalizacijskom i telekomunikacijskom sustavu te sporom internetu, a ističe se i nedostatak komunalne opreme i turističkih atrakcija kao što su spomenici i muzeji. Zbog svih tih razloga potpisani mještani traže da se predloženi prijedlog izmjena Urbanističkog plana odbaci i pripremi novi koji bi obuhvatio cijelo naselje te da se donese plan aktivnosti na uklanjanju infrastrukturnih nedostataka.


Svi bili suglasni


Prema izvješću objavljenom na službenoj internet stranici Grada Cresa, Lili Bračun, predstavnica tvrtke »Planium« koja je izradila izmjene Plana, rekla je da se radi o istim primjedbama koje su iznesene tijekom javne rasprave i na koje je, sukladno zakonskim propisima, izrađivač Plana odgovorio, a predsjednik Vijeća Damijanjević objasnio da inicijativu za promjenu urbanističkog plana može podnijeti svatko, da inicijativu procjenjuju gradske službe i potom gradonačelnik daje prijedlog Gradskom vijeću koje donosi odluku o pokretanju postupka. Podsjetio je da je odluku o pokretanju izmjena i dopuna UPU-a Miholašćica Gradsko vijeće donijelo jednoglasno. Dalje je propisana procedura koja uključuje i javnu raspravu i suglasnosti raznih institucija, a to je u ovom slučaju provedeno u skladu sa zakonom. Suglasnost je dalo i Vijeće Mjesnog odbora Martinšćica i izmjene se rade isključivo u skladu sa stavom Mjesnog odbora, objasnio je Damijanjević.


Članica Mjesnog odbora Martinšćica Ivana Saganić zatražila je da gradonačelnik povuče prijedlog te da se on još raspravi s mještanima. Gradonačelnik Kristijan Jurjako ustvrdio je kako je o ovoj temi već više puta raspravljao s Mjesnim odborom, te da je dana suglasnost za gradnju na 600 četvornih metara, s tim da izgrađena površina može biti najviše 30 posto.


– Danas možemo raspravljati o prijedlogu koji je sada pred nama, a ne o nečemu što se nekad predlagalo ili radilo prije 40 godina. Iz ovoga što je rečeno, da nisam vidio sliku zahvata, pomislio bih da se ondje gradi novi Zaglav – kazao je Jurjako prema izvješću sa službenog portala Grada. Upozorio je da se javno iznose neke neprovjerene ili netočne informacije, te da bi svaku iznesenu točku mogao opovrgnuti.


Vodoopskrba riješena


– Licemjerno je da se brani gradnja jedne obiteljske kuće, nakon što su mnogi to sami učinili pod istim uvjetima, a i u ovom postupku više je građana tražilo prenamjenu svojih parcela u građevinsko zemljište – rekao je Jurjako.


U raspravu se, prema informaciji gradskog portala, uključio i vijećnik Patris Salković, tehnički direktor u komunalnom društvu »Vodoopskrba i odvodnja« kazavši da je novi cjevovod prema Miholašćici nedavno postavljen i da problem s vodoopskrbom više ne postoji, a vijećnik iz Martinšćice Fiorenco Pinezić potvrdio je da gradonačelnik redovito surađuje s Mjesnim odborom i da se problemi polako rješavaju. Dogradonačelnik Marin Gregorović istaknuo je jako dobru komunikaciju s Mjesnim odborom Martinšćica i s vijećnikom iz Martinšćice, te je potvrdio da oni redovito obavještavaju Grad o svim problemima koji se rješavaju realnim tempom.


Vijećnik Oliver Filipas zaključio je da tih 600 metara četvornih nije vrijedno tolike rasprave na Vijeću i da svakom treba dozvoliti gradnju obiteljske kuće. Rezultat glasovanja pokazao je da se s tim stavom slaže većina vijećnika jer je prijedlog izmjena UPU-a Miholašćica prošao s osam glasova »za«, jednim protiv i tri suzdržana.