Bez odobrenja konzervatora

Paradoks u Vrbniku: Za uređenje trga dobili potporu jednog, ali i kaznu drugog ministarstva

Mladen Trinajstić

Fotografija potvrđuje načelnikove riječi da spomenik nije uklonjen, već postavljen na drugo mjesto  / snimio  M. TRINAJSTIĆ

Fotografija potvrđuje načelnikove riječi da spomenik nije uklonjen, već postavljen na drugo mjesto / snimio M. TRINAJSTIĆ

Općina Vrbnik kažnjena je s 250 tisuća kuna jer je »uklonila povijesni spomen-park posvećen poginulim mještanima te na istom mjestu formirala javni prostor s fontanom i bazenom«. Paradoksalno, za projekt su dobili potporu ministarstva



 Kako nam je potvrđeno iz Ministarstva kulture inspekcijskim nadzorom utvrđeno da je Općina Vrbnik, bez prethodnog odobrenja Konzervatorskog odjela, izvela radnje na kulturnom dobru – dijelu zaštićene kulturno-povijesne cjeline naselja Vrbnik odnosno na Trgu sv. Ivana pored crkve sv. Ivana Krstitelja. Služba za inspekcijske poslove zaštite kulturne baštine pri Ministarstvu kulture navodi da je to učinjeno tako što je lokalna uprava prilikom radova uklonila povijesni spomen-park posvećen poginulim mještanima u Drugom svjetskom ratu te na istom mjestu formirala javni prostor s fontanom i bazenom kao središnjim motivom. Budući je neodobrenim radnjama narušena cjelovitost kulturno-povijesne cjeline naselja Vrbnik, ostvareni su uvjeti za pokretanje prekršajnog postupka. Tako je Općini zbog poduzimanja od nadležnih konzervatora neodobrene investicije, izrečena kazna od 250 tisuća kuna.



Jedan od elemenata koji je intrigantan i indikativan jest da su tijekom izvođenja radova onuda u više navrata prolazili za Vrbnik zaduženi djelatnici Konzervatorskog odjela u Rijeci koji, kaže Zahija, tada nisu našli za shodno intervenirati »na licu mjesta«. Čudi me da se tada ignoriralo radove, a sad se izriče ovako velika kazna, kaže Zahija držeći da se dobar dio problema u koje je sada »uvaljen« može povezati s lokalnim političkim nadigravanjima.



Predizborno vrijeme




A što o neočekivanom ishodu odnosno posljedicama tog, u predizborno vrijeme ove godine realiziranog projekta kažu u lokalnoj upravi?


– Istina je, kažnjeni smo zbog zahvata u tom parku i to temeljem elemenata o kojima se i sam tek nastojim potpuno upoznati, napominje općinski načelnik Dragan Zahija ističući da je u vrijeme radova zbog kojih je Općini izrečena visoka kazna načelnica bila njegova prethodnica Marija Dujmović-Pavan. Nije tajna da s njom (iako su oboje članovi HDZ-a op.a.) već neko vrijeme nisam u baš idealnim odnosima pa stoga nismo bili u prilici detaljnije »pretresti« situaciju, rekao je Zahija potvrdivši da je njegova prethodnica i bivša zamjenica (koja je malo nakon izbora zbog neslaganja s njim podnijela ostavku) kao »odgovorna osoba« također novčano kažnjena, s deset tisuća kuna. Pokušao sam, nažalost bezuspješno, stupiti u kontakt s predstavnicima Konzervatorskog odjela u Rijeci da bismo pokušali raspraviti sve probleme i nesuglasice oko tog projekta, ali i Općini izrečenih sankcija koje, držim, u dobrom dijelu ne stoje, tvrdi načelnik.


Zahija napominje da iz parka, suprotno konstataciji inspekcije, spomenik nije uklonjen već je nakon obnove tek izmaknut za koji metar u stranu. Time je stvoren uvjet za »raščišćavanje« tog zapuštenog prostora koji je potom obogaćen novih elementima, među ostalim i fontanom, klupicama, jarbolima sa zastavama i rasvjetom.


– Taj je kutak Vrbnika dugo bio mjesto okupljanja lokalnih »delinkvenata« odnosno lokacija koja svojim izgledom i ozračjem nije komplementirala niti spomeniku, niti crkvici u pozadini, nastavlja Zahija uvjeren da ipak nije došlo ni do kakve devastacije prostora. Stoga je Općina uložila žalbu, kaže Zahija i naglašava da se i dalje nada njenom pozitivnom rješenju. A ukoliko do njega ne dođe, platit ćemo što platiti moramo, iako se ne radi o malom novcu, zaključio je.



Ona koja je vjerojatno ipak najupućenija govoriti o toj temi, bivša načelnica Marija Dujmović-Pavan, jučer pak nije željela govoriti o toj temi. Lakonski nam je tek u telefonskom razgovoru rekla da »ne želi trošiti riječi na babarije o kojima selektivno izvještavamo«, i to unatoč činjenici da se pri tom nije uspjela prisjetiti niti jednog svog poziva ili pružene nam informacije slijedom koje nije bilo odziva.



Milijun kuna


Zanimljiva je činjenica da je veći dio od 620 tisuća utrošenih kuna Općina namaknula od potpora Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Drugim riječima, proizlazi da su Vrbenčani, koristeći državni novac, izvodili zahvate zbog kojih će posljedično, kroz plaćanje izrečene im prekršajne kazne – sad puniti državni proračun. Ukupna cijena tog ulaganja koje u lokalnim oporbenim strukturama i danas doživljavaju »tipično predizbornim« mogla bi se tako približiti iznosu od milijun kuna.