Otok sporta

PRVI U EUROPI Otok Rab kandidat za titulu „Europskog otoka sporta“

Hrvoje Hodak

foto: Hrvoje Hodak

foto: Hrvoje Hodak

Ova prestižna titula dodjeljuje se gradovima razvrstanima u više kategorija: veliki gradovi iznad 500.000 stanovnika, srednji od 25.000 do 500.000 stanovnika te mali gradovi koji imaju manje od 25.000 stanovnika, također postoji i nagrada „Europske zajednice sporta“ koja se dodjeljuje skupinama malih gradova koji djeluju zajedno.



Na konferenciji za tisak održanoj u Velikoj vijećnici Grada Raba povodom kandidature Grada Raba za titulu Europskog otoka sporta za 2019. godinu medijima su se predstavili članovi Komisije za evaluaciju udruženja ACES Europe u sastavu: g. Hugo Alonso, glavni tajnik, g. Luca Parmigiani, glavni tajnik talijanske podružnice ove udruge, te g. Domagoj Varžić, zamjenik gradonačelnika Belišća, grada koji je nosio titulu Europskog grada sporta u 2017. godini.


Nagrada „Europski glavni grad sporta“, se dodjeljuje jednom gradu jedanput u godini. To je nagrada za glavni grad neke zemlje ili grad koji broji više od pola milijuna stanovnika. Ove godine to je Sofija u Bugarskoj, sljedeće godine to će biti Budimpešta u Mađarskoj, a nakon toga Malaga u Španjolskoj. Ova prestižna titula dodjeljuje se gradovima razvrstanima u više kategorija: veliki gradovi iznad 500.000 stanovnika, srednji od 25.000 do 500.000 stanovnika te mali gradovi koji imaju manje od 25.000 stanovnika, također postoji i nagrada „Europske zajednice sporta“ koja se dodjeljuje skupinama malih gradova koji djeluju zajedno. Ove ostale nagrade dodjeljuju se za više dobitnika u istoj godini.


Titula Europskog grada ili zajednice sporta ima svoju veliku vrijednost u tome što gradu ili zajednici donosi međunarodnu vidljivost i prepoznatljivost, pripadnost brendu koji se razvija, pripadnost najvećoj europskoj mreži gradova sporta u Europi, razmjenu znanja i vještina među gradovima i stručnjacima te, što je osobito bitno, veću mogućnost (ne i garanciju) povlačenja sredstava Europske Unije kroz Erasmus+ program za sport.




Dosadašnji dobitnici ove titule u Hrvatskoj su Umag, Belišće, Buzet i Lepoglava, a sljedeće godine dobitnici su Sisak i Prelog.


Nagrada za „Europski otok sporta“ ustanovljena je prvi puta u ovoj godini. Ako bi otok Rab ispunio uvjete, postao bi prvi europski otok sporta. Ove je godine u kandidaturi bio i grčki otok Mikonos, no oni su odlučili odgoditi kandidaturu za sljedeću godinu. Ipak, time što je otok Rab ove godine jedini nominiran u ovoj konkurenciji, osvajanje titule nije zagarantirano, već je potrebno ispuniti sve zadane kriterije te sustavom ocjenjivanja prikupiti više od 75 bodova od mogućih 100.