Dovršen posao

VRIJEDNO KULTURNO DOBRO Cres danas “preuzeo” obnovljenu palaču Moise

Aneli Dragojević Mijatović

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin



Nakon dovršene obnove, u Cresu je danas održana primopredaja palače Moise


Obnovljenu palaču Moise od izvođača radova „Ing-grad“ d.o.o. iz Zagreba preuzela je Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije kao potpisnik ugovora za izvođenje radova obnove, korisnik projekta Ministarstvo kulture, vlasnik palače Grad Cres i krajnji korisnik Sveučilište u Rijeci.


Uz ministricu kulture dr. sc. Ninu Obuljen Koržinek događaju je prisustvovao državni tajnik Krešimir Partl i načelnica Sektora za programe i projekte Europske unije Anastazija Magaš Mesić,  gradonačelnik Grada Cresa Kristijan Jurjako, rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija i drugi.




Projekt IPA 2013 „Obnova palače Moise na otoku Cresu“ primjer je projekta održive obnove i revitalizacije te rehabilitacije kulturnog dobra koji u konačnici doprinosi gospodarskom i društvenom razvoju otoka Cresa i šire regije. Projekt je pripremljen u sklopu partnerskog projekta Ministarstva kulture, Europske komisije i Vijeća Europe: Joint Programme on the Integrated Rehabilitation project Plan/ Survey on the Architectural and Archeological Heritage – IRPP/ SAAH, a u suradnji s vlasnikom palače – Gradom Cresom i budućim korisnikom – Sveučilištem u Rijeci. Palača Moise postat će Sveučilišni reginalni centar za cjeloživotno učenje, humanističke i društvene znanosti. Očekivani rezultati projekta su nova radna mjesta, bolja kvaliteta obrazovanja za lokalno stanovništvo, razvoj selektivnih oblika turizma i produljenje turističke sezone u Cresu.


Projekt u iznosu od 4.149.638,84 eura sufinanciran je kroz program IPA 2013 – komponenta pomoć u tranziciji i jačanje institucija, i to u omjeru 85 posto EU sredstva, 15 posto sredstva Ministarstva kulture. Projekt se provodi kroz tri ugovora (ugovor za radove obnove, ugovor za nadzor radova obnove i ugovor za opremu), a svečanom primopredajom 26. travnja 2019. godine obilježava se završetak ugovora za izvođenje radova cjelovite obnove palače Moise.


Palača Moise ima status pojedinačno zaštićenog kulturnog dobra i upisana je u Registar kulturnih dobara RH. Smještena je u jugoistočnom dijelu zaštićene povijesne jezgre grada Cresa i najveća je renesansna kuća u Cresu. Palača Moise ističe se između ostalih creskih renesansnih palača svojim horizontalnim i vertikalnim dimenzijama, arhitektonskim rješenjima neuobičajenim za cresko podneblje (trijem, svodovi) i oslikanim interijerom.


Udahnut život palači


Ministrica Obuljen Koržinek rekla je da je palača vrhunski obnovljena, zasjala je u novom svjetlu, a sada je riječkom Sveučilištu, a mi ćemo pratiti, da joj udahne život, nizom aktivnosti, kako bi što više ljudi došlo na Cres, upoznati Cres i baštinu Hrvatske. Želimo da to bude novi zamašnjak razvoja grada i cijelog otoka, kaže Obuljen Koržinek koja je podsjetila da na činjenicu da je Rijeka 2020 prijestolnica kulture, a Hrvatska predsjeda EU te imamo, kaže, priliku dovesti dio događanja na Cres, da se baci novo svjetlo na kulturnu baštinu koju imamo.


Rektorica riječkog sveučilišta Snježana Prijić Samaržija rekla je da se Sveučilište jako veseli što preuzima ovaj elitni spomenik kulture koji će biti naš sjevernojadranski biser u kojem ćemo razvijati naš Centar za humanističke i društvene znanosti, cjeloživotni program, edukacije, da što više ljudi, prije svega mladih, dođe. Južni Jadran ima Dubrovnik, a sjeverni Jadran Cres, jer je ova zgrada, palača Moise, sasvim usporediva s onim što imamo i Dubrovniku i mi kao sveučilište shvaćamo svoju obvezu da se to na najbolji mogući način iskoristi, istaknula je Prijić Samaržija, dodajući da se s prvim aktivnostima u palači kreće već u rujnu.


Gradonačelnik Cresa Marko Jurjako kaže da Cres od obnove palače i ovakvog njenog stavljanja u funkciju ima višestruke koristi, od činjenica da je obnovljena najveća zgrada u središtu grada, ima 1700 kvadrata, i to prema svim pravilima konzervatorske struke do obrazovnih programa koji će se u njoj odvijati, do naravno širih pozitivnih implikacija na razvoj turizma, pogotovo izvan sezone, zaključio je Jurjako.


Foto Marko Gracin


Foto Marko Gracin