Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 2
Sutra: 12° 12° 2
10. prosinca 2019.
Kome markica ovaj put

TZ Grada Krka raspisala natječaj za izbor novih suvenira

Odabrana rješenja bit će prezentirana u katalogu
Odabrana rješenja bit će prezentirana u katalogu
Autor:
Objavljeno: 9. ožujak 2015. u 9:00 2015-03-09T09:00:00+01:00

Markicu »Dar iz Krka« već nosi više desetaka autentičnih proizvoda koji se mogu kupiti u prostorima Turističko-informativnog centra grada Krka kao i brojnim trgovinama, turističkim agencijama i suvenirnicama 

Turistička zajednica Grada Krka početkom ožujka raspisala je četvrti po redu natječaj za prijavu rješenja suvenira koji će, ukoliko zadovolje propozicije natječaja a potom i zahtjevne kriterije Stručnog povjerenstva, steći pravo nošenja oznake »Dar iz Krka«.
Spomenutu markicu, podsjetimo, danas već nosi više desetaka originalnih i autentičnih proizvoda – suvenira svih vrsta, boja, veličina i oblika kojima je, osim prepoznatljivosti, glavni zajednički nazivnik kvaliteta. Krčki suveniri koji su tijekom proteklih godina stekli pravo nošenja prepoznatljive, zaštićene oznake »Dar iz Krka«, posjetiteljima tog turizmu okrenutog grada, ali i samim Krčanima na prodaju su ponuđeni u prostorima Turističko-informativnog centra TZ Grada Krka kao i brojnim lokalnim trgovinama, turističkim agencijama i suvenirnicama.   

Odabrana rješenja bit će prezentirana u katalogu 

   

    Svi odabrani suveniri, koji će se nakon provedenog natječaja priključiti sad već prilično bogatoj kolekciji originalnih i prigodno markiranih »Darova iz Krka« naposljetku će biti predstavljeni u prepoznatljivo dizajniranom, dvojezičnom katalogu koji će uz fotografiju pružati osnovne informacije o svakom pojedinom suveniru, ali i njegovom autoru. Uz spomenuto, u pratećem će se katalogu naći i popis prodajnih mjesta gdje se ti proizvodi mogu pribaviti. Katalog se novim suvenirima dopunjava svake dvije godine, a svi ga zainteresirani mogu besplatno preuzeti u Turističko-informativnom centru Krk (Stossmayerova 9). Svi autori-proizvođači odabranih suvenira ujedno će dobiti i potvrdu o originalnosti njihovih suvenirskih rješenja. Suveniri odabrani na prethodnim natječajima ne moraju se iznova predlagati već zadržavaju pravo korištenja dobivene markice. 

   

Rok za prijavu 16. travnja 

   

    Prijedloge rješenja suvenira s ispunjenom prijavnicom potrebno je do 16. travnja 2015. godine dostaviti na adresu: Turistička zajednica Grada Krka, Vela Placa 1/1, Krk, s naznakom »za 4. natječaj za prijavu rješenja suvenira«. Sve dodatne informacije o ovom hvalevrijednom te od posjetitelja grada Krka s razlogom zapaženom projektu zainteresirani mogu dobiti na broj telefona 051/221 414.

Ekološki materijali

– Natječaj je javan, a pravo sudjelovanja i ovog puta imaju sve pravne i fizičke osobe registrirane, odnosno s prebivalištem na području Republike Hrvatske, prenijela nam je u ime organizatora i provoditelja projekta koji je uvelike podigao i kvalitativno unaprijedio »krvnu sliku« krčke suvenirske ponude Nataša Jurina, direktorica Turističkog ureda TZG-a Krka. 

    Suveniri, kandidati za spomenutu markicu, trebali bi predstavljati odraz kontinuiteta umjetničkog, kulturnog, kulturno-povijesnog ili pak kulturalnog nasljeđa grada i otoka Krka, odnosno prezentirati njegovu materijalnu, nematerijalnu ili pak prirodnu baštinu, nastavlja naša sugovornica napominjući kako prijavljena suvenirska rješenja mogu biti umjetnine i umjetnički predmeti, umjetničko-obrtnički i gastro proizvodi, odjevni i uporabni predmeti, jednako kao i grafički materijali odnosno multimedija – fotografije i video materijali.
Ukoliko se radi o umjetninama, umjetničkim predmetima i umjetničko-obrtničkim proizvodima, važno je da rješenja budu kvalitetne izrade i načinjeni od ekološki prihvatljivih te za ovo podneblje karakterističnih materijala, nastavlja Jurina od koje smo doznali i kako će svaki autor, odnosno proizvođač budućih krčkih suvenira na četvrti krug natječajnog postupka moći prijaviti najviše tri svoja rješenja.   

Flora i fauna

Suvenire je potrebno dostaviti u naravi, a ukoliko je potrebno, i u primjerenoj ambalaži te obvezno uz priloženu ispunjenu Prijavnicu. Prispjela rješenja, saznajemo od predstavnika TZ-a, ocjenjivat će peteročlano Stručno povjerenstvo imenovano od spomenute institucije, organizatora natječaja.

Neki od kriterija vrednovanja prijavljenih i pravovremeno nam dostavljenih suvenira, uz autentičnost, kvalitetu izrade i originalnost prezentacije biti će i estetika, poštivanje ekoloških načela ali i cjelovitost u postignutoj prepoznatljivosti grada i otoka Krka, nastavlja naša sugovornica koja ovom prilikom nije propustila naglasiti i kako će, uz prethodno istaknute kriterije, ocjenjivači ove godine prednost davati onim suvenirima koji će na različite načine interpretirati kulturne i turističke resurse grada Krka, uzimajući u obzir bogatstvo njegove arhitektonske i kiparske baštine, odnosno jedinstvenost i ljepotu prirodnog ambijenta grada i otoka Krka, bodulskih pejzaža i njihovih segmenata – flore i faune.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.