Nestanak krčkog poduzetnika

Policijska istraga tapka u mraku 12 godina: Imamo dokaze! Prijavit ćemo odgovorne za nestanak našeg Zorana

Mladen Trinajstić

Nestao na današnji dan prije 12 godina – Zoran Marević

Nestao na današnji dan prije 12 godina – Zoran Marević

Razočarani istragom i neučinkovitošću nadležnih, obitelj je s godinama uspjela rekonstruirati okolnosti Zoranova nestanka te ih velikim dijelom i materijalno potkrijepiti. Uvjereni su da je to bio materijalno motiviran čin te razmišljaju o podizanju kaznene prijave protiv osoba koje drže odgovornima



Jučer, uoči današnje tužne i mučne 12. obljetnice nestanka Krčanina Zorana Marevića, gradonačelnik Krka Darijo Vasilić u svom se uredu susreo s članovima njegove obitelji – majkom Nedjeljkom, ocem Krunom te bratom Goranom. Od obitelji Marević inicirano primanje u uredu gradonačelnika, bio je još jedan u sad već predugom nizu očajničkih vapaja obitelji otočnog poduzetnika, posljednji put viđenog 28. srpnja 2005. godine, okolnosti čijeg nestanka, valja reći, Marevići odavno više ne drže »nerasvijetljenima«.


– Dvanaest godina boli, muke i patnje neopisiv je križ s kojim živimo i kojeg se, iskreno govoreći, danas tek nadamo olakšati zaključenjem ove tužne priče u smislu konačnog dolaska do istine o svemu što se dogodilo, ali i sankcioniranja onih koji su odgovorni za Zoranovu sudbinu – sa suzama u očima rekli su njegovi, svojom bremenitom svakodnevicom već vidno premoreni i shrvani roditelji.



U otkrivanju onog što je snašlo njihova sina i brata, kao i pronalasku odgovornih, Marevićima nije pomoglo niti raspisivanje nagrade od čak 100 tisuća eura kojima su, prodajom nekretnina u svom vlasništvu, namjeravali nagraditi svakog tko bi im korisnom informacijom pomogao u rješavanju tog slučaja.




– Osim što su nam se, s nama već poznatim informacijama, a u želji za lakom zaradom javili pojedinci »iz sustava« o čijoj profesionalnosti i moralnom integritetu najbolje govore takvi pokušaji, ništa novog nismo uspjeli doznati – kaže brat nestaloga Zorana.



Konkretni dokazi


O gorkoj spoznaji o svemu što su uključeni u istragu ovog slučaja činili, ili bolje rečeno što nisu – a trebali su činiti, govorili su jučer Zoranovi najbliži. Pritom su posebno apostrofirali pojedince iz redova policije i državnog odvjetništva, koji ni s predugim protokom vremena nisu uspjeli riješiti taj slučaj niti pred lice pravde dovesti odgovorne za ono što je snašlo njihova brata i sina.


– Trenutno stanje stvari ne daje nam mira, ali ni nade da će se, barem dok se u nadležnim strukturama nešto ozbiljno »ne prelomi«, istina ikad saznati jer sve upućuje da događanja tog kobnog dana očito nisu visoko na listi prioriteta pojedinih, u sve dobro upućenih službenika nadležnih tijela – ocjenjuje Goran. Njegovi pak roditelji, u neizrecivoj tuzi i neizvjesnosti, kažu da samo žive za dan kad će doznati što je zadesilo njihova nikad prežaljenog sina i kad će dobiti priliku dostojno ga sahraniti.


– Nije tajna da je sve ili bar sve najvažnije što se u proteklih 12 godina u istražnom, odnosno kriminalističkom pa i pratećem pravnom smislu događalo, uglavnom bilo rezultat naših istraga, naših kontakata i naših razgovora s ljudima koji su imali saznanja o Zoranovim aktivnostima i o njegovim odnosima s osobama koje s više no dobrim razlogom držimo odgovornima za njegov nestanak – ističe Goran Marević napominjući da su i policija i DORH dobro upoznati s imenima, motivima, ali i vrlo konkretnim dokazima koji upućuju na odgovorne za ono što se dogodilo tada 44-godišnjem Zoranu.



