Tonino Picula

U EU projektu upravljanja vodom i dva naša otoka

Mladen Trinajstić

Vis i Lastovo uključeni su u međunarodni projekt u kojem je osam otoka iz zemalja članica EU-a, po dva iz Francuske, Grčke, Irske i Hrvatske, a pokrenuo ga je hrvatski parlamentarac Tonino Picula



BRUXELLES Potpredsjednik Međuskupine Europskog parlamenta zadužen za otoke, zastupnik Tonino Picula, pokrenuo je međunarodni projekt izrade modela upravljanja vodom u koji je uključio i dva hrvatska otoka – Vis i Lastovo.


Projekt »Water saving challenge« okupit će tako predstavnike osam otoka iz zemalja članica EU-a, po dva iz Francuske, Grčke, Irske i Hrvatske, a koji će dobiti priliku predstaviti svoja iskustva i znanja u razvijanju modela rješavanja nestašice vode te će tijekom 2017. godine pridonijeti razvijanju planova štednje vode.


U okviru tog velikog europskog projekta, Picula organizira i kao domaćin ugošćava i prvu panel raspravu o otocima u Strategiji 2020. koja će se ovog tjedna, u utorak 21. ožujka, održati u Europskom parlamentu u Bruxellesu.





Picula je podnio je i amandman u sklopu projekta »Jačanje suradnje oko klimatske akcije na otocima unutar i izvan EU-a kroz stvaranje otočnog identiteta« unutar Sporazuma gradonačelnika za klimu i energiju zahvaljujući kojemu je dobio dva milijuna eura za otoke.


– Ovo je vrlo opipljiv rezultat, iz ovogodišnjeg proračuna dodijeljeno nam je dva milijuna eura, kazao je Picula koji je amandman podnio s dvoje kolega, Alfredom Santom i Michelom Giuffridom. Oni ističu da cilj projekta pomoći otocima da u najvećoj mogućoj mjeri za proizvodnju električne energije koriste lokalne izvore čiste energije i tako postanu što autonomniji u opskrbi energijom.


Picula napominje da će u okviru ove akcije biti uspostavljen Europski otočki energetski forum (European Energy Islands Forum), preko kojeg će se pratiti napredovanje otoka, poticati umrežavanje, razmjenjivati iskustava i prenositi znanja na same otoke.


Picula na očuvanju i poboljšanju života na otocima radi od početka mandata. Međuskupina Europskog parlamenta gdje je zadužen za otoke, okuplja čak 90 zastupnika iz 21 zemlje. Njezinim osnivanjem europski otoci su se, kontinuirano, a ne sporadično, konačno našli na agendi Europskog parlamenta. Međuskupina je do sada organizirala 18 javnih događanja, konferencija i predavanja koja su okupila više od tisuću sudionika.



Ušteda vode i novca


Pristupajući otocima kao izvoru inovativnosti, najavljuju organizatori »otočnog panela«, projekt ih tretira kao izvor rješenja, a ne samo korisnike tih rješenja.


– Cilj projekta je pokazati kako uštedjeti vodu odnosno smanjiti njenu potrošnju pomoću inovativnih tehnoloških rješenja ali i promjene svakodnevnih ljudskih navika. Različiti otoci predstavit će različita rješenja, kombinirati svoja iskustva i napraviti održive modele upravljanja vodama, naglašava Tonino Picula, ističući da su glavne ideje spomenutog projekta uštede i vode, ali i novca. Uključeni otoci postaviti će primjer ne samo za druge otoke, već i za ugrožene obalne zajednice, rekao je u najavi ovotjednog okupljanja otočana ali i svih koji im u njihovim nastojanjima žele i nastoje pomoći zastupnik Picula koji na projektu surađuje sa Sveučilištem u Stockholmu.


Stoljetno iskustvo


Kao suosnivač Međuskupine za mora, rijeke, otoke i priobalna područja u Europskom parlamentu Picula podržava razvoj inovativne i održive Europe koje, kaže, nema bez pametnih, uključivih i uspješnih otočnih zajednica.


– Upravo otoci svojim stoljetnim iskustvom života s ograničenim resursima mogu i moraju postati mjestima inovacije i primjerom zajednicama diljem Unije. Vrijeme je da u rješavanju problema na kontinentu damo priliku otocima jer nije dovoljno da tek češće spominjemo u našim govorima. Otoci su dom za više od 21 milijun ljudi, a kada bi svi zajedno živjeli na jednom mjestu, bila bi to 11. država članica po broju stanovnika u EU-u, zaključio je Picula.


Od početka mandata


Hrvatski europarlamentarac na očuvanju i poboljšanju života na otocima radi od početka svog mandata. Njegova prva inicijativa ogledala se tako u pozivu školarcima s Prvića, Iža i Silbe da posjete Bruxelles, a sve kako bi upozorili na procese zatvaranja škola na otocima koji dodatno doprinose iseljavanju mladih.


Picula, kao organizator ovotjednog skupa odnosno prve panel rasprave o otocima, organizirao je i konferenciju o specifičnostima otoka na kojoj je ugostio 30-ak mladih otočana koji su tom prigodom dobili priliku iznijeti svoja viđenja otočne svakodnevice, a u sklopu aktivnosti na promociji hrvatskih autohotonih proizvoda ne tako davno ugostio je i otočne proizvođače s ciljem pokretanja postupaka zaštite Komiškog brašna od rogača.