Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. listopada 2019.
Brojke demantirale crne prognoze

Sa 745 tisuća gostiju i 4,2 milijuna noćenja otok Krk hvata nove rekorde

Kolovoški krkljanac na bašćanskoj Veloj plaži pokazao da su »pumpanja« priča o lošoj sezoni bila pucanj u prazno / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ
Kolovoški krkljanac na bašćanskoj Veloj plaži pokazao da su »pumpanja« priča o lošoj sezoni bila pucanj u prazno / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ
Autor:
Objavljeno: 13. rujan 2019. u 17:33 2019-09-13T17:33:00+02:00

Čak 53 posto svih noćenja ostvareno je u privatnom smještaju, 30% u kampovima i 17% u hotelima. Samo je u kolovozu na Krku zabilježeno 259,2 tisuća gostiju te 1,62 milijuna noćenja, što je u odnosu na 2018. za 9,72, odnosno 3,7% više

KRK  Unatoč zlogukim prognozama loše sezone i predskazanjima da će 2019. godina u turističkom smislu u Hrvatskoj biti zaključena kao veliki fijasko, službene statistike Turističke zajednice otoka Krka pokazale su da su u pravu bili oni koji su najavljivali da će, barem što se tog otoka tiče, turistički rezultati biti i više no dobri – na razini lanjskih, rekordnih.

Da po pitanju popularnosti i posjećenosti Jadrana stvari baš i nisu tako tmurne kako bi neki, valjda zbog dnevnopolitičkih odnosa voljeli da jesu, potvrđuje netom objavljena turistička statistika krčkog kolovoza, ali i kumulativni pokazatelji za proteklih osam mjesci, iz kojih se zorno iščitava da je osmosmjesečno »prolazno vrijeme«, unatoč povremenim odstupanjima u odnosu na mjesečne rezultate 2018. godine, u konačnici ostalo na razini planova i nadanja sviju koji se na otoku bave turizmom.

Čak 77 posto gostiju stiže u vlastitom aranžmanu

U red onih indikativnijih pokazatelja koje je u ovoj prigodi predstavila direktorica otočnog TZ-a, zasigurno spada i onaj da je čak 77 posto posjetitelja na otok Krk doputovalo u vlastitom aranžmanu, a samo 23 posto posredstvom agencijskih aranžmana. Prosječni boravak gostiju na Krku tijekom osam ovogodišnjih mjeseci trajao je 5,69 dana, a pažnje je vrijedan i podatak da je ukupni kapacitet na tom otoku u 2019. dosegao brojku od 59.965 osnovnih kreveta, odnosno 1.221 krevet više no lani. Toj brojci valja još pridodati i 12.723 pomoćnih postelja kojih je u odnosu na lani čak 8 posto više.

Omišaljski skok

Tijekom prvih osam mjeseci ove godine, kaže mr. Majda Šale, direktorica sveotočnog TZ-a, na Krku je prema podacima sustava E visitor zabilježeno 744.624 dolazaka posredstvom kojih je ostvareno 4,24 milijuna noćenja.

U odnosu na isto razdoblje 2018., broj posjetitelja otoka Krka je 3 posto veći, dok su ostvarena noćenja na razini onih lanjskih, ili preciznije rečeno, tek za pola postotnog boda veća od prošlogodišnjih.

Rezultati prvih osam ovogodišnjih mjeseci u odnosu na usporedivo razdoblje 2017. godine, pokazuju još i veće povećanje, u dolascima od čak 7, a u noćenjima 4 posto, napominje Šale, dodajući da je i ove godine najposjećenija otočna destinacija bio grad Krk u čijim je čarima dosad guštalo gotovo 196 tisuća turista, ostvarivši 1,1 milijun noćenja.

Drugi po posjećenosti otočni turistički centar već je tradicionalno Baška gdje je u istom periodu registrirano 151,6 tisuća posjeta te 848 tisuća noćenja. Treću poziciju i nadalje drži Omišalj na čijem je području zabilježen najveći, čak 10-postotni rast broja gostiju.

Na području Njivica i Omišlja u dosadašnjem je dijelu godine zabilježeno skoro 128 tisuća posjetitelja te 690,6 tisuća noćenja.

Zanimljiv je podatak da je od ukupno 4,24 milijuna krčkih (isključivo komercijalnih) noćenja, čak 53 posto ostvareno u apartmanima i kućama za odmor. Udio kampova u ukupnom prometu je skoro 30%, dok preostalih 17 posto otpada na hotelske objekte.

Ukupno 5,91 milijuna noćenja!

Iako otočani i dalje inzistiraju na praćenju isključivo ostvarenja svog komercijalnog smještaja, broje se i prate i oni u tzv. nekomrecijalnom, »prijateljsko-vikendaškom« smještaju, koji se unutar sustava E visitor također pribraja brojkama koje se potom službeno prezentiraju u analizi turističkih rezultata i njihovoj komparaciji s proteklim godinama. Tako je na Krku tijekom ove godine u nekomercijalnom smještaju ostvareno dodatnih 1,67 milijuna noćenja, što bi drugim riječima značilo da je, na način kako se to predstavlja u ostalim domaćim turističkim destinacijama, Krk osam ovogodišnjih mjeseci zaključio s respekta vrijednih 5,91 milijuna noćenja!

Najviše Nijemaca

Samo u kolovozu na Krku je zabilježeno 259,2 tisuća posjetitelja te 1,62 milijuna noćenja, što je u odnosu na isti ljetni mjesec 2018. godine, u dolascima za 9,72 posto, a u noćenjima za 3,7 posto više, istakla je Šale napomenuvši da se uspješnost proteklog mjeseca još bolje ocrtava stavi li se u odnos s rezultatima kolovoza 2017. jer se pokazuje da je ovogodišnji kolovoz u odnosnu na onaj preklanjski bio 15 posto u plusu po pitanju broja posjetitelja, te 4,5 posto u noćenjima.

Zanimljiv je i podatak da je broj domaćih posjetitelja u najživljem, a u cjenovnom smislu i najskupljem mjesecu u godini u odnosu na prošlu godinu narastao za čak 28,5 posto, uz napomenu da domaći gosti u ukupnom broju noćenja ipak sudjeluju sa simboličnih 4,47 posto.

Najviše je gostiju tijekom kolovoza na Krk pristiglo iz Njemačke (61,2 tisuće – 4 posto više nego lani). Po brojnosti su, nakon Nijemaca, najzastupljeniji bili Talijani s 46,3 tisuća dolazaka te čak 8-postotnim rastom u odnosu na lanjski kolovoz. Na trećem mjestu su po brojnosti bili gosti iz Slovenije s 27,2 tisuća dolazaka, zaključila je Šale.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.