Turistička sezona

Ovogodišnje turističke brojke na Krku zasad – kaskaju

Mladen Trinajstić

Foto: M. TRINAJSTIĆ

Foto: M. TRINAJSTIĆ



KRK – Svima vidljive razlike u turističkoj živosti proteklog svibnja, mjeseca koji je obilježavalo za to doba godine poprilično kišno, svježe i u najmanju ruku neobično vrijeme dobile su potvrdu i u vidu statističkih minusa koje su nam predstavili iz Turističke zajednice otoka Krka. Prema brojkama proizlazi da je ovogodišnji svibanj po broju dolazaka jedva dosegnuo 75 posto datumski usporedivih lanjskih brojki. Svibanjska ostvarenja još su »tanja« stave li se u obzir noćenja kojih je u tom, ove godine neobično kišnom i turistički pustom mjesecu, bilo čak 32 posto manje no lani.


Mnogo bolji nisu niti kumulativni pokazatelji prvih pet mjeseci tijekom kojih je otok Krk, iščitavamo, posjetilo ukupno 105,2 tisuće mahom stranih gostiju koji su od početka siječnja pa do konca svibnja ondje ostvarili nešto više od 383 tisuće noćenja. Prvo petomjesečno »prolazno vrijeme« turističke 2019. pokazuje tako da je ova godina, kumulativno gledano, na Krku po broju posjetitelja od lanjske »tanja« za gotovo 14 posto, a po noćenjima za čak 22 posto.


Usporedbe s 2017.


Iako bi te brojke u nekim okolnostima mogle biti poziv na uzbunu, turistički autoriteti s našeg najposjećenijeg te turistički i najrazvijenijeg otoka ipak drže da, barem zasad, razloga za paniku nema, kao i da navedene brojke ni u kom slučaju ne ukazuju da bi takav mogao biti i ostatak sezone, posebice ne njena špica. – Na neki način zapravo očekivane svibanjske minuse koji nas, zbog drugačijeg rasporeda vjerskih blagdana i nisu previše iznenadili, »podebljalo« je vrijeme koje nam sa silnim kišama sasvim sigurno nije išlo na ruku, rekla je direktorica TZ-a otoka Krka mr. Majda Šale.




Pravu i mjerodavniju sliku prve polovice ove godine dobit ćemo tek s istekom lipnja, do kad će se, uvjereni smo svi, ipak izbalansirati te datumske razlike ove i prethodne godine, a upravo je zbog razlika u »padanju« Uskrsa i drugih datumski varijabilnih vjerskih blagdana tijekom kojih na Krk u predsezoni i dolazi najveći broj posjetitelja iz europskih zemalja, s 2019. godinom zapravo puno usporedivija ona pretprošla, 2017. godina. U odnosu na nju, konstatira Šale, ovogodišnji su rezultati osjetno bolji budući da je broj posjetitelja koji se na Krku ovog svibnja odmarao, preko 15 posto veći od njihova broja iz istog mjeseca 2017., kao što je i svibanjski broj noćenja za čak 13 posto »jači« u odnosu na svibanj 2017.


Najbolje radili hoteli


Kako bilo, varljivi ili nevarljivi, statistički pokazatelji govore da je tijekom svibnja najviše turista bilo na području Grada Krka. Njih 16,8 tisuća (30 posto manje nego lani) ondje je ostvarilo 69,7 tisuća noćenja te tako »zavrtjelo« promet koji je u tom segmentu dosegnuo tek 60-ak posto noćenja iz prethodne godine. Za Krkom po broju svibanjskih noćenja slijede Baška (49,7 tisuća), Omišalj (45,2 tisuća), Punat (25,03 tisuća), Malinska (22,9 tisuća), Dobrinj s 9,6 te Vrbnik sa simboličnih 3,3 tisuće noćenja.


Iz statističkih podataka razvidno je i da su dostizanju svojih lanjskih svibanjskih rezultata ove godine najbliži bili hotelijeri koji su u svojim objektima dosegnuli brojke »samo« 13 posto lošije od prošlogodišnjih. U kampovima koji su zapravo i najosjetljiviji na vremenske nepogode, svibanjska su noćenja u odnosu na 2018. godinu tanja za skoro 40 posto, slično kao i u objektima otočnih iznajmljivača apartmana, soba i kuća za odmor u kojima je tijekom proteklog mjeseca ostvareno »tek« 59 posto prometa u odnosu na svibanj prošle godine.


Najviše Nijemaca


U strukturi ovogodišnjih gostiju otoka Krka očekivano i tradicionalno prednjače Nijemci kojih je tijekom prvih pet mjeseci otok posjetilo 18,4 tisuća (40-ak posto manje no lani). Za njima po brojnosti slijede Austrijanci (11,9 tisuća) te Slovenci kojih je dosad na Krk pristiglo nešto više od 10 tisuća. Četvrto mjesto, zasad, u toj »igri malih brojeva« drže domaći posjetitelji s 4,2 tisuće posjeta. Treba spomenuti i da listu najzastupljenijih otočnih turista upotpunjuju Talijani (1,6 tisuća) te Nizozemci kojih je, uglavnom radi boravka u kampovima, na Boduliju u svibnju pristiglo 1.555.