Akcija

Od 880 kila maslina na Cresu iste večeri dobili 108 litara ulja

Walter Salković

Centar je od PZ-a Cres uzeo u zakup zemljište površine 0,8 hektara na lokaciji Gracišće te su ga lani djelatnici iskrčili i ogradili. Na jednom dijelu ove su godine posadili sorte maslina s područja PGŽ-a, a na preostalom dijelu je nasad starih maslina



CRES Svih šestero zaposlenika Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ-a, predvođeni ravnateljem Daliborom Šoštarićem, uz troje djelatnika županijskog Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj, sudjelovalo je u jednodnevnoj berbi u masliniku Centra na otoku Cresu, tijekom koje su ubrali 880 kilograma maslina i od njega iste večeri dobili 108 litara ekstradjevičanskog maslinovog ulja. Podršku u berbi pružio im je creski maslinar Danijel Nurkić koji se i brine o masliniku.


Županijski Centar je od Poljoprivredne zadruge Cres uzeo u zakup zemljište površine 0,8 hektara na lokaciji Gracišće te su ga lani djelatnici Centra iskrčili i ogradili. Na dijelu tog zemljišta ove su godine posadili sorte maslina s područja Primorsko-goranske županije i postavili sustav navodnjavanja »kap po kap«, a na preostalom dijelu se nalazi nasad starih maslina.


– Zemljište smo uzeli kako bismo zaštitili autohtoni sortiment naše županije. U masliniku na otoku Cresu posadili smo ukupno 150 sadnica maslina, odnosno 23 sorte jedinstvene za našu županiju. Od te 23 sorte neke su već znane i poznate, kao što je slivnjača na otoku Cresu ili drobnica na Krku, a ima i gotovo dvadesetak sorti novih genotipova, kojima još nisu dodijeljeni nazivi ili ih još treba dodatno istraživati – objašnjava ravnatelj Šoštarić.




Plan je da se Centar brine o novom kolekcijskom nasadu, ali i o trideset starih maslina koje se nalaze na istoj parceli. Ulje dobiveno od tih maslina koristit će se za promociju na raznim manifestacijama, sajmovima, izložbama koje Centar organizira kroz projekt Primorsko-goranska kašetica. Kolekcijski nasad na Cresu posjećivat će i studenti.


– Centar je prošle godine potpisao ugovor o poslovnoj suradnji s Veleučilištem u Rijeci, te će naš Centar biti jedan od organizatora prakse za studente novog studijskog programa Održivi agroturizam, koji je počeo ove jeseni. Ovdje će studenti moći upoznati razne sorte maslina na našem kolekcijskom nasadu, upoznati se s razvojem maslinarstva te s preradom maslina u uljari Poljoprivredne zadruge – najavio je Šoštarić, a u budućnosti će se moći organizirati posjeti za turiste koji će htjeti upoznati autohtone sorte maslina i kušati ulje proizvedeno od njih.