Vrijedan dar

Rabljani darovali ručno izrađeni brodski dnevnik logeru »Nerezinac«

Hrvoje Hodak

Foto H. Hodak

Foto H. Hodak



RAB – Rapska delegacija – direktorica Ureda TZG-a Rab Ivana Matušan, Mladen Šćerbe i Joško Perčinić – zaplovila je brodicom Rab 720, Pičuljan brodogradnje, u pravcu otoka Lošinja, sa željom da isporuči dar namijenjen plovećem spomeniku lošinjske brodograđevne tradicije, logeru »Nerezinac«, brodu koji je za vrijeme Rabske fjere posjetio rapsku luku. Nažalost, vremenske neprilike završnog dana Fjere promijenili su planirani protokol pa je loger iz rapske luke isplovio prije nevremena. Ipak, mjesec dana kasnije, Rabljani su dovršili ono što je nevera prekinula.


U lošinjskoj delegaciji koja je dočekala Rabljane bili su Ferdinand Zorović, većinski vlasnik ovog povijesnog plovila, Dalibor Cvitković, direktor Ureda TZG-a Mali Lošinj pod čijim je upravljanjem loger, te Gilberto Fazlić, kapetan broda. Ideja o darovanju brodskog dnevnika potekla je od akademskog kipara, fotografa i čovjeka od mora, Mladena Šćerba, dugogodišnjeg suradnika TZ-a Grada Raba, ali i suradnika u projektu TZ Kvarnera »Mala barka 2«, u sklopu kojega je i ostvarena obnova ovog poznatog teretnog broda starog više od 100 godina.


Ivana Matušan uručila je kapetanu Fazliću ručno izrađeni, u kožu uvezeni brodski dnevnik, a svojem kolegi Cvitkoviću novu knjigu profesora Miljenka Domijana »Dvije obale«. Rabljani su donijeli i rapske torte tradicionalno oblikovane u oblik puža. Direktorica Matušan od svojeg je lošinjskog kolege primila miomirisnu kašeticu, med od kadulje te novi proizvod s Lošinja – lošinjski zrak u spreju!