Zoran se, podsjetimo, kobnog dana u predvečernjim satima dovezao motorom do kafića na Dunatu (između Krka i Punta), parkirao ga pokraj ceste i otišao na piće. Prema svjedočenju onih koji su ga tog dana vidjeli, sjeo je za stol s dvojicom muškaraca u kafiću punom gostiju. Od tada mu se gubi svaki trag, a motocikl je pronađen na mjestu na kojem ga je sam ostavio. Sve je upućivalo na njegovu otmicu. Dodatni »element« u ovoj čudnoj priči jest i to da je od policije obrađivana, a kasnije na slobodu i puštena osoba koja je nakon Zoranova nestanka njegovom karticom na bankomatu dizala novac s njegova računa, kao i da je isti, u to vrijeme, bio u kontaktu s čovjekom kojeg Marevići sumnjiče, a koji je samo koji dan nakon Zoranova nestanka njemu trebao vratiti dug od nešto više od 120 tisuća eura. U tom novcu obitelj u konačnici i nalazi motiv zločina koji se prema svemu sudeći tog dana dogodio.



Nije bilo slučajno


– Sve smo, s godinama, uspjeli rekonstruirati te velikim dijelom čak i materijalno potkrijepiti – ustvrdio je Goran istaknuvši da ga, kao i njegove roditelje, narazjašnjavanje tog slučaja iz dana u dan učvršćuje u uvjerenju da to nije, niti je zapravo ikad bila slučajnost.


– S obzirom da policija promptno privodi i ispituje ljude koji posredstvom društvenih mreža pišu kojekakve gluposti o pojedinim važnim pojedincima, čini mi se da je jedini način da mjerodavne ozbiljnije zainteresiramo za sve što znamo i za što čak imamo i dokaze, to da i sami počnemo »brljati« po Facebooku – ustvrdio je Zoranov brat pojasnivši da njegovu posljednju dojavu o osobi koja mu se javila s informacijom da ima saznanja o događajima i o društvu u kojem je Zoran posljednji put viđen na Dunatu, policijski inspektori nisu provjerili, niti saslušali tu osobu čak ni 3,5 mjeseca nakon njegove dojave.


S obzirom na protok vremena i pravne mogućnosti koje im se u takvim okolnostima otvaraju, obitelj Marević sve je bliže odluci da sama podigne kaznenu prijavu protiv osoba za koje, kažu, imaju i više no dovoljno dokaza da su odgovorne na Zoranov nestanak.



– Ovo je, ili bi barem trebao biti najveći i najvažniji prioritet sviju koji skrbe o redu i sigurnosti žitelja otoka Krka i cijele zemlje, jer nikako ne možemo prihvatiti da je nešto poput Zoranova slučaja, koji je u pol bijela dana nestao s javnog mjesta na kojemu je oko njega bilo mnoštvo ljudi, uopće moguće – zaključio je Vasilić.



Krivci i dalje šeću


– Ono što su zaduženi za to dosad činili po službenoj dužnosti, i to protiv nepoznatih počinitelja, očito nije dovelo do ničega pa ćemo, prema svemu sudeći, u vođenju postupaka protiv odgovornih morati sami uzeti stvari u svoje ruke – zaključio je istražiteljskom neučinkovitošću duboko razočarani Goran.


– Ono što je svima nama posebno bolno i traumatično jest to što gotovo svakodnevno u gradu u kojem živimo susrećemo ljude koji su nedvojbeno upleteni u Zoranov nestanak i koji, i nakon toliko vremena, ne bivaju kažnjeni za zločin počinjen smišljeno, zbog materijalne koristi – zaključio je poznati maslinar Goran Marević, odnedavno i vijećnik u Gradskom vijeću Krka.


Sam gradonačelnik nije skrivao da je nikad razjašnjeni Zoranov nestanak »najveća mrlja i rupa« na planu stanja opće sigurnosti na području Grada te da začudne okolnosti u kojima se i nakon tolikog niza godina ne zna što se kobnog dana dogodilo njegovom nestalom sugrađaninu zasigurno ne idu u prilog gradnji i zadržavanju spokojnog, mirnog i sigurnog života u toj lokalnoj zajednici. – Lokalna uprava tu ne može učiniti mnogo, osim davanja podrške obitelji i »vršenja pritiska«, dijelom i kroz medije, na nadležne službe s ciljem da svi napokon odrade svoj dio posla i da se slučaj riješi.