Upisi u srednje škole

Nautičari i brodostrojari opet “in” zanimanje među mladim otočanima

Ira Cupać Marković

Dok se za pomorska zanimanja tražilo mjesto više, slobodnih je ostalo u gimnazijskim odjeljenjima, kao i za hotelijersko-turističke tehničare, konobare i kuhare 



MALI LOŠINJ Sudeći po rezultatima upisa prvog ljetnog roka u Srednju školu Ambroza Haračića, Lošinj se vraća tradiciji i zanimanju koje je ime otoka pronijelo svijetom. Naime, otočni učenici koji su upravo završili svoje osnovnoškolsko obrazovanje, najveći interes iskazali su za pomorska zanimanja.


Nakon nekoliko godina silazne putanje, pojačani interes za zanimanje pomorski nautičar iskazano je kod lanjskog upisa, a sada se proširio i za zanimanje tehničar za brodostrojarstvo, pa su mjesta predviđena za ova dva programa ispunjena od prve. Upisano je 12 nautičara i 15 brodostrojara, a zamjetno je kako su se ove godine za ta zanimanja prijavili učenici sa znatno višim osnovnoškolskim uspjehom nego prijašnjih godina. Tako polovina upisanih u program pomorski nautičar imaju uspjeh s kojim su se bez problema mogli upisati gimnazijske programe.


Osim pomorskih, u prvom upisnom krugu popunjena su sva predviđena mjesta jedino još za zanimanje prodavač, kojih je upisano osam.   

Kuhari i konobari »out«


U razrednom odjeljenju opće gimnazije u Malom Lošinju ostala su tri slobodna mjesta, nakon što je u prvom krugu upisan 21 učenik. Uz 15 upisanih, ostalo je još devet slobodnih mjesta za zanimanje hotelijersko-turistički tehničar.




U mješovitom trogodišnjem programu jedno razredno odjeljenje polaze učenici koji se školuju za zanimanje prodavač, kuhar i konobar. I dok su mjesta za prodavača popunjena, školske klupe namijenjene kuharima i konobarima trebale bi se popuniti u narednim upisnim krugovima. Za razliku od ostatka Hrvatske gdje vlada prava jagma za zanimanje kuhar, na cresko-lošinjskom otočju tek je četvero učenika u prvom krugu iskazalo interes za to zanimanje pa su ostala još četiri slobodna mjesta.


Toliko ih je i za zanimanje konobar, u koje je upisano također samo četvero učenika. 


  Uspješni na maturi


Sveukupno, u prvom ljetnom krugu upisa u Srednju Školu Ambroza Haračića u Malom Lošinju upisano je 79 učenika te još 14 u područno odjeljenje opće gimnazije u Cresu. 


 Inače, Srednja škola Ambroza Haračića jedna je od najvećih i po broju zanimanja i programa najsloženijih škola na našim otocima, gdje se učenicima, upravo stoga kako zbog nastavka školovanja u srednjoškolskoj dobi ne bi morali napuštati otok, osiguravaju različiti programi i to za ona zanimanja za koja postoji koliko-toliko šansi da se po njihovom završetku zaposle na otoku, odnosno nastave školovanje na fakultetima što im osigurava kvalitetan gimnazijski program, kao i HTT program. I


nače za cresko lošinjske otočne srednjoškolce karakteristično je da su vrlo uspješni ranije u polaganju prijemnih ispita, a sada u rezultatima državne mature pa ih najveći dio po završetku srednje škole upisuju fakultete koje su i željeli studirati.