Besmisleno rasipanje

Svjetlosno zagađenje Zagreba veće od Hong Konga, na javnu rasvjetu trošimo čak 6 puta više od preporučenog

Ljiljana Hlača

Foto: N. REBERŠAK

Foto: N. REBERŠAK



Svjetlosno onečišćenje globalni je problem, a prvi kongres u Hrvatskoj o toj temi održat će se na otoku Rabu točnije od 14. do 16. lipnja u Turističkom naselju San Marino Lopar, najavili su povodom Međunarodnog dana svjetlosti mr. sc. Albert Cattunar kao voditelj kongresa i Dobrica Rončević kao predsjedatelj organizacijskog odbora.


Kongres organizira Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko goranske županije i Udruga Naše Nebo – Udruga za zaštitu noćnog neba, u suradnji s mnogobrojnim partnerima. Kako je tom prilikom istaknuto, na kongresu će se prvi puta sagledati ova problematika koja je dugo godina bila zanemarivana, a poseban naglasak dat će se zaštiti zdravlja ljudi i biljnog i životinjskog svijeta uz artikulaciju i prijedlog adekvatne zakonske regulative za zaštitu od svjetlosnog onečišćenja. 


Svjetlosno onečišćenje (zagađenje) svako je suvišno rasipanje umjetne svjetlosti izvan područja, koje je potrebno osvijetliti (nepotrebna i prekomjerna rasvjeta) odnosno promjena razine prirodne svjetlosti u noćnim uvjetima uzrokovana unošenjem svjetlosti proizvedene ljudskim djelovanjem.




– Istraživanja su pokazala da 80 posto svjetskog stanovništva, od čega preko 90 posto stanovnika Europe živi pod svjetlosnim onečišćenjem, dalje su naglasili naši sugovornici. 


– Nadalje, podaci su pokazali da je svjetlosno onečišćenje Zagreba veće čak i od Hong Konga, a u Hrvatskoj se po stanovniku na javnu rasvjetu troši 2 puta više od ograničenja postavljenog u Sloveniji, te 6 puta više od prijedloga smjernica Europske komisije, zaključak je Cattunara i Rončevića.


Više informacija o cijelom događaju dostupno je na web stranici https://rabsvjetlosnooneciscenje.wordpress.com/.