Tradicija

Stari mlin za masline: Iz stoljetnog Toraća poteklo vrhunsko ulje

Anja Tomović



MALI LOŠINJ Iako se ove godine mjesto Ćunski ne može pohvaliti obilnim urodom maslina, tradicija njihove obrade na starinski način ipak je održana pa je stari mlin Torać otvorio svoja vrata barem na jedan dan. Petorica lošinjskih maslinara samljela su oko 140 kg svojih maslina prešanjem, odnosno korištenjem uobičajene tehnike.


Okretanjem masivnog mlinskog kamena dobivena je smjesa koja se slagala u »športe« (vreće) i tještila barem pola sata. Inače, za tještenje je potrebno više jačih osoba koje se razumiju u proces meljade pod vodstvom glavne osobe zvane »proto«, koja određuje kada se što radi. Kada proto ocijeni da su masline stiješnjene, idu u športe i slažu se u mehaničku prešu iz koje naposljetku iscuri ulje. Kada se ulje na ovaj način obrađuje, potrebno je pričekati da odstoji kako bi se murka spustila na dno, a potom se ulje pretače.


Ove je godine na Danu otvorenih vrata, Torać procesom meljade starim više od 100 godina proizveo čak 19 litara ulja koje je podijeljeno maslinarima. Osim što su mogli upoznati kako su stari otočani dobivali kvalitetno ulje, posjetitelji su imali priliku i degustirati lošinjska i ulja s drugih prostora, ali i uživati u druženju i zvucima harmonike.




Dan otvorenih vrata već godinama se održava u organizaciji Udruge Harmonija koja svake godine nastoji napraviti barem jednu ovakvu meljadu kako bi podsjetila na starinski način dobivanja ulja. Unatoč suvremenim tehnologijama i modernizaciji, jedini preostali stari mlin sagrađen oko 1897., Torać u Ćunskom, uspješno je očuvao stari način obrade maslina. Osnivači i graditelji mlina stvorili su udrugu Armonia, današnju Harmoniju, u kojoj su vlasnici dijelili dobit razmjerno broju dionica, a osim za ekonomske probitke, ova se udruga brinula i za napredak mjesta i mještana.