Glazbeni jedrenjak

Poseban nastup ‘Josipa Kašmana’: Ploveći koncert za ploveću publiku

Bojan Purić

Foto: B. PURIĆ

Foto: B. PURIĆ



KOLUDARC – Nautički pridjev u nazivu popularnog ljetnog nastupa Puhačkog orkestra »Josip Kašman« osnažen je ovo ljeto time što nije samo publika bila na moru, već i sam orkestar. Za tu je svrhu poslužio nedavno obnovljeni jedrenjak »Nerezinac«, teretni brod tipa loger koji je ovo proljeće postao nova turistička atrakcija luke Mali Lošinj.


Otada je, osim kao ploveći muzej pomorske baštine, već bio sudionikom smotre tradicijskih plovila, pozornica za mađioničarske trikove, kao i one političke – posjetila ga je predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, a sada je »Nerezinac« postao i glazbenom pozornicom, usidren u uvali Engleza na zapadu otočića Koludarca koji vizualno »zatvara« Lošinjski zaljev.


Ondje članovi orkestra već 21 godinu priređuju koncerte, zamjenjujući za tu prigodu svoje svečane odore jednostavnim majicama kratkih rukava. Dosad su svirali s čistine u hladu borova na otočiću, a ovaj su se put smjestili na palubi jedrenjaka, odolijevajući vrućini u hladu tende. Dirigent Davor Mužić poveo je glazbenike u ležerni program, sastavljen od ljetnom izletu primjerenih skladbi, na zadovoljstvo publike na barkama i jahtama, pa i raznim objektima na napuhavanja – njih sveukupno stotinjak.




I ove je godine održana lutrija – najprije su mladi iz orkestra barkom obišli sva plovila i prodavali listiće lutrije i majice, a potom je na »Nerezincu« održano izvlačenje, s tim da su dobitnici morali doplivati do broda po svoje nagrade. Nije im to teško palo; ionako se na Nautički koncert, osim zbog glazbe, dolazi i zbog kupanja.